Sindrom vertiginos sau... ameteli fara motiv!

Vertijul reprezintă senzația de pierdere a echilibrului sau de rotire a obiectelor din jur. Apare, de cele mai multe ori, din senin, și poate varia în intensitate, în funcție de problemele care îl cauzează. Atunci când amețelile sunt foarte puternice, vorbim de sindrom vertiginos.
Cuprins
- Ce înseamnă, mai exact, vertij?
- Cum se manifestă sindromul vertiginos?
- Cauzele sindromului vertiginos
- Sindrom vertiginos cervical
- Cum este stabilit diagnosticul de sindrom vertiginos?
- Cum tratezi sindromul vertiginos?
- Exerciții pentru sindrom vertiginos
- Remedii naturiste pentru sindromul vertiginos
- Cum previi sindromul vertiginos?
Medicul neurolog este specialistul care poate pune un diagnostic clar, dar sunt necesare mai multe investigații, înainte de a stabili cauza. Află mai multe informații despre sindromul vertiginos, inclusiv cauzele, simptomele și remediile sale!
Ce înseamnă, mai exact, vertij?
Vertijul este acea senzație că te învârți chiar și atunci când stai pe loc. Intensitatea poate fi mică sau atât de mare, încât să simți că nu te mai poți ține pe picioare. Fiind mai puternic decât amețeala, vertijul poate provoca și o slăbiciune a picioarelor.
Există și o formă mai ușoară a vertijului, des întâlnită, asemănătoare amețelii, iar simptomele sunt nesemnificative și de scurtă durată. Indiferent de intensitatea acestei senzații, vizita la medic este obligatorie, pentru a exclude o afecțiune gravă.
Cum se manifestă sindromul vertiginos?

De cele mai multe ori, vertijul apare din senin și durează de la câteva minute, la câteva ore. Această senzație se poate repeta la câteva zile sau la câteva luni.
Persoana afectată de sindrom vertiginos sever nu își poate desfășura activitățile zilnice și are nevoie de tratament care să amelioreze simptomele.
Deși diferă în intensitate de la o persoană la alta, simptomele principale sunt:
- senzația că obiectele se învârt și se distorsionează;
- greață;
- senzație de vomă sau chiar vărsături;
- dificultăți de menținere a echilibrului;
- nesiguranță;
- senzația că nu poți menține privirea într-un singur punct;
- senzația că totul se mișcă pe lângă tine și sub tine.
Cauzele sindromului vertiginos
O problemă în urechea internă poate duce la apariția acestor senzații neplăcute. Vertijul postural paroxistic benign este una dintre cele mai comune cauze ale amețelii. Apare, de obicei, când în canalul urechii interne se adună particule de calciu, și afectează, în general, persoanele în vârstă. Oricine poate suferi, însă, de vertij paroxistic benign.
Boala Meniere este o altă afecțiune care poate declanșa sindromul vertiginos. Specialiștii cred că această problemă apare în urma unei acumulări de lichid în urechea internă, însă nu se cunosc cauzele exacte. Atunci când amețelile sunt produse de Boala Meniere, pacientul se poate confrunta și cu pierderea auzului sau cu țiuit în urechi.
Neuronita vestibulară este o altă afecțiune ce poate declanșa sindromul vertiginos, potrivit specialiștilor de la webmd.com. Boala apare, de obicei, in urma unei infectii virale si provoaca o inflamatie a nervilor din urechea interna care ajuta corpul sa isi mentina echilibrul.
Boala apare, de obicei, în urma unei infecții virale și provoacă o inflamație a nervilor din urechea internă care ajută corpul să își mențină echilibrul.
În cazuri mai rare, sindromul vertiginos poate fi cauzat și de:
- migrene;
- artrita cervicală - o afecțiune ce apare mai ales în rândul persoanelor în vârstă, după o mișcare bruscă a capului și a gâtului ( întoarcere, răsturnare);
- circulația proastă a sângelui - provoacă vertijul în urma irigării insuficiente a creierului, mai ales a părții care controlează echilibrul;
- poziția incorectă a spatelui și afecțiuni ale coloanei cervicale;
- răul de mișcare și răul de înălțime;
- consumul de alcool și / sau de droguri.

