Fiecare femeie tresare atunci când aude cuvântul chiuretaj biopsic, dar să știi că această intervenție chirurgicală nu este executată atunci când renunți la o sarcină. Chiuretajul biopsic este în general realizat pentru a depista potențiala existență a unor celule canceroase sau dacă medicul vrea să investigheze anumite probleme de sănătate. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre această operație, inclusiv când apare menstruația după chiuretajul biopsic, situațiile când este recomandată procedura și riscurile la care te poți supune!
Ce este chiuretajul biopsic?
Chiuretajul biopsic sau chiuretajul uterin biopsic nu presupune eliminarea unei sarcini nedorite. Această procedură este realizată în vederea recoltării de țesut endometrial care să fie apoi examinat pentru depistarea unor anomalii.
Practic, operația de chiuretaj biopsic constă în dilatarea colului uterin, în acest sens fiind utilizate dilatoare. Este apoi recoltat un strat superficial al mucoasei uterine, medicul folosindu-se astfel de chiuretă, pense sau un dispozitiv de biopsie.
Fiind vorba despre o operație destul de dureroasă, medicul va recomanda o anestezie la desfășurarea chiuretajului biopsic. Specialistul poate performa anestezie locală sau generală, anestezistul fiind cel care optează pentru una dintre aceste practici.
Dorești să optezi pentru anestezia generală? Află și care sunt contraindicațiile acesteia!
Înainte de chiuretajul biopsic e recomandat să nu consumi nici alimente lichide, nici alimente solide pentru circa 6-8 ore.
În ce situații se realizează chiuretajul biopsic
Chiuretajul biopsic poate fi realizat într-una dintre următoarele situații:
- diagnosticarea unor sângerări anormale;
- îndepărtarea unei părți din țesut după un avort sau o pierdere de sarcină sau a placentei, după naștere. Astfel, medicul tău va preveni eventualele sângerări sau infecții.
Cât costă un chiuretaj biopsic?
Prețul unui chiuretaj biopsic depinde în funcție de clinica unde îl realizezi sau de experiența medicului care îl desfășoară. Iată mai jos câteva valori estimative!
La Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş", un chiuretaj biopsic costă 2170 de lei. Menționăm că pachetul include de asemenea examenul histopatologic și spitalizarea de o zi. În schimb, costul anesteziei intravenoase, de 200 de euro, va fi plătit separat.
La Medlife, un chiuretaj biopsic are prețuri diferite în funcție de doctorul care realizează procedura. Suma cel mai des vehiculată este de 550 de lei, în pachet nefiind însă incluse analize sau spitalizare ca la Victor Babeș.
La Euromaterna, prețul unui chiuretaj biopsic este de 444 de lei și este decontat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Recuperarea după un chiuretaj biopsic
În general, chiuretajul biopsic este destul de sigur și nu presupune riscuri prea mari, așa că nu vei fi perturbată prea mult din activitățile tale. Totuși, vei avea nevoie de cineva care să te ducă acasă, mai ales că este posibil să te simți amețită sau neputincioasă în urma anesteziei.
Conform site-ului Mayoclinic.org, dacă suferi de durere, doctorul îți poate prescrie medicamente antiinflamatorii. Poți consuma orice alimente după chiuretajul biopsic, dar medicii recomandă să nu îți reiei activitățile obișnuite decât a doua zi: ai și tu nevoie de câteva ore de odihnă.
În ceea ce privește contactul sexual sau inserarea de tampoane, în general se recomandă să aștepți să treacă cel puțin 7 zile de la intervenție. Este pentru sănătatea ta!
Ce se poate descoperi la un chiuretaj biopsic?
Iată una dintre întrebările care chinuie cel mai tare femeile ce au suferit de un chiuretaj biopsic: și eu la ce mă pot aștepta acum?
Așa cum ți-am precizat, această procedură este realizată în vederea diagnosticării anumitor probleme de sănătate. Prin urmare, celulele pre-canceroase sau canceroase pot fi descoperite în urma unui chiuretaj biopsic.
Alte diagnostice care pot fi puse în urma acestei proceduri sunt următoarele, conform WebMD:
- fibrom uterin;
- polipi.
Suferi de fibrom uterin? Iată și câteva tratamente naturiste care pot acompania medicamentele prescrise de către medicul tău!
