Cele mai sanatoase 20 de alimente din supermarket

Cele mai sanatoase 20 de alimente din supermarket

Masha Florea


In incercarea de a alege alimente mai sanatoase pentru tine si familia ta, ai ajuns sa eviti supermarketul. Din fericire, acesta nu se aprovizioneaza doar cu alimente nesanatoase, asa cum ai putea avea impriesia. Castiga timp cumparand mancare de la magazinul de proximitate, fara a pune in pericol sanatatea ta si a celor dragi. Iata ce alimente sanatoase poti alege:

1. Legume congelate

Acestea sunt coapte in momentul recoltarii si sunt congelate la scurt timp dupa acest moment, asa ca isi pastreaza nutrientii; spre deosebire de ele, legumele proaspete, dar de import, pot fi culese inainte sa fie complet coapte, pentru a putea fi transportate fara a se strica.

  

2. Seminte de floarea - soarelui sau de dovleac

Ele sunt surse importante de proteine, fibre si lipide sanatoase, nesaturate. Pot fi adaugate in mancare sau consumate ca si gustare intre mese.

3. Otetul balsamic

Este mai mult un condiment decat un aliment, insa contine substante antioxidante si poate fi folosit ca si dressing pentru salate (avand foarte putine calorii) sau chiar marinada pentu carne.

4. Ciocolata amaruie

Avand un continut de 70-85% cacao, aceasta contine flavonoizi, antioxidanti si are capacitatea de a-ti reduce pofta de "ceva dulce", inlocuind cu succes deserturile mai putin sanatoase. Nu in ultimul rand, are rolul de a te binedispune.


5. Rosiile "la cutie"

Vorbim aici despre pasta sau sucul de tomate si rosiile decojite. Acestea contin mai mult licopen (substanta antioxidanta) decat rosiile proaspete deoarece aceste conserve sunt mai concentrate. Ai grija doar sa nu contina sare. Le poti folosi ca sos pentru pizza si paste sau le poti adauga in mancarea gatita.

  


6. Maslinele

Contin grasimi momonesaturate si fitonutrienti si au ca efect senzatia prelungita de satietate, dar si capacitatea de a combate inflamatia si de a preveni boala cardiaca.

7. Conservele de ton si somon

Acestea contin proteine, acizi grasi esentiali dar si vitamine din complexul B, vitamina E, magneziu, zinc. Alege conservele fara sare adaugata, preferabil in suc propriu, si ai intotdeauna grija atunci cand capacul este bombat, existand riscul botulismului (toxiinfectie alimentara).

8. Ceaiul

Este o sursa extraordinara de flavonoizi si antioxidanti, scade riscul de imbolnavire sau cancer, stimuleaza metabolismul si activitatea cerebrala. Cel negru inhiba absorbtia lipidelor, cel verde are proprietati anti-cancerigene, hibiscus scade tensiunea arteriala.

9. Mustarul

Este un condiment sanatos, cu putine calorii si fara zahar adaugat sau grasimi, poate adauga savoare vinegretelor, dressingurilor pentru salata, sosurilor sau sandvisurilor.

10. Avocado

Contine grasimi mononesaturate si potasiu, benefice pentru scaderea tensiunii arteriale, diminuarea nivelului de stres si reducerea grasimii abdominale.

11. Anghinare

O bucata de anghinare contine o treime din doza zilnica recomandata de fibre, alaturi de vitamina C care are puternice proprietati cicatrizante.

12. Curry

Acesta contine trumeric, un condiment cu proprietati anticanceroase, antiinflamatorii, protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative si scade absorbtia de carbohidrati atunci cand savurezi o masa copioasa.

13. Boabe (fasole) la conserva

Contin proteine si fibre si te pot ajuta sa prepari o masa rapida. In plus pot fi pastrate timp indelungat. Pentru a scadea riscul de flatulenta (acumulare excesiva de gaze un stomac si in intestine), clateste-le foarte bine pentru a elimina tot lichidul in care au fost pastrate.

14. Lapte

Chiar daca esti la dieta, nu-l alege pe cel degresat. Foloseste-l pe cel cu 2% grasime pentru a beneficia de vitaminele liposolubile pe care acesta le ofera. In plus, laptele este un aliment necesar in preventia osteoporozei prin continutul de calciu.

15. Cafeaua

Pe langa antioxidantii continuti, aceasta a fost legata de scaderea riscului de diabet tip 2, boala Parkinson si dementa.

16. Creveti congelati

Reprezinta o excelenta sursa de proteine, iar seleniul continut in cantitati crescute este un mineral cu proprietati anti-cancerigene.

17. Zahar brun

Este mai putin rafinat decat cel alb, si o alternativa foarte buna atunci cand vrei sa-ti indulcesti ceaiul sau cafeaua. Doza recomandata de zahar adaugat in dieta este de 25g pe zi.

18. Fructele confiate

Sunt bogate in fibre care ajuta la preventia cancerului de colon. Foloseste-le ca si gustare, si consuma cantitati mici, intrucat sunt deshidratate si contin zahar in concentratie mai mare decat fructul initial.

19. Scortisoara, nucsoara, ghimbir

Sunt bogate in antioxidanti si au proprietatea de a accentua gustul dulce, deci ai posibilitatea sa adaugi mai putin zahar rafinat atunci cand pregatesti prajituri.

20. Ardei iute (chili)

Contine capsaicina responsabila cu efectul antiinflamator, accelerarea metabolismului, inhibarea poftei de alimente bogate in grasimi si zahar. In plus, contine vitaminele C, B, magneziu, fier, potasiu.
Nu exagera cu utilizarea ardeiului iute in mancare - are efect iritativ asupra mucoasei tubului digestiv.

Fructele si legume este recomandat sa fie procurate, pe cat posibil, de la piata, de la producatori. Cat despre carne, aceasta poate fi cumparata de la magazinele care vand direct de la producator, pentru a avea siguranta unui produs de calitate, cu analizele efectuate si controlate de catre o auoritate in domeniu.

Cu toate ca este la indemana sa cumperi toate produsele dintr-un hipermarket, sfatul nostru este sa incerci sa le cumperi din locurile de unde ai cele mai mari sanse sa gasesti variantele sanatoase, pe care familia ta ar trebui sa le consume.

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.