Cauzele mai rar întâlnite ale sindromului vertiginos sunt scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, traumatismele craniene și chiar existența unei tumori a nervilor ce fac legătura între ureche și creier.
Natura și cauzele vertijului sunt stabilite de medic în urma anamnezei. Neurologul te va ruga să descrii detaliat simptomele ( cât de des amețești, cât de mare este intensitatea amețelii, cât durează un astfel de episod, dacă este însoțit și de alte simptome etc.), îți va examina urechea, mișcarea ochilor și impulsurile nervoase.
Sindrom vertiginos cervical
Vertijul cervical - numit și amețeală cervicogenă - este o afecțiune care provoacă atât dureri de gât, cât și amețeli. În general, este provocat de anumite afecțiuni ale gâtului, însă poate apărea și în urma unei leziuni a coloanei vertebrale cervicale. În acest caz, de obicei, simptomele nu apar decât după luni sau ani de la trauma inițială.
Sindromul vertiginos cervical afectează cel mai frecvent persoane care (au) avut:
- O traumă severă la cap
- Artrita gâtului (spondiloză cervicală)
- Hernie de disc
- Leziuni
- Ateroscleroza la gât
- Inflamații ale gâtului sau coloanei cervicale
- Postură greșită, probleme ale mușchilor gâtului
Simptomele vertijului cervical variază de la persoană la persoană, însă în general, pot include: amețeli, lipsa de coordonare sau instabilitate, simptome vizuale, cum ar fi mișcarea rapidă a ochilor și oboseala vizuală. De asemenea, pot apărea greață și vărsături, dureri de gât și cap.
Spre deosebire de alte tipuri de vertij, vertijul cervical rareori te face să simți că te învârtești. În schimb, majoritatea oamenilor descriu o senzație de amețeală sau de „plutire”. În plus, simptomele vertijului cervical se suprapun cu simptomele multor tulburări vestibulare (urechea internă). Din acest motiv, este important să te adresezi unui medic care va pune un diagnostic pe baza simptomelor și analizelor.
Cum este stabilit diagnosticul de sindrom vertiginos?
În primă instanță, când îi vei spune medicului că suferi de amețeli puternice frecvente, diagnosticul său va fi de sindrom vertiginos. Ulterior, prin diverse metode și examinări, acesta va stabili natura vertijului și cauzele acestuia, pentru a-ți prescrie un tratament corespunzător.
Un test simplu constă în închiderea ochilor și menținerea corpului nemișcat. Dacă în acest timp te dezechilibrezi, este foarte probabil ca urechea ta internă să fie afectată.
Un alt test este cel caloric, când medicul suflă în ureche aer de temepraturi diferite, pentru a observa cum reacționează pacientul. Din nou, este un test care analizează urechea interna.
În funcție de gravitatea afecțiunii sau de suspiciunile care apar în timpul consultului, medicul îți poate cere să faci un RMN cerebral, pentru a elimina afecțiunile grave.
Cum tratezi sindromul vertiginos?
Tratamentul sindromului vertiginos depinde de cauza și natura acestuia. Dacă vertijul este provocat de o durere cu intensitate mică a urechii, acesta va dispărea odată cu tratarea urechii.
În alte cazuri, când vertijul este însoțit de migrene puternice și vărsături, este necesar un tratament mai puternic. Dacă suferi de labirintită, o infecție a urechii interne, medicul îți va recomanda repaus total într-o cameră curată, aerisită și departe de orice sursă de zgomot. Această infecție este de obicei tratată cu antibiotice.
Există persoane care amețesc în timp ce merg cu mașina, cu vaporul sau cu avionul. În ajutorul lor vor veni medicamentele antiemetice, menite să înlăture senzația de greață.
Exerciții pentru sindrom vertiginos
De mare ajutor poate fi un set de exerciții pentru echilibru și mișcări oculare, care poate fi modificat în funcție de simptomele fiecărei persoane în parte. Exercițiile sunt ușoare, nu durează mult timp și pot fi făcute acasă, în urma sfatului unui terapeut. Poți vedea un exemplu în filmulețul de mai jos, dar nu le încerca fără recomandarea unui medic.
Remedii naturiste pentru sindromul vertiginos
1.Dormi bine!

Lipsa de somn este una dintre cauzele principale care provoacă vertij. Dormi cel puțin opt ore pe noapte și vei putea preveni apariția acestei probleme.
2. Consumă migdale și semințe de dovleac
Semințele de dovleac și migdalele sunt foarte eficiente în prevenirea amețelilor. Pentru a beneficia de proprietățile lor, lasă-le într-un vas cu apă peste noapte, iar dimineața amestecă-le în blender și consumă pasta proaspătă.
3. Mănâncă lămâi
Lămâia poate fi consumată sub orice formă. Totuși, pentru un efect mai bun, stoarce o lămâie într-un pahar cu apă caldă, adaugă piper negru, puțină sare, amestecă bine și consumă băutura proaspătă.
4. Hidratează-te bine!
Hidratarea este foarte importantă! Încearcă să bei minimum 2 litri de apă pe zi și înlocuiește sucurile carbogazoase cu un pahar de suc natural.
5. Fă Yoga!
Cea mai bună metodă pentru a scăpa de amețeli este practicarea de yoga.Aceasta ajută la relaxarea corpului, care este foarte importantă în tratarea acestei probleme.
În cazul în care suferi de vertij sever, medicul ar putea decide să acționeze pe cale chirurgicală, pentru a îndepărta excesul de lichid din labirintul urechii.
Cum previi sindromul vertiginos?
Dacă vrei să previi simptomele vertijului, urmează sfaturile de mai jos:
- nu te apleca brusc ca să ridici un lucru și nu te ridica imediat după ce ai stat cu capul în jos;
- nu întinde gâtul la maximum atunci când te ridici pe vârfuri pentru a lua un obiect aflat mai sus;
- evită mișcările bruște ale capului și gâtului atunci când stai în poziție orizontală sau când te afli pe scaunul frizerului / dentistului;
- în pat, menține o poziție astfel încât capul să se afle puțin mai sus decât picioarele. În cazul în care suferi de o afecțiune a coloanei și trebuie să adopți o poziție dreaptă în timpul somnului, alege o pernă special confecționată pentru astfel de cazuri;
Alte articole care te-ar putea interesa: 10 simptome care ascund probleme serioase de sanatate! Tot ce trebuie sa stii despre scolioza Mic indrumar in cazul starilor nervoase Subiecte de pe forum: Nu am timp! Modelele spun NU tocurilor inalte! Adidasi pe arcuri pentru o miscare sanatoasa! |
- când te trezești dimineața, nu te ridica brusc din pat. Deschide ochii, întinde brațele și picioarele, privește în jurul tău pentru a acomoda ochii și creierul după perioada de somn, apoi ridică-te ușor pe marginea patului și rămâi în această poziție cel puțin 1 minut.
În concluzie, chiar dacă sindromul vertiginos nu ascunde întotdeauna o afecțiune gravă, nu ignora niciodată aceste simptome. Mergi la medic, iar el va ști ce recomandări te vor ajuta să scapi de această problema.
Citește și: Puls în ureche: cauze și remedii



Surse foto: iStock.com
Surse articol: clevelandclinic.org