Coasta fracturată: cauze, simptome și tratament
Cuprins
- Ce simptome prezintă o persoană cu coasta fracturată
- Coasta fracturată: cauze și factori de risc
- Complicații care pot apărea în urma fracturilor costale
- Cum se stabilește diagnosticul de coastă fracturată
- Tratamentul coastei fracturate
- Cum poți preveni fracturile costale
Coasta fracturată este o urgență medicală și trebuie tratată ca atare! Accidentele rutiere, loviturile puternice sau căderile reprezintă principalele cauze ale fracturării coastelor, însă și anumiți factori de risc pot slăbi rezistența oaselor, precum tusea puternică, osteoporoza sau cancerul.
Coastele au două funcții majore: de a proteja organele și de a te ajuta să respiri corect. Atunci când există o fractură costală, mici porțiuni de os pot leza vasele de sânge, splina, plămânii sau alte organe, cea mai severă complicație fiind pneumotoraxul – o afecțiune pulmonară care apare în urma acumulării de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic.
În majoritatea cazurilor, coastele fracturate se vindecă de la sine în decursul a cel puțin 6 săptămâni, perioadă în care sunt recomandate medicamente și terapii pentru ameliorarea simptomelor.
Află mai jos ce simptome prezintă o persoană cu coastă fracturată, care sunt cauzele și factorii de risc ce pot favoriza apariția acestei probleme, dar și măsurile care trebue luate într-o astfel de situație.
Ce simptome prezintă o persoană cu coasta fracturată
Simptomele fracturilor costale se înrăutățesc adesea dacă persoana respectivă încearcă să respire adânc, apasă pe zona afectată, își apleacă sau îndoaie trunchiul în lateral.
Coasta fracturată dă simptome precum:
- Durere minoră sau severă în regiunea respectivă
- Durere în timpul respirației
- Respirație scurtă
- Anxietate și atacuri de panică
- Dureri de cap
- Amețeli
- Oboseală
- Somnolență
Sursa foto: Pinterest @ Verywell
Dacă simți la palpare o formațiune dură în regiunea cutiei toracice sau dacă ai probleme respiratorii și simți durere în zona pieptului, în urma unui accident sau a unei lovituri puternice, mergi de urgență la medic! De asemenea, solicită ajutor medical de specialitate, dacă durerea în piept persistă mai mult de câteva minute și radiază spre umeri sau brațe, pentru că acestea sunt simptome specifice infarctului, o urgență medicală!
Coasta fracturată: cauze și factori de risc
Potrivit mayoclinic.org, fracturile costale sunt cauzate adesea de loviturile de impact specifice accidentelor rutiere, căderilor de la înălțime sau sporturilor de contact (arte marțiale, box, lupte libere, hochei, fotbal etc.). De asemenea, fractura coastelor poate fi cauzată de tusea puternică, dar este favorizată și de anumiți factori de risc, precum:
Osteoporoza – densitatea osoasă scăzută crește susceptibilitatea de a suferi de fracturi costale.
Cancerul osos – împiedică buna funcționare a sistemului osos.
Complicații care pot apărea în urma fracturilor costale
Coasta fracturată poate deteriora vasele de sânge și organele interne. Pe măsură ce numărul coastelor fracturate este mai mare, cu atât riscul de complicații este mai crescut. Aceste complicații includ:
Coarctația sau disecția aortică – mici fragmente de os pot rupe vasele de sânge, cauzând hemoragie majoră și infarct.
Disecția pulmonară – plămânul este atins de fragmente osoase și astfel este permisă pătrunderea aerului, cauzând pnemotorax.
Lacerație a splinei, ficatului sau rinichilor – această problemă apare când sunt fracturate ultimele două coaste (C11 și C12).
Cum se stabilește diagnosticul de coastă fracturată
Pentru a stabili cu certitudine dianosticul de coastă fracturată, medicul va realiza un examen fizic și îți va pune o serie de întrebări despre simptomele pe care le ai și despre împrejurările în care a avut loc accidentul.
El va aplica presiune pe cutia ta toracică, pentru a-și da seama cu precizie care este locul dureros. De asemenea, ar putea folosi stetoscopul pentru a asculta sunetul produs de trecerea aerului prin plămâni sau bătăile inimii, urmărind în același timp mișcările cutiei toracice în timpul respirației.
Sursa foto: Pinterest @ Verywell
Pe lângă acest examen fizic, medicul va căuta semne de traume la nivelul capului, gâtului, abdomenului sau coloanei vertebrale, pentru a se asigura că nu există alte probleme, scrie webmd.com.
La aprecierea medicului, pot fi recomandate teste de imagistică sau alte analize pentru identificarea cauzei care produce simptomele deranjante.
Iată câteva teste care ar putea fi indicate:
Radiografia – pune în evidență leziunile la nivelul plămânilor, dar nu este utilă în depistarea fracturilor costale, mai ales dacă osul prezintă doar mici crăpături.
Sursa foto: Pinterest @ Verywell
Tomografia computerizată – identifică fracturile costale, precum și leziunile survenite la nivelul vaselor sangvine sau al țesuturilor moi.
Imagistica prin rezonanță magnetică – este o procedură folosită pentru identificarea fracturilor costale subtile, dar și a problemelor care pot apărea în jurul acestora.
Scintigrafia osoasă – este o tehnică utilizată pentru depistarea infecțiilor, tumorilor osoase sau a fracturilor costale.
Tratamentul coastei fracturate
Contrar percepției, coasta fracturată nu se vindecă prin manevre periculoase și dureroase care „să pună la loc osul”. Osul fracturat se vindecă de la sine, în termen de el puțin șase săptămâni, dar există terapii care pot ameliora durerile resimțite și care pot preveni eventualele complicații.
Sunt indicate frecvent medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, antialgicele, odihna și compresele cu gheață la locul fracturii, pentru scăderea intensității durerii și ameliorarea respirației. În cazul în care medicamentele orale nu își fac efectul, pot fi efectuate injecții cu substanțe mai puternice pentru diminuarea durerii, dar numai la recomandarea și sub supravegherea medicului specialist.
De asemenea, este important ca pacientul să tușească sau să respire profund la un interval de cel puțin o oră, pentru a permite oxigenarea plămânilor și a reduce riscul de pneumonie sau atelectazie (lipsa aerului din alveolele pulomare).
Sursa foto: Flickr @ Inspirations Youth
Dacă fracturile costale nu produc leziuni la nivelul capului sau gâtului, pacientului îi este recomandat să stea așezat cât mai mult timp pe partea afectată, lucru care, paradoxal, ajută în procesul de respirație.
Chiar dacă înfășurarea compresivă a cutiei toracice în corsete sau ghips poate ameliora durerea, o astfel de terapie este contraindicată, pentru că scade capacitatea de extindere a plămânilor și crește riscul de pneumonie.
Cum poți preveni fracturile costale
Fracturile costale pot fi prevenite, cu excepția accidentelor sau loviturilor spontane, urmând câteva sfaturi simple. De exemplu, poartă echipament de protecție când practici un sport de contact, pune un covoraș antiderapant în baie, pentru a preveni căderile și consumă alimente bogate în calciu și vitamina D, substanțe nutritive care sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor.
Sursa foto: Pinterest @ prevention.com
Coasta fracturată trebuie tratată cu atenție, pentru a evita apariția complicațiilor, dar și mai importantă este prevenția acesteia, așa că protejează-te de loviturile puternice și încearcă să urmezi un regim alimentar benefic pentru sistemul osos.
Surse foto: iStock, Pixabay, Pinterest, Flickr