Cuișoare: beneficii și proprietăți

Cuișoare: beneficii și proprietăți

Redactor Andreea Baluteanu

Li se spune „doctorul celor 100 de boli”, iar încă din secolul al III-lea î.Hr. au fost atât de apreciate, încât au stârnit războaie printre comercianții și negustorii vremurilor: la câte beneficii au cuișoarele, aceste informații nu ne miră.

Azi sunt disponibile la scară largă și, deși există câteva contraindicații în folosirea lor, vei vedea că în majoritatea cazurilor sunt eroine ale bucătăriei, dar și frumuseții sau îngrijirii casei. Fie că le presari în chai latte sau în brioșe ori prepari cu ele insecticide naturale, cuișoarele pot deveni mirodenia ta preferată.

Ce sunt cuișoarele?

Muguri ai florilor unui arbore veșnic verde cu numele Syzygium aromaticum, nativ din Indonezia, dar plantat cu venerație și în India și China, cuișoarele erau mai prețuite ca aurul în Antichitate, iar în Evul Mediu au început să fie populare și în Europa.

Cu o aromă dulce-amăruie, cuișoarele au regalat gustul multor mâncăruri, de la curry-ul indian la vinul fiert, sosul Worcestershire, carnea de la vânat sau chiar deserturile preparate în casă. Micuțele bobițe de culoare maro închis au însă și numeroase și impresionante beneficii pentru sănătate!

Folosite în medicina tradițională chineză și în Ayurveda pentru proprietățile de alinare a durerii și lăudate apoi de către știința modernă, cuișoarele au parcurs un drum lung până în bucătăria noastră. Uite ce le recomandă!

Beneficiile cuișoarelor

O importantă sursă de betacaroten, dar și de antioxidanți și vitamine, cuișoarele au multiple beneficii! Iată!

Pot reduce inflamația.

Inflamația poate produce o multitudine de boli, printre care infernala artrită, iar cuișoarele au numeroși compuși cu proprietăți antiinflamatorii, dintre care se remarcă eugenolul.

Reduc stresul oxidativ.

Cu „armata” lor de antioxidanți, aceste mirodenii sunt gata să țină piept radicalilor liberi, care atacă celulele, cauzează stres oxidativ și pot în timp provoca boli de inimă, diabet sau cancer. Mai mult, datorită eugenolului despre care vorbeam și mai sus, se pare că aceste mirodenii pot fi de 5 ori mai puternice împotriva radicalilor liberi decât unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți, vitamina E.

Pot proteja de cancer.

E clar, vrem să ne aflăm în „tabăra cuișoarelor”. Coeficientul antioxidant al acestui condiment te apără de toate formele de cancer: un test arăta că extractele de cuișoare pot opri avansul tumorilor canceroase și provoacă și moartea celulelor infestate.

Susțin sănătatea ficatului.

Tot eugenolului trebuie să îi fii recunoscător/oare în acest sens: acest compus a arătat în studii că îmbunătățește funcțiile ficatului, scade stresul oxidativ și diminuează inflamația. Totodată, o altă cercetare nuanța că ingredientul poate să inverseze efectele cirozei sau să diminueze cicatrizarea ficatului.

Pot să regleze glicemia.

Atenție, cuișoarele îți sunt de folos numai dacă ai probleme cu hiperglicemia, nu dacă manifești scăderi drastice ale nivelului de zahăr în sânge. În prima categorie, însă, extractele de cuișoare au arătat că pot să controleze creșterea nivelului glicemiei la șoarecii cu diabet.

Pot reduce ulcerele stomacale.

Majoritatea acestor afecțiuni debutează prin subțierea mucoasei stomacale, iar câteva cercetări au nuanțat cum cuișoarele pot să îngroașe mucusul, scăzând astfel riscul de ulcer sau chiar contribuind la alinarea sau vindecarea afecțiunilor deja existente.

Pot să susțină sănătatea oaselor.

În timp, degradarea masei osoase poate să conducă la fracturi și osteoporoză, așa că acest beneficiu al cuișoarelor e cu atât mai important. Un studiu a demonstrat că eugenolul îmbunătățea situația în cazul multor markeri ai osteoporozei, crescând în același timp densitatea osoasă și tăria oaselor. Dar de reținut e și că aceste mirodenii sunt bogate în mangan (aproximativ 30% din DZR în numai 2 grame de cuișoare măcinate), mineral care participă la formarea oaselor.

Au proprietăți antibacteriene.

Sunt un agent de curățare natural pur și simplu incredibil: cuișoarele pot distruge bacteriile, printr-un studiu revelându-se că sunt utile împotriva a trei tulpini comune ce provoacă toxiinfecții alimentare, inclusiv E. coli.

Sunt minunate pentru sănătatea orală.

O pastă de dinți cu aromă de cuișoare, vă rog! Proprietățile antibacteriene ale condimentului îl recomandă din acest punct de vedere. Astfel, o cercetare cu 40 de participanți arăta că o apă de gură cu cuișoare, busuioc și ulei de arbore de ceai ameliora sănătatea gingiilor în timp ce reducea placa bacteriană.

Dar cuișoarele nu se opresc aici! Sunt renumite și pentru că pot alina teribilele dureri de dinți, datorită în principal atributelor antiseptice ale eugenolului. De fapt, conform unui studiu, extractele de cuișoare erau mai eficient în calmarea durerii, reducerea inflamației și vindecarea țesutului decât orice altă opțiune la îndemână. ( în cazuri grave, consultă însă stomatologul).

