Ce înseamnă dacă simți furnicături în picioare

Ce înseamnă dacă simți furnicături în picioare

Viorica Ghinea, redactor

Statisticile spun că unul din zece adulți simte periodic furnicături în picioare, în special noaptea. Deși senzația pare una inofensivă, specialiștii ne atrag atenția asupra acesteia, pentru că indică anumite probleme de sănătate.

Citește ce înseamnă dacă simți furnicături în picioare și la ce soluție poți să apelezi pentru a scăpa de această senzație neplăcută!

femeie in pat

De ce simți furnicături în picioare?

Furnicăturile sunt unul dintre simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Acesta poate fi de tip primar ori de tip secundar, ceea ce înseamnă că și cauzele sunt diferite.

La baza celui primar stă factorul ereditar și are legătură cu partea din creier care se ocupă de monitorizare. Cauzele sindromului de tip secundar sunt variate: carențe de minerale (fier, magneziu), deficitul de vitamina B12, leziuni la nivelul nervilor (neuropatie periferică), insuficiență renală, diabet zaharat, afecțiuni ale coloanei vertebrale, sarcină.

De asemenea, furnicăturile simțite în picioare pot să apară ca efect advers în cazul administrării antidepresivelor, antibioticelor ori după consumul mare de alcool, cafea ori nicotină.

Este indicat să mergi la un consult de specialitate dacă această senzație apare constant și este însoțită de: probleme respiratorii, dificultăți la mers, vedere încețoșată, vorbire incoerentă, stare de moleșeală și confuzie.

5 cauze ale furnicăturilor în picioare

De cele mai multe ori, furnicăturile în picioare nu sunt periculoase, însă în unele cazur este indicat să mergi la medic, deoarece pot fi cauzate de boli grave.

1. Neuropatia diabetică este una dintre cele mai comune cauze ale furnicăturilor în picioare. Apare în urma leziunilor nervilor cauzate de nivelul ridicat de zahăr din sânge. Printre simptomele care o însoțesc se mai numără:

  • urinări frecvente;
  • sete extremă;
  • gura uscată;
  • respirație cu miros fructat;
  • dureri sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor;
  • foame intensă;
  • scădere inexplicabilă în greutate;
  • vindecarea grea a rănilor;
  • schimbări de vedere;
  • greață sau vomă.

Un examen fizic și câteva analize de sânge vor stabili dacă ai această problemă. Diabetul poate fi ținut sub control, dacă faci câteva schimbări ale stilului de viață și iei medicamente, precum insulina.

2. Furnicăturile în picioare pot apărea și în sarcină. Pe măsură ce uterul se dezvoltă, poate pune presiune pe nervi, provocând senzația de ace care te înțeapă. Poți scăpa de disconfort ținând picioarele în sus, schimbând poziția sau asigurându-te că ești hidratată.
Dacă furnicăturile nu dispar și sunt însoțite de slăbiciune și umflături, este cazul să mergi la medic.

3. Lipsa de vitamine, mai ales vitamina B, poate provoca furnicături în picioare Acest deficit apare, de obicei, din cauza unei diete sărace sau a unei alte afecțiuni. Lipsa de vitamina B12, de exemplu, este însoțită și de următoarele simptome:

  • oboseală;
  • dificultăți de respirație;
  • amețeli;
  • dureri de cap;
  • dureri în piept;
  • probleme digestive;
  • greață;
  • ficat mărit.

4. În situații rare, furnicăturile în picioare pot fi un semn al insuficienței renale. Crampele, slăbiciunea musculară pot însoți acest simptom. În cazul în care medicul tău suspectează asta, va efectua un examen neurologic, dar și analize de sânge.

5. Bolile autoimune apar atunci când organismul se atacă singur. Dacă medicul tău crede că furnicăturile în picioare sunt cauzate de asta, îți va face analize de sânge și te va întreba detalii legate de istoricul tău medical.

furnicaturi in picioare

Cum poți să previi senzația de furnicături în picioare?

Experții susțin că trebuie să faci anumite modificări în stilul tău de viață pentru a evita senzația de furnicături în picioare. Asigură-te că dieta ta alimentară îți aduce doza necesară de vitamine și de minerale și efectuează periodic mișcare fizică. Plimbările lungi și posturile de yoga pot fi aliați de bază în acest caz. În plus, poți să efectuezi chiar înainte de culcare câteva exerciții de stretching. De asemenea, băile calde efectuate tot înainte de a merge la somn vor fi de un real ajutor. Acestea te vor relaxa și îți vor stimula circulația sângelui. Și aromoterapia are efecte calmante, astfel că te poți relaxa seara cu uleiuri ca acestea: lavandă, trandafir, mușețel și Ylang-Ylang

Evită să consumi băuturi care conțin cafeină (ceai negru, cafea și energizante), pentru că afectează circulația sângelui și calitatea somnului. În schimb, bea o infuzie preparată dintr-o lingură de flori de mușețel și o lingură de flori de măceș la 500 de ml de apă clocotită. Adaugă la servire o linguriță de miere și una ori două felii de lămâie. Consumă o cană pe timpul zilei și pe cealaltă înainte de culcare.

Nu trata cu indiferență senzația de furnicături de la nivelul picioarelor, pentru că aceasta îți indică faptul că există anumite probleme în organism. Sportul și o alimentație echilibrată sunt aliații tăi de încredere, așa că ar trebui să adopți cât mai curând schimbările necesare.

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment
Incepe quiz
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (53)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.