Ce boli poți face dacă ai un stil de viață dezordonat
Astăzi, când viața pare să fie trăită pe fugă, multe etape importante „se ard”. Ne bucurăm mai puțin și ne grăbim mai mult, dar omitem esențialul: între fizic și mental există o legătură foarte strânsă care acționează atunci când avem stil de viață dezordonat, indiferent de ceea ce credem noi.
Nepotrivirea între ceasul biologic al corpului și modelul de somn adoptat, în conformitate cu activitătile sociale pe care ni le propunem, conduce, în timp, uneori mai repede, alteori mai încet, către un dezechilibru sigur al organismului și, implicit, către o serie de afecțiuni și boli dintre cele mai serioase.
„Această discordanță, între ceea ce ne cere corpul și ceea ce îi oferim noi, conduce la boli de inimă, oboseală cronică, insomnie și o dispoziție mai proastă”, spune Sierra Forbush, asistent de cercetare la Universitatea din Arizona. Viața nu este despre a munci până la epuizare și despre a lăsa pe ultimul plan timpul acordat micilor bucurii personale. Viața înseamnă, înainte de toate, echilibru.
Descoperă, în clipul de mai jos, câteva dintre efectele negative pe care stilul de viață dezordonat le poate avea asupra ta și ce poți face pentru tine chiar de astăzi!
Un stil de viață ordonat nu înseamnă doar un program bine pus la punct. Regula de bază este respectarea organismului și a cerințelor sale, ținând cont de câteva aspecte esențiale, atunci când vorbim de sănătate: alimentație, odihnă, mișcare, relaxare.
Reguli de bază pentru un stil de viață sănătos
Alimentația se află pe primul loc în topul obiceiurilor nocive care fac parte din stilul de viață dezordonat. Grăsimile și zaharurile în exces, fumatul și consumul necontrolat de cofeină sunt, fără îndoială, pași sigur către apariția celor mai grave boli. Pentru a restabili echilibrul nutrițional, este recomandat consumul a cinci-șase porții de legume și fructe proaspete, zilnic. Ceaiul verde și sucurile naturale, alături de apă, nu trebuie să lipsească din rutina zilnică.
„E vorba despre a fi mai conștient de cum mănânci decât despre ceea ce mănânci. Cei care mănâncă conștient sunt cu un pas înaintea foamei. Ei mănâncă atunci când le e foame și se opresc atunci când s-au săturat. Mâncatul conștient te ajută să mănânci mai încet, să savurezi și să nu mai mănânci pe pilot automat”, spune doctorul Susan Albers, autoarea cărților Eating Mindfully și Eat Q: Unlock the Weight-Loss Power of Emoțional Intelligence.
Odihna, o altă componentă esențială sănătății, dar lăsată, statistic vorbind, pe ultimul plan, trebuie să fie respectată cu sfințenie. Deseori, foarte multe persoane privesc cu suspiciune ideea somnului de opt ore, grăbindu-se să spună că ”nu au timp”. Evident, această gândire conduce, mai devreme sau mai târziu, la numeroase boli care vor costa scump. Timp trebuie să existe pentru odihnă, indiferent că vorbim despre orele de somn sau despre relaxarea prin diverse activități.
Lipsa de mișcare conduce la o multitudine de probleme de sănătate. Exercițiile fizice trebuie să fie un obicei de nerefuzat, pentru fiecare dintre noi, mai ales că ele susțin eliberarea de endorfine și contribuie la bunăstarea noastră.
Respectând aceste trei principii simple, vom trece mai rar și cu probleme minore pe la cabinetul medicului. Nerespectate, ele pot conduce la unele dintre cele mai grave afecțiuni și boli, unele dintre ele fiind de nereparat.
La ce probleme ești predispus dacă ai un stil de viață dezordonat
Efectele stresului, lipsei de odihnă și alimentației necorespunzătoare se resimt atât fizic, cât și emoțional. Acestea se resimt asupra sistemului imunitar, dar și asupra celui digestiv sau cardiovascular, putând crește riscul de afecțiuni cardiace sau digestive, astm, diabet sau chiar depresie.
Accidentul vascular cerebral, întâlnit de regulă în cazul persoanelor în vârstă sau cu probleme circulatorii, este astăzi o obișnuință tristă în rândul tinerilor. Cauzat de lipsa somnului și suprasolicitarea acceptată, tacit, prin acordarea unei atenții mai sporite vieții profesionale decât celei personale, accidentul vascular cerebral, la orice vârstă, poate fi combătut și prevenit prin exerciții fizice regulate, odihnă și, obligatoriu, timp acordat relaxării.
Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, potrivit Academiei Americane de Medicină Sleep.
Infertilitatea este o altă problemă pe care stilul de viață dezordonat o declanșează. Dacă nu mănânci trei mese pe zi, le mănânci în grabă, te mulțumești cu o gustare care să nu-ți răpească mai mult de cinci minute, ești permanent stresată și tensionată, să nu te surprindă faptul că ai putea descoperi că suferi de infertilitate. Fiecare celulă din organism este controlată de creier și toate informațiile ajung în subconștient, sub o formă sau alta, provocând dezechilibre pentru care nici măcar nu vrem să ne asumăm responsabilitatea.
Stilul dezordonat de viață, programul mult prea încărcat, stresul și sedentarismul conduc și ele la probleme cardiace, încă de la vârste fragede. Sportul, alimentația corectă și o viață liniștită ajută la restabilirea echilibrului și la autovindecarea de care corpul este capabil.
Dacă și tu ai un stil de viață dezordonat și cauți o soluție de echilibru între nevoile organismului și timpul pe care îl poți aloca acestora, îți recomandăm tabletele Ultra Magneziu, de la Vitabiotics, esențiale în buna funcționare a peste 300 enzime din organism.
Ultra Magneziu tablete, 26,16 lei.
Dacă și tu ai un stil de viață dezordonat și cauți o soluție de echilibru între nevoile organismului și timpul pe care îl poți aloca acestora, îți recomandăm tabletele Ultra Magneziu, de la Vitabiotics, esențiale în buna funcționare a peste 300 enzime din organism. Produsul poate fi gasit online pe vavianpharma.ro si in farmacii. |
Ultra Magneziu tablete, 26,16 lei. |
Poate nu știai, dar mai mult de 80% din sănătatea ta se leagă de alimentația pe care o adopți, de măsura în care faci exerciții fizice , de orele pe care le petreci odihnindu-te, de emoțiile pe care le controlezi sau nu. Restul de 20% se transmite genetic și, deseori, are legătură cu mediul înconjurător. Tu alegi cum vrei să trăiești!
Surse foto: iStock