Pot să aline tusea.

Ai rămas cu o tuse supărătoare după gripă sau după COVID-19? Fă-ți un ceai de cuișoare (rețeta mai jos). Conform specialiștilor Ayurveda, aceste extracte relaxează mușchii gâtului, alinând astfel tusea. Le poți consuma și direct, măcinând boabele.

Compun un insecticid natural.

Printre cele mai valoroase beneficii ale cuișoarelor se numără calitățile lor de insecticid natural. Dacă atragi insectele precum un magnet, diluează ulei esențial de cuișoare într-un recipient, cu apă, și aplică direct pe piele. Evită însă să pulverizezi prin casă dacă ai copii sau animale de companie.

cuisoare pe fundal

Conținutul nutrițional al cuișoarelor

Deși manganul (contribuie la producția enzimelor ce repară oasele și echilibrează hormonii) și eugenolul sunt vedetele în compoziția cuișoarelor, nu sunt singurele. Iată cum arată coeficientul nutrițional al unei lingurițe de mirodenii:

  • Calorii: 6
  • Proteine: sub 1 gram
  • Grăsimi: sub 1 gram
  • Carbohidrați: 1 gram
  • Fibre: 1 gram
  • Zahăr: mai puțin de 1 gram

Cuișoarele sunt și o sursă extraordinară de vitamina K, potasiu și betacaroten.

Uleiul de cuisoare te vindeca de raceala: iata cum il poti folosi!

Contraindicațiile cuișoarelor

Când vorbim despre contraindicații e bine să realizezi că aceste condimente nu îți vor face rău dacă le consumi în cantități mici. Cu alte cuvinte, două brioșe cu cuișoare nu vor provoca daune nici măcar dacă te regăsești într-o categorie delicată.

Altfel spus, dacă exagerezi, iată la ce să fii atent/ă!

Pot reacționa agresiv cu alte medicamente. Tratamentele cu anticoagulante intră în această categorie, însă pot fi perturbate de uleiul de cuișoare: condimentul e considerat sigur.

Pot fi periculoase dacă suferi de hipoglicemie. Ți-am spus deja că aceste mirodenii coboară nivelul glicemiei, putând cauza hipoglicemie atunci când depășești valorile unui consum normal.

De evitat de către copii și femei însărcinate. Mai ales copiii au de suferit dacă vor consuma prea multe cuișoare, fiindcă pot provoca convulsii sau pot afecta ficatul.

Nu consuma înainte de operații. Cum cuișoarele (cu precădere sub formă de ulei) pot să perturbe formarea cheagurilor de sânge, e indicat să le eviți dacă urmează să fii operat/ă.

Cum să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp: simptome și complicații

Ceaiul de cuișoare: cum se prepară

Vrei să te bucuri de gustul pregnant și exotic și de super beneficiile cuișoarelor? Prepară un ceai: uite cum!

  1. Macină o lingură de cuișoare.
  2. Fierbe mirodeniile măcinate în apă timp de 3-4 minute.
  3. Strecoară și servește cu miere de Manuka.

9 moduri în care poți consuma cuișoarele

Poți consuma cuișoarele atât întregi, cât și măcinate, dar ține cont că își pierd aroma în cea din urmă formă. E indicat să le păstrezi într-un recipient în care nu pătrunde aerul și să le macini înainte de folosire.

Iată cum le poți utiliza:

  • în plăcinte, precum plăcinta de dovleac;
  • în chai latte;
  • la murături, întregi;
  • în curry;
  • în vin fiert;
  • în sosurile ce dau aromă cărnii;
  • în turta dulce de casă;
  • în smoothie, alături de scorțișoară și nucșoară;
  • în deserturi, sub formă de sirop.

placinta cu condimente alaturi intre care apar si cuisoarele

Cuișoare beneficii pentru păr

Beneficiile cuișoarelor nu se opresc la starea generală de sănătate, ele contribuie și la frumusețea podoabei tale capilare.

Iată ce avantaje apreciem:

Stimulează creșterea părului și circulația la nivelul scalpului. Datorită conținutului ridicat de vitamina K, cuișoarele sunt un tratament extraordinar pentru regenerare și oxigenare.

Întăresc firul. Folosirea aparatelor de coafare cu căldură, vopsirea, decolorarea sau stresul pot să cauzeze ruperea părului, caz în care intervin beneficiile cuișoarelor bogate în mangan.

Calmează mâncărimile și te pot scăpa de mătreață. Proprietățile antimicrobiene, antibacteriene, antivirale, antiseptice și antiparaziți ale cuișoarelor pot să curețe scalpul de mătreață, prin aplicarea topică a uleiului esențial.

Cuișoare beneficii pentru ten

Și pielea are motive să mulțumească acestui condiment!

Îmbunătățesc sănătatea dermului. Cu proprietăți antiinflamatoare, cuișoarele mențin starea de bine a pielii, în timp ce coeficientul antibacterian previn acneea.

Protejează de îmbătrânirea prematură. Pentru că sunt bogate în antioxidanți, cuișoarele sunt și un secret antiage atât de prețuit.

Beneficiile cuișoarelor? De-a dreptul impresionante! Fie că ajută părul sau pielea ori contribuie la starea generală de sănătate, nu trebuie să îți lipsească!

Surse foto: iStock, Pexels, Pexels

Surse articol: webMD, Healthline, wellandgood, byrdie

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.