Ce să faci când îți întârzie menstruația: sfaturi de la specialiști

Ce să faci când îți întârzie menstruația: sfaturi de la specialiști

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

În mod obișnuit, întârzierea menstruației ne face să ne gândim imediat la posibilitatea unei sarcini. Specialiștii ne asigură însă că există mulți alți factori care pot conduce la întârzierea menstruației. Dacă, în principiu, ciclul menstrual durează 28 de zile și ovulația apare în a 14-a zi, în realitate, lucrurile nu se petrec chiar așa: menstruația este mult mai puțin... punctuală.

De aceea, dacă ți-a întârziat menstruația, este necesar în primul rând să știi sigur dacă ești sau nu gravidă. Efectuează, deci, un test urinar de sarcină - testele de acest fel detectează în urină un hormon specific sarcinii: beta-HCG sau gonadotropină corionică umană.

Când testul de sarcină dă greș...

Știi, desigur, că se întâmplă (foarte rar, totuși) ca testul să nu poată detecta sarcina și răspunsul să fie negativ, dar este fals. Acest rezultat fals poate apărea din mai multe cauze, printre care:

- dacă ți-ai făcut testul prea devreme (ținând seama de perioada ciclului tău menstrual);
- dacă ovulația ta a fost întârziată, limita de detectare s-ar putea să nu fi fost respectată;
- dacă urina ta a fost prea diluată.

... efectuează (mai atent!) un nou test de sarcină

Dacă anumite motive te fac să te îndoiești de rezultatul testului, e bine să faci un alt test urinar de sarcină, la cinci zile după ce l-ai efectuat pe primul. Și în cazul primului test și la cel de-al doilea, respectă cu strictețe instrucțiunile și sfaturile următoare:

- utilizează prima urină de dimineață, la trezire: hormonii vor fi mai concentrați;
- citește rezultatul după câteva minute de așteptare necesare pentru ca testul să aibă timp să detecteze; ceea ce afișează testul înainte sau după acest timp de așteptare nu este valabil câtuși de puțin;
- asigură-te că fereastra de control este pozitivă; această primă fereastră nu te informează despre rezultat, ci confirmă valabilitatea testului; dacă fereastra aceasta este goală, înseamnă că testul nu a funcționat;
- uită-te în fereastra pentru rezultate: dacă există o linie (sau o cruce, în funcție de modelul testului de sarcină), aceasta arată că rezultatul este pozitiv, deci ești însărcinată; în caz contrar, răspunsul negativ este corect.

Ce să faci dacă îți întârzie menstruația, dar nu ești însărcinată

În funcție de posibilele cauze ale menstruației întârziate, poți avea două atitudini diferite: vei aștepta, pur și simplu, până când sângerarea va reveni sau îți vei face o programare la medicul ginecolog și vei urma recomandările acestuia.

Ai răbdare

În majoritatea cazurilor, dacă femeia în cauză are răbdare și mai așteaptă câteva zile, ciclul său menstrual reapare. Aceasta se întâmplă deoarece întârzierea menstruației chiar aceasta a fost - doar o întârziere. Asemenea întârzieri temporare se pot produce din mai multe cauze, între care menționăm:

  • În viața respectivei femei a avut loc o schimbare majoră (negativă sau pozitivă, de orice natură ar fi ea)

O schimbare majoră în viața ta – de exemplu, căsătoria, mutarea într-un alt oraș, în altă locuință sau la un nou loc de muncă, schimbarea programului de lucru ce solicită trezirea mai devreme sau mai târziu decât obișnuiai etc. - obligă corpul tău să se adapteze, provocând schimbarea „ceasului” intern. Așa se explică și întârzierea menstruației tale, care este doar temporară, întrucât, imediat ce corpul se adaptează noilor tale condiții de viață, totul va fi în ordine, ciclul tău menstrual revenind și el la normal.

