Tiuit in urechi: cauze, simptome, tratament

Tiuit in urechi: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Ti s-a intamplat vreodata sa ai un tiuit iritant in urechi? Nu te alarma din start, deoarece acest simptom arareori indica o afectiune grava!

Afla totul despre tiuitul in urechi, de la cauze pana la tratamentul recomandat pentru a ameliora neplacuta senzatie!

Ce este tiuitul in urechi?

Atunci cand zici ca iti tiuie urechile, te referi la un zgomot care provine din cap, nu din mediul exterior. Sunetul poate fi continuu sau intermitent si apare aproape invariabil atunci cand o persoana este expusa la zgomote cu foarte multi decibeli. Cu siguranta ai fost la un concert sau in club si ai iesit de acolo cu un sunet neplacut la nivelul urechilor.

Oricine poate avea episoade trecatoare de tiuit in ureche, cauzate de factori de stres si de oboseala, insa atunci cand simptomul se prelungeste pe o perioada de sase luni sau mai mult, indica o conditie serioasa.

Exista doua tipuri de sunete in ureche:

- pulsatile
(ca bataile inimii), care este cauzate de sunetele create de miscarea muschilor din apropierea urechii, schimbari in interiorul urechii sau probleme vasculare la nivelul fetei si gatului.
- nonpulsatile, care implica nervii care contribuie la simtul auzului si pe care le poti auzi intr-o ureche sau in ambele.

Oamenii care ajung la medic de obicei au de a face cu un sunet constant si cei mai multi se confrunta cu o forma de pierdere a auzului. Printre factorii de risc ai surzirii se numara: zgomotul puternic, medicatii care afecteaza nervii din urechi, ceara din urechi, infectii ale urechii si varsta inaintata.

Iata si alte posibile cauze care conduc la tiuitul in urechi:
- o acumulare de ceara de ureche;
- anumite medicamente, in special antibioticele sau o cantitate mare de aspirina;
- un exces de alcool sau de bauturi cu cofeina;
- probleme dentare;
- lovituri in zona urechilor;
- schimbarea presiunii atmosferice;
- scaderea masiva in greutate din cauza malnutritiei sau a dietelor drastice;
- executarea repetata a exercitiilor in care gatul este tinut extins in afara (precum mersul pe bicicleta );
- probleme cu tensiunea arteriala (hipertensiune);
- probleme neurologice;
- afectiuni ale tiroidei.

Ce este de facut daca te confrunti cu un tiuit in ureche?

Avand in vedere cati factori posibili de declansare exista, este recomandat sa mai urmaresti si alte simptome. In cazul in care sunetul nu este extrem de puternic si trece repede, iar episoadele nu se repeta foarte des, atunci probabil nu este cazul sa iti faci probleme. Atunci cand tiuitul dureaza mult si este puternic, trebuie sa vizitezi un medic si sa afli ce boala cauzeaza acest simptom.

Pe langa tratarea problemelor asociate cu zgomotul persistent in ureche (depresia si insomnia, de exemplu), exista mai multe strategii de a face tiuitul mai putin iritant, fara, insa, sa existe o reteta universala pentru toata lumea. Se poate apela inclusiv la terapie cognitiv-comportamentala, al carei scop este acela de a schimba perceptia pacientilor asupra acestui simptom, dar si la o forma de terapie prin sunet, care ii obisnuieste pe pacienti cu zgomotul respectiv.

Atunci cand terapia prin sunet pentru tiuitul in ureche a fost creata, in anii '80, ea a fost gandita astfel incat sa fie administrata conform unui protocol rigid. Astazi, insa, ea are numeroase versiuni. Studiile arata ca pana la 80% dintre pacientii care se confrunta cu tiuitul in urechi si-au imbunatatit calitatea vietii prin faptul ca au fost expusi la exact genul de sunet pe care il auzeau, obisnuindu-se astfel cu el.

Pentru ca tiuitul in urechi poate fi un simptom foarte stresant atunci cand este persistent, se mai folosesc tehnici de biofeedback, o metoda de relaxare care se bazeaza pe schimbarea raspunsurilor corpului la diversi stimuli. In vreme ce sunt atasati pe piele electrozi pentru a determina pulsul, temperatura pielii sau tensiunea de la nivelul muschilor, totul este afisat pe un monitor, ajutandu-i pe pacienti sa modifice aceste procese si sa reduca stresul din corp prin schimbarea dispozitiei mentale atunci cand are loc simptomul.

Asadar, daca te confrunti cu un tiuit in ureche, intensitatea si durata acestuia ar trebui sa te determine sa faci sau nu o vizita la medic. Fii atenta si la alte simptome si schimba-ti stilul de viata , pentru a evita astfel de neplaceri!

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.