10 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre menopauză

10 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre menopauză

Paula Rotaru

Orice femeie cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani se confruntă cu menopauza, un proces biologic firesc, care aduce cu sine o mulțime de schimbări în organism: dispare menstruația, apar bufeurile, kilogramele se depun mult mai ușor și viața sexuală are de suferit.

Tot în această perioadă, osteoporoza își poate face simțită prezența, la fel și anumite afecțiuni ginecologice, cum ar fi atrofia vaginală, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen și progesteron.

Pentru că menopauza este un fenomen temut de multe femei, ne-am propus să abordăm acest subiect mai pe larg. Află în continuare 10 lucruri despre menopauză pe care ar trebui să le știi!

Întrebări și răspunsuri despre menopauză

Când se instalează menopauza, cum se manifestă, ce soluții există pentru ameliorarea simptomelor – toate aceste întrebări, dar nu numai, își găsesc răspunsurile în cele ce urmează.

La ce vârstă apare menopauza?

Vârsta medie la care se instalează menopauza este de 51 de ani, însă aceasta poate fi influențată de factorii genetici. De exemplu, femeia a cărei mamă a intrat la menopauză înainte de vârsta de 50 de ani va moșteni într-o anumită măsură acest aspect. De asemenea, menopauza poate apărea mai devreme din cauza fumatului sau chimioterapiei, acțiuni care determină scăderea nivelului de estrogen.

Care este diferența dintre menopauză și perimenopauză?

Perimenopauza este termenul folosit pentru a descrie perioada de dinainte de instalarea menopauzei. În acest interval, corpul începe să sufere modificări, în sensul că ciclul menstrual devine neregulat, și pot apărea simptome similare menopauzei, precum bufeurile. O femeie intră la menopauză după 12 luni în care nu a avut deloc menstruație.

Ce simptome apar din cauza scăderii nivelului estrogenului?

Potrivit medicilor de la Universitatea Johns Hopkins, peste 75% dintre femei se confruntă cu efecte neplăcute ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, durerile musculare sau articulare, dar și schimbările bruște de dispoziție.

Însă aceste simptome nu pot fi puse doar pe seama modificărilor hormonale, ci pot fi și consecințe ale stilului de viață sau ale procesului natural de îmbătrânire.

Ce sunt bufeurile?

Le tot amintim când vorbim despre menstruație, dar ce sunt, de fapt, aceste bufeuri? La modul simplist, acestea reprezintă termenul ce desemnează transpirația, însă fenomenul este mult mai complex de atât.

Coping Menopause

Sursa foto: Flickr @ drugfreemenopausetreatments

Potrivit healthline.com, femeile care se confruntă cu bufeuri resimt din senin o căldură intensă în jumătatea superioară a corpului, însoțită de înroșirea sau discolorația pielii, transpirație excesivă în zona capului, palpitații și amețeală, urmate de o senzație neobișnuită de frig.

Bufeurile pot apărea ziua și/sau noaptea și sunt frecvente mai ales în primul an de menopauză, dar pot persista mult timp după aceea. Din fericire, există câteva metode prin care poți reduce frecvența acestora, cum ar fi:

  • Redu consumul de alcool, cafea și băuturi cu cafeină.
  • Evită alimentele condimentate.
  • Ferește-te de stres și de temperaturile ridicate.
  • Îmbracă-te în straturi în sezonul rece, astfel încât să poți da jos hainele cu ușurință atunci când te încălzești.
  • Menține o temperatură constantă în camera în care dormi sau la birou.
  • Relaxează-te cu ajutorul tehnicilor de respirație, al practicilor yoga sau prin meditație.

De asemenea, anticoncepționalele sau medicamentele pentru reglare hormonală pot ameliora bufeurile. Adresează-te medicului pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Este adevărat că voi face osteoporoză din cauza menopauzei?

Din păcate, un sâmbure de adevăr există. Scăderea nivelului de estrogen la menopauză poate reduce absorbția calciului în oase. Astfel, densitatea osoasă este redusă și crește riscul de osteoporoză, care favorizează apariția fracturilor. Vestea bună este că poți lua măsuri din timp pentru a contracara acest fenomen.