  • Stresul (fizic sau psihic) în care trăiește a marcat-o puternic și și-a spus cuvântul

Stresul are un impact real asupra organismului și, prin urmare, asupra ciclului menstrual. Dacă te afli sub un stres intens, riști să faci amenoree funcțională hipotalamică - atunci când într-o parte a creierului tău hormonii care îți reglează ciclul menstrual nu mai funcționează corespunzător, acesta este perturbat.

  • Cu puțin timp în urmă, femeia a început să ia (ori s-a oprit din a mai lua) pilula contraceptivă sau a utilizat unele medicamente care influențează ciclul menstrual

Întârzierea ciclului tău menstrual poate fi determinată și de utillizarea unor medicamente, în special a pastilei contraceptive. Organismul tău poate avea nevoie de câteva luni pentru a se adapta la schimbările produse de folosirea anticoncepționalelor sau de renunțarea la ele, motiv pentru care menstruația ta poate fi întârziată pentru o perioadă, mai scurtă sau mai lungă. Și alte medicamente - cum ar fi antidepresivele sau antipsihoticele - pot afecta ritmicitatea ciclului menstrual.

  • O boală ușoară poate duce, uneori, și la întârzierea menstruației

Ești răcită și ți-a mai întârziat și ciclul menstrual? Nu te impacienta! Chiar această simplă răceală poate fi ceea ce a provocat întârzierea menstruației. Explicația? Atunci când ești bolnavă, corpul tău stabilește alte reguli, alte priorități în funcționare. El decide că lucrul cel mai important pentru tine în astfel de momente este să te vindeci de răceală. Și, pentru aceasta, va sacrifică producerea ciclului menstrual, concentrându-se pe lupta împotriva infecției.

  • O pubertate mai problematică

De asemenea, o altă explicație a întârzierii menstruației ar putea fi o pubertate care se instalează cu dificultate. În acest caz, înainte ca menstruația să capete o anume regularitate, pot fi necesare mai multe cicluri menstruale fără o ritmicitate fixă - apar când mai devreme, când mai târziu -, până când situația se stabilizează.

Consultă un medic ginecolog

Ciclul menstrual ți-a întârziat, iar în urma testului te-ai asigurat că nu sarcina este cauza întârzierii lui? Ce-i de făcut? Dacă răbdarea nu îți permite să aștepți să vezi dacă menstruația îți va reveni sau nu în luna următoare, iar cauzele acestei întârzieri îți sunt necunoscute și îți par îngrijorătoare, este bine să faci o programare la medicul ginecolog.

Pentru a găsi un răspuns adecvat situației tale, medicul îți poate prescrie niște examene medicale suplimentare. Testele imagistice și celelalte examinări pe care ți le va recomanda vor putea detecta sau exclude anumite patologii care îți afectează ovarele sau glanda pituitară, de pildă, cauzându-ți întârzierea menstruației. De asemenea, pentru a avea un tablou complet al stării tale de sănătate, ginecologul îți va pune întrebări despre alte probleme avute în anumite perioade din viața ta, cum ar fi pubertatea și, dacă este cazul, menopauza.

Redu intensitatea efortului fizic

În unele cazuri, întârzierea ciclului menstrual poate fi cauzată de obiceiurilor de viață extreme. Acesta poate fi și cazul tău dacă practici prea intens exercițiile fizice de întreținere sau un sport anume. Atunci când îți forțezi corpul, el obosește și nu mai poate produce suficient estrogen. Rezultatul: ciclul menstrual nu mai funcționează normal, ci întârzie. Marile sportive, dansatoare, gimnaste sunt mai predispuse la acest fenomen; unele chiar suferă de amenoree (absența menstruației timp de cel puțin trei luni).

De aceea ar fi recomandabil să îți poți „raționaliza” efortul, reducând puțin intensitatea antrenamentelor, dacă este posibil, firește. Cu toate acestea, nici să nu te gândești să abandonezi exercițiile fizice - ele sunt deosebit de benefice pentru sănătatea și frumusețea corpului tău.

