Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere

Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere

Redactor Raluca Margean

Tiroida este o glandă endocrină responsabilă pentru producția de hormoni tiroidieni. Dacă nu funcționează bine, apare un dezechilibru hormonal care poate afecta în mod negativ organismul. Unele studii clinice arată că anumite plante pot susține funcția tiroidei, așa că vezi în acest articol care sunt cele mai bune ceaiuri pentru glanda tiroidă!

Ce este glanda tiroidă?

Glanda tiroidă produce hormoni care afectează funcția și metabolismul tuturor celulelor roșii din sânge care conțin un nucleu. 

Cei doi hormoni principali produși de tiroida sunt triiodotironina(T3) și tiroxina (T4) care au rol în stimularea creșterii și respirației celulare. De asemenea, glanda produce un alt tip de hormon-calcitonină, care ajută celulele osoase să proceseze calciul și să-l adauge în oase.

Afecțiunile tiroidiene sunt frecvente și pot cauza probleme legate de:

Cele mai des întâlnite tulburări tiroidiene sunt:

  • Hipertiroidismul - în care secreția de hormoni tiroidieni este prea mare;
  • Hipotiroidism -  în care secreția de hormoni tiroidieni este prea scăzută;
  • Gușă - umflarea glandei tiroide;
  • Cancer tiroidian.

Tratamentul pentru tulburările tiroidiene diferă în funcție de tipul afecțiunii și simptomele pe care aceasta le provoacă. În cazul hipotiroidismului, tratamentul medicamentos include suplimentarea cu o anumită formă de hormon tiroidian farmaceutic, iar în cazul hipertiroidismului sunt administrate medicamente antitiroidiene, terapie cu iod radioactiv sau intervenții chirurgicale, după caz.

Pentru cancerul tiroidian, se recurge la tiroidectomia totală sau parțială, urmată de un tratament cu iod radioactiv (în cazul metastazelor) și administrarea de hormoni tiroidieni.

În ceea ce privește remediile naturiste, inclusiv ceaiurile din plante pentru glanda tiroidă, specialiștii avertizează faptul că acestea nu pot înlocui tratamentul convențional. Cu toate acestea, ele pot fi folosite ca tratament alternativ complementar în cazul hipo-și hipertiroidismului.

Citește și: Cum afli acasă dacă ai tiroida bolnavă

Cum acționează substanțele din plante asupra tiroidei?

Deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, unele studii clinice au arătat că anumite plante pot ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de afecțiunile glandei tiroide. În principal, este vorba de plantele care au efecte antiinflamatoare și antioxidante și cele care conțin substanțe fitochimice și componente biologice care susțin diverse funcții în organism și protejează celulele. Aceste substanțe sunt: alcaloizi, cumarine, flavonoide și acizi fenolici.

De exemplu, Ashwagandha sau Withania somnifera, plantă cunoscută sub numele de gingseng indian poate avea efecte benefice asupra glandei tiroidiene, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, neuroprotectoare și anti-anxietate. Anumite cercetări au arătat că utilizarea unui extract metanolic, cum ar fi Ashwagandha, poate fi de folos la susținerea funcției glandei tiroide, prin reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea hormonilor tiroidieni. Ashwagandha ajută la ameliorarea simptomelor atât afecțiunilor hipertiroidiene, cât și celei hipotiroidiene.

În timp ce unele plante pot ajuta la menținerea sănătății tiroidei, altele pot agrava afecțiunile acestei glande. De exemplu, consumul frecvent de extracte din ierburi de țelină poate induce hipertiroidism, afectând negativ funcția tiroidiană. 

Menta și tiroida

Menta este o sursă puternică de antioxidanți, ajutând la protejarea organismului de stresul oxidativ, un tip de deteriorare a celulelor cauzată de radicalii liberi.

Plante din familia mentei care sunt bune pentru tiroidă

Ajuga reptans

Diverse studii au demonstrat că Ajuga reptans, o plantă erbacee din familia mentei, are efecte antitiroidiene. Cercetările sugerează că această plantă ajută organismul să folosească în mod eficient iodul, iar studiile in vitro au demonstrat că se leagă cu TSH și imunoglobuline asemănătoare TSH, prevenind legarea de receptor. În plus, Ajuga reptans inhibă producția de hormoni tiroidieni, posibil prin inhibarea TSH-ului.

Busuioc sfânt

Plantă busuioc
Sursa foto: Pexels.com

Cunoscută și sub numele de tulsi, această plantă din familia mentei a fost considerată sacră în cultura indiană, fiind adesea menționată în mitologia hindusă. În zilele noastre, busuiocul sfânt este folosit pentru echilibrarea minții, corpului și spiritului, fiind cunoscut ca o  plantă adaptogenă. Acest lucru înseamnă că poate ajuta organismul să se adapteze mai bine la stres. Cortizolul crescut cronic, cauzat de stresul continuu, poate crea o serie de probleme, inclusiv disfuncția tiroidiană.

