Ceai de menta: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceai de menta: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ioana Dinu

Menta gasesti pe toate drumurile, iar acesta poate fi un motiv indeajuns de intemeiat pentru a nu o observa. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca ea este cunoscuta pentru proprietatile sale chiar din antichitate. Cum e atat de raspandita, o gasesti la preturi foarte mici, asa ca informatiile din acest articol sigur te vor face sa pui apa la fiert si sa-ti fierbi un ceai plini de beneficii.

Beneficii si proprietati ale ceaiului de menta

  

Beneficiile ceaiului de menta sunt atat de multe si uimitoare, ca par rupte din povesti. De fapt, probabil ca mai sunt multe plante precum menta, dar ii va lua omenirii sute de ani sa le descopere. Cum ai menta la indemana, e indicat sa profiti de beneficiile pe care ti le poate oferi aceasta. Asadar, iata lista completa a beneficiilor testate ale mentei.

Iti curata pielea

Acneea este printre primii dusmani pe care ceaiul de menta ii elimina, pentru ca acesta iti sporeste nivelul de estrogen din organism, efect recunoscut ca iti va elimina problemele hormonale. In cazul in care problemele tale cu cosurile sunt ceva mai accentuate, adauga ceaiul in apa in care faci baie, pentru a reduce inflamatiile pielii si a inlatura roseala si acneea suparatoare.

Te scapa de stres

De fapt, ceaiul de menta este recunoscut in primul rand pentru efectele sale de eliminare a stresului si anxietatii. Mentolul din ceai iti relaxeaza muschii, ceea ce duce la relaxarea intregului organism.

Te ajuta sa adormi mai repede

Cum iti relaxeaza muschii, iti induce o stare de liniste si adormire, pe care e bine sa o imbratisezi in perioadele mai putin linistite ale vietii tale. In plus, exista teste care atesta ca somnul iti va fi mai dulce daca bei ceai de menta inainte de culcare, pentru ca te ajuta sa nu visezi lucruri agitate, care te-ar consuma in timpul odihnei.

E un bun aliat impotriva kilogramelor in plus

Motivul pentru care ceaiul de menta te ajuta sa slabesti este satietatea pe care ti-o da, ceea ce te face sa mananci mai rar. Daca iti incepi ziua cu un ceai fierbinte de menta, vei vedea ca iti va fi foame relativ tarziu in zi. In cazul in care combini menta cu un ceai verde, vei vedea rezultate mult mai rapid.

E remediu al problemelor de stomac

Flatulenta si balonarea pot fi reduse sau chiar indepartate definitiv prin consumul ceaiului de menta. Daca te confrunti cu aceste probleme, tot seara inainte de culcare ti se recomanda sa bei ceaiul, intrucat va ajuta digestia din timpul odihnei tale.

E un bun dezinfectant

Datorita proprietatilor sale antibacteriene si aromei proeminente, poti sa adaugi menta pisata si in produsele tale de curatenie facute-n casa sau poti incerca sa le cureti direct cu ceai fierbinte si-aromat.

Iti curata sinusurile

  

Ceaiul fierbinte, in general, este recunoscut pentru acest efect, dar ceaiul de menta este special deoarece aceasta planta este dovedita a fi un decongestionant natural. Ai un motiv in plus sa bei mult ceai de menta cand te prinde vreo raceala ori vreo gripa suparatoare.

Iti readuce memoria

Aroma usor intepatoare a licoarei obtinute prin infuzia mentei este responsabila pentru mentinerea ta treaza si alerta, dar te si ajuta sa iti imbunatatesti memoria.

Lupta impotriva cancerului de prostata

Despre aceasta sigur ti-a spus medicul. Este dovedit ca mentolul din acest ceai poate fi un aliat natural de nadejde impotriva cancerului la prostata.

Te scapa de spasme

Spasmele musculare sunt o mare bataie de cap, care apare cand ti-e lumea mai draga. Pentru efectele sale de relaxare a muschilor, ceaiul de menta este un bun aliat impotriva durerilor musculare. Este de aplicat prin turnarea in cada a ceaiului fierbinte si imbaierea in aceasta licoare fenomenala.

Iti face parul mai frumos

Un scalp sanatos inseamna un par mai frumos. Motivul pentru care menta este un laitmotiv al tuturor sampoanelor antimatreata nu e secret. Menta iti inlatura matreata (sau paduchii) si iti parfumeaza parul, racorindu-te totodata.

Ajuta si in combaterea astmului

Acidul rozmarinic pe care il poti gasi in menta si in rozmarin este antiinflamatorul natural care poate fi folosit cu incredere de persoanele care se confrunta cu neplacerile astmului.

Sperie tuberculoza

In cazul in care nu te-ai convins pana acum ca ceaiul de menta face minuni, uite un motiv in plus: te poate ajuta sa opresti evolutia tuberculozei si sa o ajuti sa regreseze. Totul se intampla datorita puterii mentei de a reduce inflamatia cronica produsa la persoanele ce se confrunta cu tuberculoza.

Reduce durerile de cap

Migrenele se sperie si ele foarte usor de ceaiul de menta, mai ales de vreme ce aroma mentei reduce tensiunea craniana.

Diminueaza simptomele rinitei alergice

Probabil te-ai convins deja de cat de benefic este ceaiul de menta pentru proprietatile sale, dar afla ca te mai poate ajuta si la atenuarea simptomelor rinitei alergice. Acest efect se datoreaza faptului ca infuzia frunzelor de menta inhiba eliberarea de histamina.

Este un bun aliat contra greturilor chimioterapiei

Greata de dupa chimioterapie este greu de suportat. Ceaiul de menta este cea mai ieftina si naturala alternativa a medicamentelor prescrise pentru diminuarea acestei stari de greata.

Inlatura durerile alaptarii

Alaptarea poate sa iti afecteze organismul in varii moduri, oricat de frumos si grijuliu ar fi procesul. Ceaiul de menta nu doar ca iti va atenua durerile ce vin la pachet cu alaptarea, dar iti si ajuta sfarcurile sa nu se crape.

De raceala, ar trebui sa stii

Pentru raceala este un fel de medicament-minune, intrucat actioneaza asemanator unui antibiotic usor, detoxifiant. Si e natural, ceea ce e un mare plus.

Contraindicatii

Stii cum se spune, orice lucru bun vine si cu dezavantaje, caci nimic nu e perfect bun. Asadar, si ceaiul de menta are contraindicatiile sale.

Cu toate ca ajuta, in doze moderate, problemelor de stomac, ceaiul de menta se pare ca nu este recomandat in cantitati mari persoanelor care sufera de ulcer gastric ori duodenal.

Mai mult, oricat de ciudat ar putea suna, ceaiul de menta poate sa dea dependenta, asa ca e bine sa bei mult, dar sa stii cand sa pui stop.

Ai aflat tot ce trebuia sa stii despre ceaiul de menta. Acum cauta-l in dulapul cu ceaiuri si pune apa la fiert.

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.