Când nu-ți poți permite diminuarea efortului fizic (este cazul sportivelor de performanță, firește), pilula contraceptivă (prescrisă de doctor) poate fi soluția, contribuind la reglarea echilibrului hormonal și, astfel, la regularizarea ciclului tău mestrual.

Asigură-te că te hrănești echilibrat

Corpului tău nu îi plac schimbările bruște. De aceea, schimbările extreme în greutatea ta corporală pot fi și ele cauza pentru care ți-a întârziat menstruația. Greutatea ta afectează o glandă din creier care reglează „ceasul” tău interior și, prin urmare, ciclul menstrual.

Creșterea mare în greutate poate determina corpul să elibereze prea mult estrogen. Acest lucru poate duce la un ciclu menstrual cu o sângerare mai puternică, după care corpului tău îi poate fi mai dificil să ovuleze, ceea ce poate duce la oprirea menstruației pentru o perioadă. De aceea este necesar să iei măsurile ce se impun pentru pierderea în greutate, care va ajuta, cu siguranță, la revenirea și regularizarea ciclului tău menstrual.

Dar și pierderea în greutate extremă, bruscă, poate fi cauza întârzierii menstruației. Acest fenomen este frecvent la persoanele care suferă de anorexie sau bulimie, care nu sunt deloc puține. În lupta lor pentru a avea o siluetă de vis, tot mai multe femei se hrănesc necorespunzător, ba chiar se înfometează. Abținerea de la mâncare provoacă mari daune sănătății organismului respectivelor femei, care devine tot mai slăbit în urma unor asemenea măsuri de austeritate. Când este subnutrit, corpul tău nu mai poate produce suficient estrogen. Așa că, dacă te afli într-o asemenea situație, aceasta poate fi cauza pentru care ciclul tău a întârziat.

Cum o dietă echilibrată este foarte necesară pentru funcționarea corespunzătoare a organismului, nici echilibrul hormonal nu scapă de această regulă. De aceea, în ambele cazuri (dacă ești supraponderală sau anorexică), este necesar să consulți un specialist - un nutriționist sau chiar și un psihiatru, dacă simți că nu te poți descurca de una singură -, care să te ajute să-ți recâștigi treptat greutatea.

Citește mai mult despre principiile unei diete echilibrate, aici.

Întârzierea menstruației poate anunța menopauza precoce

Menopauza este una dintre consecințele inevitabile ale îmbătrânirii femeii și reprezintă oprirea definitivă a menstruației, ca urmare a încetării funcției ovariene. În mod obișnuit, vârsta medie de apariție a menopauzei este de 50-51 de ani, însă, în unele cazuri, ea poate să apară mult mai devreme, fiind denumită „menopauză precoce” sau „prematură”. Astfel, pentru una din 100 de femei, menopauza apare înainte de vârsta de 40 de ani. Uneori, chiar și femei mult mai tinere se pot confrunta cu această problemă: una din 1.000 de femei cu vârsta între 15 și 29 de ani se confruntă în mod neașteptat cu menopauza. În 80% dintre cazuri, nu se cunoaște originea menopauzei precoce, dar aceasta poate fi:

- autoimună (ovarele sunt distruse de anticorpi);
- virală (ca urmare a unei infecții care a afectat ovarele);
- genetică (moștenire de familie);
- toxică (după administrarea anumitor medicamente - imunosupresoare, chimioterapice etc.).

Așadar, ține cont de aceste sfaturi și programează o vizită la medic dacă te îngrijorează întârzierea menstruației. De cele mai multe ori, acest fenomen nu ascunde probleme grave, dar sunt și situații când ciclul menstrual poate fi afectat de afecțiuni ireversibile, așa cum este menopauza precoce. 

Află totul despre rolul vitaminei K în amânarea voluntară a menstruației.

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.