Ce spun urechile despre sănătatea ta
Cuprins
Urechile pot spune multe despre sănătatea unei persoane, dar cine acordă atenție aspectului urechilor, până în momentul în care intervine o urgență? Foarte multe dintre bolile pe care e posibil să le ai pot fi descoperie în funcție de semnele pe care ți le dă... urechea.
Iata ce spun urechile despre starea ta de sănătate!
Umflarea și înroșirea lobului urechii pot semnala o boală de inimă. Bineînțeles că nu oricine are aceste simptome suferă de boli de inimă, dar vizita la medic ar trebui să fie prioritară, mai ales dacă inflamația nu este trecătoare.
Potrivit webmd.com, urechile prea mici sunt asociate de regulă cu sindromul Down sau sindromul Turner. Totuși, pentru confirmarea diagnosticului, sunt necesare investigații suplimentare. Medicul va investiga și alte diferențe fizice și probleme de dezvoltare. De exemplu, sindromul Turner poate deforma capul și gâtul și poate cauza probleme grave în procesul de creștere și dezvoltare.
Vezi ce spun urechile despre tine!
Lipsa urechii externe poate fi un semn al anoției, o afecțiune cu care anumite persoane se nasc. Medicii nu sunt siguri care este cauza exactă, dar anumiți factori din mediul înconjurător, precum și administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii, pot juca un rol important. În majoritatea cazurilor, chirurgia plastică poate „construi” urechea externă.
Un semn foarte important, care nu trebuie ignorat, este orice excrescență apărută pe ureche. Chiar dacă nu este deranjantă, aceasta ar putea fi un semn al unei probleme legate de modul în care funcționează rinichii. Dacă observi ceva în neregulă la copilul tău sau chiar la tine, mergi și discută cu medicul. Potrivit webmd.com, o examinare ultrasonică poate stabili cu precizie un diagnostic corect.
Uneori, în urechea medie din spatele timpanului apare o excrescență, ca urmare a funcționării slabe a tubului eustachian, concomitent cu infecția urechii medii, dar poate fi prezentă și de la naștere. Afecțiunea este tratabilă și poate fi diagnosticată numai prin examen medical. În timp, netratată, aceasta poate duce la eroziunea osoasă și la răspândirea infecției, cauzând surzire, meningită și chiar deces.
Durerea de ureche, atunci când apare în urma unei lovituri puternice, nu prezintă riscuri și nu necesită tratament. Însă, atunci când persistă, se agravează și îți împiedică activitățile zilnice, poate semnala o infecție a urechii, o infecție la nivelul gâtului, acumulare de ceară în urechi sau chiar un abces. Dacă durerea este însoțită de amețeală, vărsături și febră, adresează-te imediat medicului!
Arsura sau erupția cutanată de pe urechea externă ar putea semnala o infecție fungică a urechii sau alte iritații. O altă cauză, destul de des întâlnită, este psoriazisul, care se instalează atunci când sistemul imunitar atacă pielea. Pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat, este obligatorie vizita la medic, în special atunci când apar dureri.
În cazul nou-născuților, afecțiunile care pun urechea în pericol se pot observa încă din primele săptămâni de viață. De exemplu, sindromul Beckwith-Wiedemann cauzează încrețituri sau găuri mici în jurul urechii. Copilul poate fi mai mare decât de obicei și are un nivel scăzut de zahăr în sânge. Sindromul nu provoacă probleme majore de sănătate, dar, pe măsură ce copilul crește, o parte a corpului său poate fi mai mare decât cealaltă, iar viitorul adult poate avea un risc mai crescut de a dezvolta anumite tumori.
Țiuitul urechilor poate fi ceva firesc, până la un punct. Dacă sunetul persistă, poți lua în calcul o posibilă acumulare de ceară, dar, de asemenea, ar putea fi și un semn al unei probleme cu articulația temporomandibulară. Dacă țiuitul și alte sunete, mai mult sau mai puțin puternice, se agravează, devenind deranjante, nu întârzia consultul de specialitate, pentru a afla ce se întâmplă.
Pentru prevenirea diferitelor probleme ale urechii interne, evitarea acumulării de ceară și păstrarea igienei corespunzătoare a urechii, încearcă DOCUSPRAY, spray auricular, o soluție bazată pe substanțe naturale marine pentru curățarea frecventă și sigură a urechii. DOCUSPRAY - spray auricular bazat pe elemente marine x 100 ml, 57,12 lei |
Surse foto: iStock