Celule epiteliale în urină: cauze și tratament

Celule epiteliale în urină: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Celulele epiteliale se găsesc pe piele, vasele de sânge, tractul urinar și organe, însă cele din urină sunt descoperite doar în urma analizei urinei la microscop. O cantitate mare de celule epiteliale în urină poate semnala o infecție, o boală de rinichi sau altă afecțiune gravă.

rinichi

Tipuri de celule epiteliale

Celulele epiteliale diferă în funcție de dimensiune, formă și aspect, fiind cunoscute trei tipuri de celule epiteliale care pot fi găsite în urină:

  • celule renal tubulare - sunt cele mai importante dintre celulele epiteliale, un număr crescut putând indica o tulburare a rinichilor: 
  • celule scuamoase - provin din vagin și din uretră, fiind cel mai adesea întâlnite în urina femeilor; 
  • celule de tranziție - pot proveni de oriunde între uretra masculină și pelvisul renal (sunt mai frecvente la vârstnici).

Test pentru depistarea celulelor epiteliale în urină

Celulele epiteliale din testul de urină fac parte dintr-o analiză mai complexă, care măsoară diferite substanțe existente în urină. O analiză de urină poate include o examinare vizuală a probei de urină, teste pentru depistarea anumitor substanțe chimice din urină și o examinare a celulelor urinare sub microscop. 

Un test al depistării numărului de celule epitaliale din urină este necesar atunci când medicul observă că te confrunți cu simptome ale unor boli renale, cele mai frecvente incluzând:

- urinare dureroasă;

- urinare frecventă;

- dureri abdominale;

- dureri de spate.

Medicul va recomanda colectarea urinei într-un recipient steril și utilizarea acesteia în analiza microscopică. Nu există contraindicații sau riscuri pentru acest tip de test. Dacă medicul recomandă mai multe analize ale urinei, atunci e posibil să nu ai voie să mănânci sau să bei nimic cu câteva ore înainte de testare.

test urina

Rezultate analize

Rezultatele vor indica numărul de celule epiteliale existente în urină. Un număr moderat sau mare de celule epiteliale indică:   

- infecții ale tractului urinar;

- infecție cu candida;

- boli ale rinichilor;

boli ale ficatului;

- anumite tipuri de cancer;

- sarcină;

- prostată mărită.

Mai mult de 15 celule epiteliale tubulare renale pot însemna că rinichiul nu funcționează corect, iar celulele epiteliale scuamoase prezente în proba de urină pot semnala că eșantionul este contaminat, ceea ce presupune repetarea testului de urină. Înainte de a urina în recipientul steril, trebuie să cureți zona intimă cu apă caldă, fără a folosi săpun sau alte produse de îngrijire intimă.

Vezi semnele care îți spun că ai probleme cu rinichii!

Chiar dacă rezultatele nu sunt în limitele normale, nu înseamnă neapărat că suferi de o afecțiune gravă, care necesită tratament. Este posibil să ai nevoie de mai multe teste înainte de a obține un diagnostic sigur. 

Tratament pentru celule epiteliale în urină

Tratamentul va depinde de cauza numărului anormal de celule epiteliale. Majoritatea cauzelor sunt de natură bacteriană și pot fi tratate cu un antibiotic. Consumul mai mare de apă poate, de asemenea, să accelereze vindecarea. 

Tratamentul pentru afecțiunile renale presupune gestionarea cauzei care stă la baza bolii, incluzând atenția pentru tensiunea arterială, reducerea zahărului din sânge și a nivelului de colesterol. 

În funcție de rezultatele analizelor, medicul poate prescrie medicamente pentru tensiunea arterială sau pentru a păstra în echilibru funcția renală.

Modificările sănătoase în ceea ce privește alimentația și stilul de viață sunt, de asemenea, foarte importante. Elimină alimentele bogate în colesterol, nu neglija exercițiile fizice, limitează consumul de alcool, slăbește câteva kilograme, renunță la fumat și adoptă o dietă bogată în fructe proaspete, legume și cereale integrale.

Hidratarea corespunzătoare este una dintre cele mai ușoare modalități de prevenire a infecțiilor urinare și a bolilor renale. Cele 6-8 pahare de apă pe zi nu ar trebui să lipsească din dieta ta! 

Potrivit healthline.com, consumul de suc de afine sau a afinelor proaspete poate ajuta la reducerea riscului de apariție a infecțiilor urinare. Acestea conțin o substanță care protejează împotriva bacteriilor care se atasează la mucoasa vezicii. 

Cu cât este diagnosticată mai devreme cauza de bază a numărului crescut de celule epiteliale din urină, cu atât mai eficient va fi tratamentul recomandat de medic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.