Condimentele iti afecteaza sanatatea?

Cuprins
- Condimentele te mentin sanatoasa!
- Condimentele- cheia unei alimentatii echilibrate!
- Condimentele- contraindicate in anumite cazuri!
Nelipsite din bucataria oricarei gospodine, condimentele sunt elementul cheie atunci cand iti doresti ca mancarea pe care o pregatesti sa fie aromata. Acestea au ocupat mereu un loc important in domeniul gastronomic datorita proprietatilor lor benefice: sunt afrodisiace, ajuta la arderea grasimilor si la o digestie mai buna si, nu in ultimul rand, asigura o alimentatie echilibrata, avand un aport caloric foarte scazut. Totusi, se pare ca exista si cazuri in care acestea sunt "daunatoare". Descopera-le!
Condimentele te mentin sanatoasa!
Gratie unui continut bogat in vitamine si minerale, consumul de condimente in mancare te protejeaza impotriva anumitor afectiuni, intrucat au capacitatea de a distruge germenii, detinand proprietati antiseptice si bactericide, caracteristici sustinute si de faptul ca, in trecut, in tarile calde in special, erau folosite pentru a conserva alimentele. In plus, cercetatorii afirma ca acestea combat imbatranirea celulelor si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cancerigene sau cardiovasculare, deoarece contin substante antioxidante (quercitina, polifenoli, curcumina, etc.) care lupta impotriva radicalilor liberi.
Condimentele- cheia unei alimentatii echilibrate!
Pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, cu nivelul marit al glicemiei, al colesterolului si al trigliceridelor din sange, condimentele sunt solutia ideala pentru a se bucura de o masa gustoasa, dar sanatoasa, sarea, zaharul si grasimile fiind cu usurinta inlocuite de savuroase arome exotice, care nu numai ca fac din fiecare mancare un deliciu culinar optim pentru nevoile corpului, dar ajuta si la pierderea in greutate. Acest minunat atu al condimentelor are la baza faptul ca ele reeduca gustul, potentand aroma mancarii si ajutandu-te sa iti diversifici dieta alimentara, asa incat sa nu simti ca esti obligata sa consumi mancaruri lipsite de savoare sau sa fii tentata sa apelezi la acele "delicii interzise" in timpul unui regim de slabire.
Condimentele- contraindicate in anumite cazuri!
Desi au atat de multe proprietati benefice, condimentele ar trebui sa fie evitate in cazul in care ai probleme la nivelul sistemului digestiv, pornind de la afectiuni ale stomacului si mergand pana la hemoroizi, intrucat, consumate in cantitati importante, irita mucoasele si provoaca adevarate crize hemoroidale.
Totodata, acestea pot fi responsabile si pentru aparitia unor alergii, manifestate, in general, printr-un prurit in jurul gurii sau prin urticarie, cazuri in care trebuie eliminate din corp alimentele consumate si identificate condimentele care au efect negativ asupra persoanei in cauza. Condimentele care provoaca cel mai frecvent asemenea reactii sunt: anasonul, feniculul, piperul, boiaua de ardei si schinduful.
Iata cateva trucuri pentru a obtine cele mai bune mancaruri, cu ajutorul condimentelor:
- nu folosi mai
mult de trei tipuri de condimente, daca in reteta de baza nu sunt utilizate mai
multe;
- pune verdeata
ornamentala in mancare doar dupa ce ai luat-o de pe foc sau inainte de servire;
- joaca-te cu
aromele, inlocuind condimentele din reteta originala cu cele care iti plac tie
sau familiei tale si surprinde-i zilnic pe cei dragi cu un fel de mancare
original si savuros;
- foloseste in
prepararea dulciurilor scortisoara, cuisoare sau chiar piper pentru a le da o
aroma unica;
- pentru un aspect
atragator si delicios, opteaza pentru sofran, ce are proprietatea de a conferi
o culoare vibranta mancarii;
- confera un gust
picant mancarii cu ajutorul ardeiului iute, care stimuleaza arderea grasimilor si
reduce apetitul, conducand la cresterea secretiei de adrenalina si
noradrenalina.
Fii creativa in bucatarie! Atat tu, cat si cei dragi tie, veti descoperi magia condimentelor si va veti bucura de efectele lor benefice, daca le veti consuma in cantitati moderate.
Tu ce condimente folosesti in bucatarie?