Ceaiul de gălbenele și tiroida

Majoritatea afecțiunilor tiroidiene sunt boli autoimune, care încep în intestin. Există foarte multe limfocite și alte celule imunitare în intestin, care protejează organismul de viruși, bacterii și alți invadatori. Dacă flora bacteriană este dezechilibrată, pot apărea o serie de probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni ale tiroidei. Majoritatea persoanelor care suferă de boli tiroidiene se confruntă cu balonare frecventă, gaze, constipație sau diaree, de aceea dieta este foarte importantă. Ceaiurile pentru digestie pot fi de folos, iar infuzia de gălbenele este una dintre cele mai recomandate pentru tratarea problemelor de la nivelul tractului intestinal.

În plus, ceaiul de gălbenele are beneficii antioxidante și antiinflamatorii puternice, planta fiind bogată în carotenoizi și flavonoizi.

Alte plante care îți mențin tiroida sănătoasă

1. Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri este o plantă folosită în mod obișnuit în medicina ayurvedică, inclusiv pentru afecțiunile tiroidiene. Eficiența acestei plante este mai crescută atunci când este utilizată cu Ashwagandha, ceai verde, acizi grași dietetici și lapte. Studiile clinice au arătat că Bacopa Monnieri a crescut nivelurile de T4, indicând că ar putea fi un tratament eficient pentru hipotiroidism. De asemenea, această plantă ar putea fi de folos pentru gușă, o afecțiune care apare atunci când se adună prea mult TSH în glandă. Bacopa Monnieri crește nivelul T4, ceea ce, la rândul său, poate reduce producția de TSH.

2. Nucul american

Nucul american este o specie de copac de foioase din familia nucilor, Juglandaceae, originară din America de Nord. Cunoscut și sub denumirea de nucul negru, această plantă medicinală este  des folosită ca tratament naturist atât pentru gușă, cât și hipotiroidism. Nucile negre conțin minerale esențiale precum iodul și manganul, care joacă un rol cheie în îmbunătățirea funcției tiroidei.

3. Chimenul negru

Floare de chimen negru
Sursa foto: Pixabay.com

Chimenul negru sau Nigella sativa este o  plantă folosită în medicina tradițională algeriană pentru a trata afecțiunile tiroidei. Conține substanțe fitochimice care susțin funcționarea optimă a organismului, precum: alcaloizi, cumarine, flavonoide și acizi fenolici.

Conform unor cercetări, chimenul negru este eficient în tratarea tiroiditei Hashimoto, o afecțiune care distruge treptat tiroida. Poți prepara ceai de chimen negru pentru glanda tiroidă, însă această plantă este bine să fie consumată în doze mici, pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a evita efectele adverse precum erupții cutanate alergice. De asemenea, pacienții care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să evite cu totul chimenul negru.

4. Fucus vesiculosus (algă marină brună)

Cunoscută și sub denumirea de bladderwrack, această algă marină brună este bogată în iod legat organic, care este considerabil mai puternic în stimularea glandei tiroide decât iodul mineral. Planta este folosită în mod tradițional pentru tratamentul funcției tiroidei scăzute și pentru a ajuta la pierderea în greutate a persoanelor cu hipotiroidism deoarece iodul poate stimula producția de tiroxină și poate crește rata metabolică bazală a organismulu. Totuși, pacienții cu patologie tiroidiană (fie hipo- sau hiper-) nu  trebuie să consume cantități excesive de iod din cauza riscului de gușă și/sau tireotoxicoză.

Ceaiuri pentru hipotiroidism

Deși sunt necesare mai multe studii în ceea ce privește eficacitatea plantelor pentru tratarea afecțiunilor glandei tiroidiene, în medicina naturistă este comună folosirea lor. Iată care sunt cele mai cunoscute ceaiuri din plante care pot fi de folos pentru o glanda tiroidă hipoactivă:

Ceai de Centella asiatica

Frunze de Centella asiatica
Sursa foto: Pixabay.com

Plantele adaptogene sunt recomandate pentru hipotiroidism deoarece modifică stresul hipofizar și hipotalamic și susțin funcția suprarenală. Stresul suprarenal cronic perturbă axa hipotalamo-hipofizo-suprarenal (HPA), care poate suprima funcția tiroidiană.

Ashwagandha este una dintre cele des utilizate plante pentru glanda tiroidă subactivă, însă și Centella asiatica este eficientă pentru tratarea acestei afecțiuni. Cercetările au arătat că planta originară din India are proprietăți antioxidante puternice, imunostimulatoare, reglator-hormonale și antidepresive.

