Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ai ascultat știrile sau pur și simplu te-ai „plimbat” pe Facebook în ultima vreme, cu siguranță ai văzut câteva știri alarmante legate de evoluția noului coronavirus identificat, care a luat cu asalt China. Deși în Europa nu avem încă temei de griji, marele semn de întrebare ridicat de specialiști este legat de evoluția rapidă a coronavirusului și de potențialul său contagios major.

Află mai jos tot ce trebuie să știi despre coronavirus, de la istoricul apariției sale, la evoluția din 2020, cauzele și simptomele care ar trebui sau nu să te îngrijoreze! Găsești toate detaliile mai jos, atât de importante mai ales că informația este cea mai bună pavăză!

Istoricul coronavirusului

Denumit astfel din cauza structurii în formă de coroană, cu membrane care seamănă cu razele de soare, coronavirusul include de fapt o serie de virusuri comune, care afectează atât oamenii, dar și animalele. Primul caz a fost identificat în 2012 în Arabia Saudită, virusul trecând atunci de la cămile la om. Boala a purtat numele de MERS.

Mai problematică a fost epidemia SARS, în care molipsirea cu virusul se făcea tot de la animal la om, și care a izbucnit în 2003, ucigând la acea dată nu mai puțin de 800 de persoane.

În ceea ce privește forma din China a virusului, primele cazuri au fost identificate la începutul lunii ianuarie în acest an, atunci când o nouă formă a agentului patogen a îmbolnăvit 59 de oameni în provincia Wuhan, conform rapoartelor emise de oficialitățile chineze.

Cauzele răspândirii coronavirusului

În general, familia de virusuri despre care îți vorbim azi se răspândește de la animal la om, dar ce e mai periculos în cazul coronavirusului este că boala poate fi transmisă și de la om la om. Inițial, primele cazuri au fost identificate în rândul lucrătorilor de la o piață din provincia Wuhan ce vindea animale vii și pește, dar curând s-a ajuns la concluzia că printre persoanele infectate se numărau și oameni care nu avuseseră niciun contact cu animalele.

Oamenii de știință sunt de părere că virusul este transmis prin tusea sau strănutul bolnavilor. De asemenea, conform cercetătorilor, un pacient infectat cu virusul poate să ajungă să îl transmită la alte două sau trei persoane, ceea ce îngreunează atât monitorizarea, cât și controlul coronavirusului.

Simptomele infecției cu coronavirus

Autoritățile chineze au oferit o listă cuprinzătoare a simptomelor pe care le presupune infecția cu coronavirus. Problema e că primele semne sunt comune unei marje extinse de afecțiuni, ceea ce face dificilă diagnosticarea bolii.

Astfel, cele mai comune simptome ale infecției cu coronavirusul care a speriat lumea sunt:

  • febră ridicată;
  • rinoree (nas care curge);
  • tuse;
  • dificultăți de respirație sau respirație scurtă;
  • durere de cap;
  • durere de gât;
  • stare generală de rău.

Autoritățile chineze au indicat însă că unii pacienți au prezentat ca prime semne diaree, stare de greță și vomă, indici mai puțin comuni ai răspândirii unei infecții de natură respiratorie.

simptome coronavirus

În ceea ce privește manifestarea simptomelor, se estimează că acestea apar în decurs de aproximativ 2 săptămâni de la contractarea coronavirusului.

Riscuri ale infecției cu coronavirus

Marea problemă în ceea ce privește răspândirea acestui coronavirus este că poate degenera rapid în infecții respiratorii grave, mai ales la persoanele vârstnice, la copii sau la cei care au un sistem imunitar deficitar.

În aceste situații, coronavirusurile pot provoca pneumonie, bronșită sau chiar cedarea organelor (insuficiența renală fiind cea mai răspândită).

Tratamentul coronavirusului

Până la data conceperii acestui articol, nu există încă un tratament pentru coronavirus. Pot fi tratate simptomele, dar oamenii de știință nu au identificat încă un medicament sau un vaccin pentru a preveni răspândirea infecției.

În cazurile grave, trebuie asigurată funcționarea organelor vitale, prin oxigenarea și ventilarea corespunzătoare a plămânilor, care poate fi realizată artificial prin intermediul unui ventilator.

Dacă suferi de o formă ușoară a bolii, doctorii recomandă consumul de lichide și odihna, pentru ca sistemul imunitar să poată anihila în liniște virusul.

Cum te poți feri de coronavirus

Coronavirusul în România nu e încă o sursă de alarmă, deși, conform autorităților, un potențial caz a fost descoperit la Bacău. Tânărul în vârstă de 24 de ani a fost transferat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, așa cum a declarat directorul Spitalului Județean Bacău, Adrian Popa.

În ceea ce privește metodele de prevenție, doctorii insistă pe necesitatea de a sta departe de persoanele ce prezintă simptome ale infecției. Iată ce poți face:

  • stai în casă;
  • dacă ieși afară, ferește-te de persoanele care strănută sau care tușesc;
  • spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun sau, în lipsa acestora, cu o soluție de curățare pe bază de alcool;
  • acoperă-ți nasul și gura cu șervețel atunci când tușești sau strănuți;
  • limitează contactul cu animalele vii, atât sălbatice, dar și domesticite;
  • nu îți atinge fața cu mâinile nespălate;
  • dezinfectează suprafețele pe care le atingi cel mai des;
  • respectă regulile generale de igienă.

Cât de periculos este de fapt coronavirusul în România?

Până acum, virusul nu reprezintă o amenințare palpabilă la noi în țară. Cu toate acestea, lucrurile evoluează rapid peste hotare.

Până la data redactării acestui articol, 107 decese au fost cauzate de coronavirus și peste 4.000 de persoane sunt infectate, conform autorităților.

vaccin coronavirus

Oficialitățile din China au luat rapid măsuri, fiind blocat sau limitat transportul public, mai ales din și către provincia Wuhan, primul focar de infecție. Cinematografele au fost închise în cea mai mare parte a țării, iar guvernul a început construcția a două spitale.

Organizația Mondială a Sănătății a decis că nu este cazul să declare stare de urgență internațională, iar autoritățile chineze afirmă cu optimism că sunt capabile să țină infecția sub control. Cu toate acestea, multe semne de întrebare sunt ridicate cu privire la onestitatea și transparența guvernului de la Beijing. În acest sens, incendiară a fost declarația unei asistente din Wuhan, cea care afirma că de fapt numărul îmbolnăvirilor și al deceselor e mult mai mare decât cel dat publicității.

În prezent, coronavirusul a fost identificat în alte 12 state: Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Singapore, Nepal, Australia, Canada și Malaezia. Cel de-al doisprezecelea stat este cel care ne preocupă cel mai tare, Franța, acolo unde au fost înregistrate primele trei cazuri de coronavirus.

Concluzia? Momentan, nu ai motive să te temi de infecția cu coronavirus în România. Respectă însă regulile de igienă, spală-te des pe mâini, evită contactul cu oamenii bolnavi și consumă cât mai multe lichide, fructe și legume proaspete. La cele mai mici semne de infecție și mai ales dacă știi că intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din China sau din statele de mai sus, adresează-te de urgență medicului.

Află ce măsuri a luat și Ministerul Sănătății din România pentru a ține sunt control infecția cu coronavirus!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.