Depresia - Simptome, diagnostic si tratament

Depresia - Simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Joi, 16.12.2010

Fiecare dintre noi se simte la un moment dat trist si fara chef de viata, insa aceste sentimente sunt trecatoare, dispar in cel mult cateva zile.

Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta - unii sunt deprimati pentru o perioada lunga de timp, la altii starile depresive vin si pleaca. Depresia este una dintre cele mai frecvente afectiuni la ora actuala, cu incidenta relativ egala la femei si la barbati. Exista o gama larga de simptome si semne care se pot manifesta de la forme foarte usoare, cum sunt "starile proaste" la forme foarte grave, cu tentative de suicid.

Se stie astazi ca depresia, ca orice alta boala, beneficiaza de ingrijiri medicale. Tratamentul este unul sigur si de regula eficace chiar si in cazul persoanelor cu depresie severa.

Cauzele depresiei           

Nu exista inca nicio cauza unica de depresie. Aceasta rezulta dintr-o combinatie de factori de mediu, genetici si psihologici. Cercetarile au indicat ca bolile depresive sunt tulburari ale creierului.

Cauzele depresiei pot fi foarte variate, de la carente alimentare pana la evenimente de viata destabilizatoare. Daca o persoana are o ruda de gradul intai cu depresie, riscul acelei persoane de a dezvolta aceasta afectiune este de trei ori mai mare.

Iata cateva dintre situatiile care pot declansa un episod depresiv:

- factorii de stres majori, precum moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de munca

- factorii de stres cronici, precum saracia, probleme in familie, probleme medicale grave (cancer)
- persoanele varstnice care devin dependente de altii pentru a fi ingrijite
- copiii si adolescentii care au probleme de integrare in societate
- consumul de alcool, de droguri, unele medicamente ce pot provoca simptome depresive (narcoticele pentru indepartarea durerii sau steroizii)
- nasterea recenta
- stresul si oboseala

Simptomele depresiei

Depresia este o afectiune serioasa la persoanele de orice varsta. Netratata, poate duce la scaderea calitatii vietii si la cresterea riscului de suicid. Este deosebit de importanta recunoasterea din timp a semnelor de avertizare astfel ca persoana respectiva sa poata primi un tratament adecvat.

Nu toate persoanele cu boli depresive prezinta aceleasi simptome. Gravitatea, frecventa si durata manifestarilor difera de la caz la caz.

Iata cateva dintre simptomele depresiei:
- tristetea sau lipsa de speranta
- lipsa interesului sau a placerii de a efectua activitatile din viata de zi cu zi
- pierderea increderii in sine
- sentimentul singuratatii
- anxietate si agitatie
- sentimente de vinovatie
- dificultati de concentrare

Diagnosticul depresiei

Primul pas in diagnosticarea unei depresii este vizita la medic. Medicul specialist care poate trata aceasta afectiune este medicul psihiatru.

Acesta, in urma discutiei cu pacientul:

- poate recomanda efectuarea unor examene de laborator, pentru a depista daca simptomatologia nu este cauzata de alte afectiuni (hipotiroidism, anemie)
- poate evalua starea de sanatate mentala in urma unui interviu cu pacientul
- poate indica efectuarea unor teste verbale si scrise care detecteaza depresia

Aproximativ jumatate din totalitatea cazurilor de depresie sunt subdiagnosticate si subtratate. De aceea este necesar ca atunci cand se consulta medicul specialist, sa se discute cu acesta toate simptomele care s-ar putea datora depresiei.

Tratamentul depresiei

Depresia, chiar si cele mai severe cazuri, este o afectiune tratabila. Ca si in alte boli, cu cat se incepe tratamentul mai devreme cu atat sansele de reusita sunt mai mari, proportional scazand si riscul unei recurente. Primul pas in tratamentul depresiei este adresarea la medic.

Cele mai folosite masuri terapeutice sunt medicamentele antidepresive si psihoterapia.

Sedintele de psihoterapie sunt eficiente in cazul unei depresii usoare sau moderate; in cazurile mai severe se indica consiliere terapeutica in asociere cu medicatie antidepresiva.

Mai putin de o treime din persoanele cu depresie urmeaza un tratament antidepresiv. In multe cazuri, persoana afectata nu realizeaza ce i se intampla sau se simte jenata sa se adreseze unui specialist. Implicarea membrilor familiei si suportul oferit de acestia in tratamentul depresiei, poate fi extrem de important. Atitudinea trebuie sa fie una suportiva, incurajatoare si intelegatoare. Nu trebuie uitat faptul ca, la fel ca si in alte afectiuni, depresia necesita tratament, timp si rabdare.

Masurile de preventie ale depresiei

Din nefericire, nu exista metode de a preveni un prim episod de depresie. Totusi, exista cateva principii prin care se incearca evitarea recaderilor sau a agravarii simptomelor:

- luarea cu regularitate a medicamentelor, chiar si dupa ce persoana a inceput sa se simta mai bine
- continuarea sedintelor de consiliere, chiar si dupa oprirea medicatiei
- dieta alimentara echilibrata
- program regulat de somn
- evitarea consumului de alcool sau droguri

Cel mai important este sa se apeleze la ajutorul medicului specialist atunci cand se observa ca apar primele semne sau simptome de depresie.

Articolul urmator »
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (57)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024
elena (anonim)
12 aprilie 2013 14:02

eu va sfatuiesc sa mergeti la psihiatru.depresia este o boala grava,iar psihologul nu o poate trata. cititi mai multe despre asta pe depresiv.ro si o sa va convingeti. pe mine m-a ajutat foarte mult,mai ales ca imi era rusine sa vorbesc cu prietenii sau familia despre asta

Ne găsești pe