Sângerezi după un chiuretaj biopsic?
Poate te întrebi când apare menstruația după chiuretaj biopsic sau dacă este normal să sângerezi după o astfel de intervenție chirurgicală. Este important să discuți toate aceste aspecte cu medicul deoarece situațiile sunt diferite de la o persoană la alta. Ceea ce trebuie neapărat să știi pentru liniștea ta este că după un chiuretaj biopsic este normalsă prezinți sângerări. Este posibil chiar să ai nevoie de absorbante în acest sens.
Totuși, dacă suferi de sângerări abundente, este cazul să consulți de urgență un doctor.
Alte simptome care ar trebui să te trimită de urgență la spital sunt următoarele: febră peste 38 de grade, durere intensă, pe care nu o poți calma cu antiinflamatoarele prescrise sau tulburări de tranzit intestinal ori urinar.
Când apare menstruația după chiuretaj biopsic?
Deși medicii sunt de părere că poți experimenta un ciclu menstrual normal după o astfel de intervenție, nu există un răspuns care să se potrivească tuturor cazurilor. Sunt cazuri în care menstruația vine mai repede sau mai târziu, prin urmare nu se poate știi exact când apare menstruația după chiuretaj biopsic. Cel mai bine este să discuți cu medicul specialist pentru a lămuri orice confuzii sau situații care te alarmează.
În general, poate dura în jur de 2-6 săptămâni până la apariția menstruației, dar timpul variază de la o persoană la alta. Dacă ai avut un avort spontan, este necesar ca nivelul hormonal să revină la normal înainte de a avea din nou menstruație.
Există mai mulți factori care influențează revenirea menstruației după un chiuretaj biopsic, inclusiv:
- Ciclul menstrual.Dacă ai avut perioade neregulate înainte de chiuretaj, este foarte probabil să ai în continuare menstruații neregulate. Acest lucru înseamnă că poate dura mai mult de 6 săptămâni pentru ca menstruația să revină.
- Stadiul sarcinii.În cazul în care chiuretajul a fost făcut după un avort spontan, stadiul sarcinii poate afecta cât de curând vei avea din nou menstruație. Nivelurile hormonale revin la normal mai repede dacă avortul spontan a avut loc mai devreme în sarcină decât dacă avortul s-a petrecut când sarcina era mai înaintată.
Chiuretaj biopsic fracționat
Chiuretaj biopsic fracționat este o metodă de diagnosticare sau de terapie care e adesea folosită în ginecologie.
Cazurile în care ai nevoie de el sunt următoarele:
- diagnosticul sângerărilor anormale;
- întreruperea la cerere a sarcinii, executată însă numai până în săptămâna a 13-a;
- eliminarea restului de placentă după naștere;
- înaintea unei histerectomii, pentru a verifica dacă o anumită afecțiune e benignă sau malignă;
- examinarea endometrului.
Chiuretaj biopsic uterin: când sunt gata analizele?
Multe dintre noi suntem confuze după o procedură de acest tip. E și normal: ești amețită după anestezie sau încă sub imperiul disconfortului fizic și psihic resimțit după chiuretajul biopsic.
Ce e musai să faci este să programezi o viitoare întâlnire cu medicul. Întreabă și când vor fi disponibile rezultatele de la analize. În majoritatea cazurilor, analizele sunt gata în câteva zile.
Chiuretaj biopsic păreri
Ce spun femeile care au suferit o operație de chiuretaj biopsic?
În majoritatea cazurilor, că este mult mai puțin înspăimântătoare decât pare la prima vedere. Dacă ți-e teamă de durere sau de disconfort, află că acestea sunt scăzute spre inexistente în timpul operației datorită anesteziei.
În ceea ce privește întrebarea ”Când apare menstruația după chiuretaj biopsic”, majoritatea femeilor care au trecut prin această procedură se confruntă cel mai adesea, cu sângerări, mai mici sau mai mari. Crampele sunt de asemenea posibile, așa că asigură-te că ai și acasă calmante care să liniștească eventualele dureri.
Așadar, chiuretajul biopsic uterin este o metodă de investigare a unor probleme de sănătate care poate edifica medicul cu privire la eventuala existență a unui cancer uterin sau a altor afecțiuni.
Vezi și care sunt cauzele pentru care îți întârzie menstruația (altele decât sarcina).