Ceai de gingseng siberian

Eleutherococcus senticosus sau gingseng-ul siberian este un tonic și energizant, fiind deosebit de util pentru tratarea oboselii și epuizării fizice, unele din simptomele provocate de hipotiroidism. În plus, gingseng-ul siberian este o plantă adaptogenă, având capacitatea să reducă riscul apariției stresului cronic și a bolilor asociate cu acesta.

Ceai de urzică

Unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru glanda tiroidă este considerat cel de urzică, deoarece este eficient atât pentru problemele tiroidiene subactive, cât și pentru cele hiperactive. Totuși, urzica poate ajuta la remedierea deficitului de iod, făcându-l deosebit de benefic pentru persoanele cu o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.  În plus, urzica conține și alte vitamine și minerale importante, inclusiv vitaminele A și B6, calciu, fier și magneziu și este, de asemenea, o sursă de seleniu, un oligomineral vital pentru buna funcționare a tiroidei.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii, iar inflamația cronică poate provoca tulburări tiroidine. Ceaiul de ghimbir este bun pentru glanda tiroidă deoarece are și proprietăți antioxidante, datorită compusului gingerol. În plus, conține magneziu, potasiu și mangan, minerale esențiale pentru întărirea organismului și funcționării optime a metabolismului.

Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, să reducă greutatea și să regleze profilurile lipidice și hormonale. Cu toate acestea, el nu trebuie consumat în exces deoarece poate avea potențiale efecte secundare, inclusiv iritarea gurii și gâtului, disconfort digestiv, arsuri la stomac și diaree.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este folosit adesea pentru a ajuta la somn și relaxare, dar și pentru a calma un stomac deranjat. Problemele digestive, precum constipația, sunt frecvente în hipotiroidism, tocmai de aceea mușețelul poate fi o soluție pentru gestionarea unora dintre simptomele neplăcute ale hipotiroidismului.

Unele studii arată că ceaiul de mușețel consumat pe perioadă îndelungată este asociat cu un risc scăzut de cancer al glandei tiroide.

Ceai de salvie

Frunze de salvie într-un bol
Sursa foto: Pixabay.com

Un alt ceai bun pentru glanda tiroidă este ceaiul de salvie, consumat de mai multe ori pe săptămână. Pe lângă reducerea riscului de cancer tiroidian, ceaiul de salvie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății. Având în vedere că persoanele cu hipotiroidism se luptă adesea cu depresia și starea de spirit scăzută, salvia poate fi un ajutor excelent pentru a menține starea de bine.

Ceaiuri pentru hipertiroidism

Printre cele mai eficiente ceaiuri pentru glanda tiroidă se numără ceaiul din planta Ajuga septans.  Aceasta s-a dovedit a fi la fel de eficace ca și beta-blocantele care protejează inima de leziunile cauzate de hipertiroidism. Diverse studii în laborator au arătat că Ajuga septans poate bloca sau scădea hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) și poate reduce nivelurile de hormoni T3 și T4,reducând astfel simptomele hipertiroidismului.

Alte ceaiuri bune pentru glanda tiroidă sunt:

Ceai de roiniță

Roinița are multe utilizări tradiționale, inclusiv pentru tratarea insomniei, reducerea stresului și stărilor de anxietate, fiind, de asemenea, benefică și persoanelor cu hipertiroidism. Conform unor cercetări in vitro, roinița poate împiedica producerea și eliberarea hormonului tiroidian, fiind de folos în caz de hipertiroidism. Totuși, până în prezent nu au fost efectuate studii pe oameni care să confirme efectele benefice ale roiniței asupra glandei tioridiene supraactive.

În plus, planta poate interacționa cu anumite medicamente sedative sau medicamente care reglează funcția tiroidiană, de aceea este important să discuți cu medicul înainte de consumul ceaiurilor de roiniță pentru glanda tiroidă.

Ceai de cicoare

Persoanele care suferă de hipertiroidism ar trebui să renunțe la cafea deoarece aceasta poate avea un impact negativ asupra glandei tiroide, mai ales dacă este consumată în exces. Din fericire, cafeaua poate fi înlocuită cu ceaiul din rădăcină de cicoare, deoarece acesta are un gust asemănător. În plus, este mai sănătos, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.  

Așadar, anumite plante medicinale pot fi folosite ca remedii naturale pentru reglarea funcției tiroidiene, însă trebuie utilizate cu atenție deoarece pot interacționa cu anumite medicamente. Discută cu un medic înainte de a folosi orice fel de ceaiuri pentru glanda tiroidă.

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: Medicalnewstoday.comAmericanherbalistsguild.comHerbalgram.org

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cat de multa incredere au barbatii in tine?
Incepe quiz
Cat de multa incredere au barbatii in tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.