Ceai pentru colon: preparare, beneficii și contraindicații

Ceai pentru colon: preparare, beneficii și contraindicații

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Pentru o curățare a colonului ca la carte, consumul de ceai se va afla întotdeauna printre principalele metode folosite. Potrivit lui Rudolph Ballentine, autorul cărții „Diet and Nutrition”, colonul conține aproximativ 1,3 kilograme de microfloră – bacterii, virusuri și ciuperci –, depășind cu mult numărul de celule din organism. Acești microbi sunt necesari funcționării corecte a tractului digestiv, neutralizând toxinele vătămătoare. Atunci când resturile de mâncare și microbii periculoși depășesc numărul celor benefici, este timpul pentru o curățare a colonului cu ceai.

Constipația, gazele, senzația de balonare și durerea abdominală îți arată că ai nevoie de o curățare a colonului. Un colon sănătos nu trebuie să fie blocat, ci să te ajute să elimini resturile de alimente în fiecare zi. Oricine experimentează aceste simptome trebuie să ia în serios curățarea colonului și să își mențină starea generală de sănătate prin detoxificare periodică, conform livestrong.com.

femeie care bea ceai pe canapea

Cum prepari ceaiul pentru colon

Cea mai bună metodă prin care să îți cureți colonul constă în consumul de ceai verde. Acesta a fost folosit timp de mii de ani în dietele vindecătoare din China, iar acum face parte din dieta zilnică a persoanelor din lumea întreagă. O cură de detoxificare a colonului trebuie făcută timp de 10 zile, consumând 2-3 căni de ceai verde în fiecare zi. Persoanele care au probleme cu cafeina pot încerca varianta de ceai decofeinizat.

Ceaiul pentru colon se prepară ca un ceai normal, folosind pliculețe de ceai verde sau ceai verde „vărsat”. Toarnă apă fiartă în cana cu pliculețul de ceai verde și lasă câteva minute, așa cum poți vedea și în filmulețul de mai jos.

Beneficiile ceaiului pentru colon

Motivul pentru care ceaiul verde este atât de popular în astfel de diete de curățare este reprezentat de nenumăratele beneficii pe care le are asupra sănătății, dar și abilitatea de a reduce presiunea sângelui. Pe lângă beneficiile asupra ficatului, plămânilor și a inimii, ceaiul verde mai este cunoscut și pentru prevenirea cancerului.

În mod normal, ceaiul verde este folosit în scopuri medicinale și are diverse proprietăți benefice. Iată care sunt acestea, conform webmd.com:

- pierdere în greutate;

- diabet;

- boli de inimă;

- cancer;

- carii;

- pietre la rinichi;

- colesterol crescut;

- Alzheimer și Parkinson;

- tensiune ridicată și depresie;

- cancer de piele, acnee.

Deoarece este un ceai bogat în antioxidanți, acesta te poate ajuta să rămâi mai tânără, energică și activă. Acesta reduce numărul de radicali liberi în corp; astfel, celulele sunt protejate. De asemenea, ceaiul verde este bogat în polifenoli, compuși chimici care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase și protează celulele sănătoase. Această substanță mai poate avea beneficii și în curățarea colonului.

Contraindicațiile ceaiului pentru colon

Consumat în cantități mari sau pe termen lung, ceaiul verde poate avea efecte negative din cauza cafeinei. Iată care sunt principalele efecte adverse ale acestui ceai pentru colon, conform webmd.com:

- dureri de cap moderate sau severe;

- stări de nervozitate;

- probleme de somn;

- vomă și diaree;

- iritabilitate;

- bătăi de inimă neregulate;

- tremurat;

- amețeală și confuzie;

- țiuit în urechi.

De asemenea, ceaiul verde poate reduce absorbția fierului din alimente. Dozele mari de ceai verde nu sunt recomandate în acest sens și pot fi fatale în unele cazuri. Doza fatală de cafeină este între 10 și 14 grame, însă toxicitatea poate apărea și în cazul dozelor mai mici.

Femeile însărcinate pot consuma aproximativ 2 cești de ceai verde pe zi. Cantitățile mai mari pot provoca nașterea înainte de termen sau avortul spontan, conform webmd.com. De asemenea, femeile care alăptează pot transmite cafeina către copil prin lapte, de aceea nu trebuie să consume ceai verde cu cafeină în perioada alăptării.

vas si cana cu ceai

În ce situații este contraindicat consumul de ceai verde 

Ceaiul pentru colon nu este recomandat în cazul în care ai una dintre următoarele afecțiuni:

- anxietate;

- hemoragii;

- boli de inimă;

- diabet;

- diaree;

- glaucom;

- presiune ridicată a sângelui;

- sindromul colonului iritabil;

- boli de ficat;

- osteoporoză.

Alte ceaiuri pentru colon

Toate ceaiurile de pe piață pentru curățarea colonului conțin următoarele ingrediente, conform constipation-remedies-for-all.com:

Senna: laxativ natural. Această plantă stimulează motilitatea intestinală și transferă apa și electroliții din pereții intestinali către scaun. Cu alte cuvinte, aceasta duce la eliminarea unei cantități mai mari de lichid prin scaun. Totuși, nu se recomandă un consum pe termen lung, deoarece senna poate duce la crampe abdominale și diaree.

Cascara sagrada: laxativ ce conține ingrediente similare cu cele ale sennei. Totuși, are efecte ceva mai moderate.

Lemnul dulce: este folosit pentru curățarea colonului, dar și pentru vindecarea ulcerului și a perforațiilor intestinale.

Semințele de fenicul: reduc gazele intestinale și ameliorează balonarea;

Ghimbir: stimulează circulația sângelui în cadrul sistemului digestiv.

Ceaiul pentru colon poate fi extrem de eficient, dacă este consumat în cantitățile recomandate. Ține cont de aceste informații și mergi la medic în cazul în care apar reacții adverse!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.