Osteoporosis en mitad de mujeres de más de 50

Sursa foto: Flickr @ Imagen Primero

Pentru a-ți menține sănătatea oaselor, este indicat consumul de alimente bogate în calciu (vezi aici care sunt cele mai bune surse naturale de calciu), administrarea de suplimente cu vitamina D, exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului și a alcoolului în exces. De asemenea, există medicamente care pot preveni sau încetini evoluția osteoporozei.

Bolile de inimă sunt o consecință a menopauzei?

Afecțiunile cardiace apar, de regulă, după vârsta de 50 de ani, deci chiar în preajma menopauzei, motiv pentru care multe femei dau vina pe ea pentru astfel de probleme de sănătate. E drept, oscilațiile tensiunii arteriale și palpitațiile pot fi cauzate de nivelul redus de estrogen, care duce la rigidizarea arterelor, probleme ale circulației sangvine și, prin urmare, la apariția unor astfel de simptome. Însă există soluții care pot reduce semnificativ acest risc: menține-ți greutatea în limitele normale, adoptă un regim echilibrat și sănătos, fă mișcare și nu fuma.

Mă voi îngrășa la menopauză?

Acest lucru este posibil, din cauza fluctuațiilor hormonale, dar și a procesului natural de îmbătrânire, însă nu este neapărat o regulă. Dacă ai grijă la alimentație și faci zilnic mișcare, greutatea ta nu va avea de suferit, indiferent de vârsta pe care o ai.

Arm strengthening

Sursa foto: Flickr @ Steve Pepple

Amintește-ți că obezitatea crește foarte mult riscul de boli de inimă, diabet și alte afecțiuni, așa că kilogramele în plus nu sunt doar o problemă estetică, ci o reală amenințare la adresa sănătății tale.

Cum știu că am intrat la menopauză dacă am făcut histerectomie?

Dacă uterul tău a fost înlăturat pe cale chirugicală – precedură numită histerectomie – din cauza unor afecțiuni ginecologice care nu răspund la alte variante de tratament (de exemplu, fibrom uterin, endometrioză, hemoragii puternice în timpul menstrei sau a sarcinii, cancer de col uterin etc.), e posibil să nu îți dai seama când se instalează menopauza decât dacă apar bufeurile.

În lipsa oricăror simptome, un simplu test de sânge poate depista dacă ovarele sunt încă funcționale și care este nivelul estrogenului, iar asta îl va ajuta pe medic să instituie un tratament pentru prevenirea scăderii densității osoase, dacă este cazul.

Cât de sigură este terapia de substituție hormonală?

Riscurile și beneficiile procedurii de substituție hormonală depind de modul în care percepi simptomele, de starea generală de sănătate și de rezultatele oferite de osteodensiometrie – testul care măsoară densitatea osoasă. Chiar dacă aceste terapii pot ameliora bufeurile, insomnia, uscăciunea vaginală și alte simptome neplăcute ale menopauzei, există și riscuri, care uneori pot depăși beneficiile. Studiile arată că hormonii sintetici administrați pe termen lung pot favoriza apariția cancerului mamar sau de col uterin, precum și a cheagurilor de sânge, care cresc riscul de atac cerebral sau infarct.

All Symptoms Of Menopause (Hormone Cleanse) All Symptoms Of Menopause

Sursa foto: Flickr @ Endosterol

Din acest motiv, femeile trebuie să cântărească bine decizia de a urma o terapie de substituție hormonală și neapărat să ceară opinia medicului. În cazul persoanelor care decid să urmeze o astfel de terapie, sunt indicate mamografiile și ecografiile vaginale periodice, pentru a depista la timp eventualele modificări ale endometrului sau ale țesutului mamar.

Ce soluții naturale există pentru ameliorarea simptomelor menopauzei?

Uneori, schimbările în stilul de viață pot face mult mai bine decât tratamentele hormonale. Scăderea în greutate, mișcarea, evitarea anumitor alimente, purtarea hainelor adecvate, acupunctura, ceaiurile și suplimentele alimentare pot ameliora semnificativ efectele neplăcute ale menopauzei.

Pentru femeile aflate în perioada pre, peri și post menopauză, Vavian Pharma recomandă MENOPACE capsule, un supliment alimentar care conține 22 de substanțe nutritive (vitamine, minerale, coenzime și isoflavone naturale). Menopace protejează inima, sistemul osos și pielea de efectele dezechilibrelor hormonale ce pot apărea înainte și în timpul menopauzei. Preț 40,33 de lei

 

Surse foto: Pexels, Flickr

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.