Cele mai importante cinci vitamine pentru piele

Cele mai importante cinci vitamine pentru piele

Redactor Divahair.ro

Pielea este un organ care se înnoiește continuu și trebuie să fie sănătoasă pentru a-și păstra strălucirea, dar și pentru a-și îndeplini rolurile de protecție, împotriva microorganismelor dăunătoare, și de eliminare a transpirației și toxinelor. Epiderma este cea mai importantă armă a corpului împotriva agresiunilor interne și externe, cum ar fi poluarea, stresul, tulburările hormonale, variațiile de temperatură, expunerea la soare și multe altele. Pentru ca pielea să funcționeze corect, are nevoie de cantități suficiente de minerale, aminoacizi și substanțe nutritive. Iată mai jos cele mai importante vitamine pentru o piele sănătoasă.

Vitamina E

Vitamina E este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că se acumulează în organism, protejând membranele celulare și vasele de sânge. Datorită acestor proprietăți antioxidante, încetinește procesul de îmbătrânire și menține elasticitatea pielii. Acesta este motivul pentru care este aliatul pielii uscate sau sensibile. De asemenea, vitamina E protejează epiderma de razele UV, promovează regenerarea ei și îi îmbunătățește aspectul, mai ales în cazul vergeturilor, cicatricelor și petelor. Sursele de vitamina E sunt nucile, semințele, uleiurile vegetale, în special de porumb și măsline.

fructe si capsule

Acidul folic (Vitamina B9)

Acesta este considerat o vitamină esențială și ar trebui să facă parte din dieta zilnică, pentru dezvoltarea optimă a țesuturilor și celulelor. În ceea ce privește pielea, acidul folic îi poate îmbunătăți dramatic fermitatea. Celulita apare atunci când compartimentele de grăsime aflate direct sub piele se dezvolta în exces și se deplasează în țesutul conjunctiv care le delimitează, rezultând acel aspect de coajă de portocală. Prin creșterea producției de colagen și menținerea unor niveluri adecvate de acid folic, aspectul celulitei poate fi redus. Nu în ultimul rând, un nivel optim de acid folic contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele. Mai multe studii au arătat că un deficit sau un consum excesiv de acid folic poate crește riscul de cancer al pielii.

Prin urmare, este recomandat să consulți un medic pentru a verifica mai întâi concentrația de acid folic din organism, pentru a determina doza de administrat. Surse de acid folic sunt legumele verzi cu frunze, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, broccoli, spanacul, leguminoasele de tipul mazăre, năut și fasole, cerealele îmbogățite cu acid folic și ficatul. Detalii aici

Vitamina C

La fel ca vitamina E, vitamina C are proprietăți antioxidante. Încetinește îmbătrânirea pielii, permițând o bună regenerare celulară și promovând sinteza colagenului. Pe de altă parte, vitamina C blochează radicalii liberi, reduce petele de pe epidermă, conferă uniformitate tenului, luptă împotriva semnelor de oboseală. Deficitul de vitamina C este un fenomen foarte frecvent, pentru că aceasta este un compus care se elimină rapid din organism și foarte sensibil la căldură, ce provoacă descompunerea lui rapidă. Citricele, precum portocala, kiwi, lămâia, guava, grapefruitul și legumele precum broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și ardei roșu sunt surse naturale bogate de vitamina C. Alte fructe bogate în vitamina C sunt papaya, cătina, coacăzele și căpșunile.

Acidul pantotenic (Vitamina B5)

Vitamina B5 este esențială pentru hidratarea pielii. Filmul hidrolipidic de pe suprafața epidermei o protejează de pierderile de apă. În caz de evaporare excesivă, pielea devine apoi uscată, deshidratată și aspră. Vitamina B5 este cea mai recomandată pentru o hidratare corectă a pielii, fiind capabilă să repare epidermul cel mai uscat. Este recomandată și pentru pielea hiperreactivă, cu psoriazis sau dermatită atopică, îndepărtează cicatricile, repară zonele descuamate și reglează nivelul de sebum, ceea ce o face, de asemenea, perfectă pentru tenul gras. De asemenea, proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei B5 o fac eficientă pentru persoanele care suferă de acnee și a căror piele este uscată mai ales din cauza tratamentelor prea agresive contra coșurilor. Surse de vitamina B5 sunt carnea de vită si pasăre, ouăle, laptele, legumele precum ciupercile (în special shiitake), avocado, cartofii și broccoli, orezul brun și ovăzul, semințele de floarea-soarelui și năutul.

Vitamina A

Vitamina A este esențială pentru piele, deoarece asigură o bună coeziune celulară și, de asemenea, participă la hidratarea acesteia, similar vitaminei B5. Este, de asemenea, cunoscută ca puternic agent antirid. Vitamina A promovează regenerarea celulară, crește elasticitatea pielii și protejează împotriva daunelor provocate de soare. Este o vitamină pe care organismul nu o poate sintetiza singur, deci ai nevoie de un aport suficient din alimente (carne de vițel, pui, fructe de mare, broccoli, spanac, morcovi, ardei gras roșu, etc.) și produse cosmetice îmbogățite cu acest compus.

În concluzie, fiecare vitamină joacă un rol foarte important în repararea, hidratarea și menținerea sănătoasă a pielii. Datorită acțiunii acestor nutrienți naturali, tenul tău poate rămâne mult timp neted și strălucitor.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.