Cum să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp: simptome și complicații
Un cheag este o masă mică de sânge care își schimbă consistența și, în loc să fie lichid, devine ca un gel. Închegarea sângelui este un proces necesar supraviețuirii atunci când te rănești, de exemplu, și ai o rană deschisă. Problema apare atunci când un cheag se formează în vasele de sânge, pentru că nu întotdeauna se dizolvă singure, putând să conducă la probleme grave de sănătate.
Află mai multe despre simptomele pe care le dă un cheag de sânge format în corp, posibila localizare a acestuia și complicațiile care pot apărea!
Cheag de sânge: simptome și complicații
În mod normal, cheagurile de sânge nu reprezintă un risc major, chiar dacă se formează în vasele de sânge, atât timp cât sunt imobile și nu sunt foarte mari. Dacă se deplasează, e posibil să ajungă în plămâni, la inimă sau să rămână blocate în vene, transformându-se în urgențe medicale, uneori fiind chiar fatale. Un cheag de sânge format la nivelul plămânului se numește embolism pulmonar și este una dintre cele mai periculoase afecțiuni medicale.
Este foarte greu să îți dai seama că ai un cheag de sânge în corp dacă nu mergi la medic. Unele simptome sunt similare cu cele cauzate de alte boli. Cel mai adesea, cheagurile de sânge se formează la nivelul picioarelor, iar acestea pot da următoarele simptome:
- umflarea picioarelor;
- durere;
- sensibilitate;
- senzația de căldură la nivelul piciorului;
- durere în gambă atunci când întinzi degetele în sus;
- o culoare pală sau albăstruie a pielii.
Desigur, aceste simptome depind de mărimea cheagului, de aceea fiind posibil să nu ai simptome semnificative sau să te confrunți cu o umflare ușoară a zonei, care poate să fie cauzată de multe alte probleme minore. În general, cheagurile de sânge se formează într-un singur picior, nu în ambele. Așadar, simptomele apar la piciorul afectat, ceea ce poate fi un indiciu că este vorba despre un cheag de sânge.
Mai există și alte locuri în corp în care se pot forma cheagurile de sânge:
- în inimă: deși se întâmplă destul de rar să se formeze acolo, un cheag în vasele de sânge din inimă poate să îți provoace dureri în piept și senzația de greutate la nivelul acestuia. Totodată, e posibil să mai ai senzația de amețeală și respirația întretăiată.
- în abdomen: principalele simptome atunci când cheagul de sânge apare în această zonă sunt durerile puternice, însoțite de greață, vărsături și diaree. De obicei, acestea sunt simptomele pe care le ai și dacă este vorba despre o toxiinfecție alimentară, așa că este destul de greu să îți dai seama exact care este problema.
- în creier: este un cheag foarte periculos, care provoacă dureri intense de cap, dar și alte simptome specifice, precum dificultatea de a vedea sau de a vorbi. Aceste simptome sunt semnele unei urgențe medicale.
- în plămâni: acest cheag se numește embolism pulmonar și are simptome precum incapacitatea de a respira corect, în ciuda lipsei efortului fizic, dureri în piept, palpitații sau puls rapid, tuse cu sânge. Din nou, aceste simptome ar trebuie să trimită pe oricine la spital, pentru că pot pune în pericol viața.
Cheag de sânge în corp: factori de risc
Există și anumiți factori de risc atunci când vorbim despre un cheag de sânge în corp: unul dintre cei mai frecvenți este șederea îndelungată într-un spital și expunerea la diverse operații. În plus, se pare că până și o fractură poate să ducă la formarea cheagurilor de sânge, care mai apoi se deplasează spre organele vitale, însă acest lucru se întâmplă rar.
Alți factori de risc în formarea cheagurilor de sânge sunt:
- vârsta, aceasta fiind o problemă specifică în special persoanelor care au trecut de 65 de ani;
- călătoriile lungi în care trebuie să stai jos mai mult de 4 ore;
- sedentarismul și statul la pat o perioadă îndelungată;
- obezitatea;
- sarcina;
- cazuri de cheaguri de sânge în familie;
- fumatul.
În cazul femeilor, problema poate fi cauzată de administrarea contraceptivelor orale, în special dacă pacienta este fumătoare. Această combinație este una extrem de periculoasă și stă la baza foarte multor afecțiuni.
Cheagurile de sânge din corp pot fi inofensive, dar se pot transforma în probleme majore de sănătate. De aceea, te sfătuim să ai un stil de viață sănătos și să mergi la medic regulat dacă ai mai avut cazuri în familie.
Știai că și colesterolul poate să blocheze vasele de sânge? Află care este colesterolul normal în funcție de vârstă!
Iată și câteva remedii eficiente pentru vase de sânge sparte pe față!