Cum faci toxiinfecție alimentară la tine acasă

Cum faci toxiinfecție alimentară la tine acasă

Redactor Andreea Baluteanu

Obișnuim să credem că toxiinfecţiile alimentare sunt în general rodul incursiunilor la restaurante suspecte din oraș, localuri în care bucătarii gătesc haotic, fără să respecte nicio regulă de igienă. Până la urmă, la noi acasă știm prea bine câte precauții ne luăm și există zero riscuri să ne îmbolnăvim de la mâncarea cea bună preparată în intimitatea propriului cămin.

Dacă ți-am spune însă că poți ajunge să te îmbolnăvești de la…prea multă grijă? Experții par să creadă astfel, și, după ce am aflat ce spun, tindem să le dăm dreptate. Află mai jos care este gestul pe care îl consideri chiar benefic și care te poate face pe tine și pe cei dragi susceptibili de toxiinfecţie alimentară!

Atenție, mâncarea gătită acasă te îmbolnăvește: află cum!

Spune drept, care este primul gest pe care îl faci atunci când te apuci să gătești carne, imediat după ce ai congelat-o? Am putea pune pariu (și sperăm să pierdem) că o speli în chiuvetă, cu apă rece, insistând până ce ești convinsă că „scârțâie” de curățenie.

Salmonella, e-Coli și Campylobacter: așa arată un scurt rezumat al bacteriilor cărora le permiți astfel acces în viața ta. Cum? Aceste microorganisme, care mișună pe carnea crudă, pot ajunge prin spălarea puiului în chiuvetă, pe vasele curate dacă le lași la uscat în apropierea jetului de apă, pe blatul de bucătărie, pe mâinile tale, pe șorț și așa mai departe. Suntem sigure că ți-ai făcut deja o imagine de ansamblu.

Iar experții sunt de părere că riscurile sunt imense! Numai în America, în conformitate cu Center for Disease Control and Prevention, circa 3000 de persoane încetează din viață anual în urma unei afecțiuni care are la bază o formă de toxiinfecţie alimentară. Iar spălarea cărnii înainte de a o găti este o cauză importantă în acest sens!

Ce ai putea face în schimb? Nimic! Căldura oricum va ucide aceste bacterii, așa că nu ai de ce să îți faci griji. Dacă vrei să fii extra precaută, mai bine investește într-un termometru de bucătărie, care să verifice dacă friptura ta s-a gătit așa cum trebuie. Conform experților, carnea de pui ar trebui pregătită la 165 de grade, cea tocată la 160, iar fripturile, baconul, peștele la circa 145.

Ca să te asiguri că preparatul tău a atins valoarea dorită, inserează termometrul în cea mai densă parte a bucății de carne, departe de oase sau de regiunile cu multă grăsime. Și nu te conforma indicilor de temperatură prezenți în cărțile de bucate, deoarece, de cele mai multe ori, nu sunt conformi.

Ceea ce trebuie însă să faci, dacă vrei să preîntâmpini răspândirea bacteriilor, este să separi neapărat carnea de legume, inclusiv în frigider, și să le tai separat. Spală bine blatul de bucătărie și cuțitul cu care ai preparat friptura și „fă cunoștință” cărnii cu legumele doar în cuptor.

Cum procedezi cu fructele și legumele

Aici, indicațiile rămân cele tradiționale. Spală bine de tot fructele și legumele, dar doar cu apă rece, insistând până ce le simți curate. De fapt, după părerea specialiștilor, este mai comun să te îmbolnăvești de la salata verde, de exemplu, decât de la carnea gătită.

Nu folosi însă detergenți agresivi pe legume. Se pare că în urma lor rămâne totuși o peliculă, oricât de bine le-ai clăti, pe care vei sfârși prin a o înghiți.

Dacă vrei totuși să fii regina curățeniei, poți folosi bicarbonat de sodiu. Bonus, acest ingredient natural nu face rău mediului și dezinfectează și chiuveta atunci când e clătit de pe legume și fructe.

Poți înmuia carnea în apă pentru a o curăța

Nu vorbim despre calitatea sa post înmuiere, ci doar despre valoarea actului de „purificare”. Da, dacă tot te preocupă bacteriile, e mai puțin nociv să înmoi carnea în apă decât să o speli sub jet. Astfel reduci posibilitatea ca picăturile de apă să contamineze și suprafețele învecinate.

Ai grijă însă să arunci apa în care ai ținut carnea imediat și să speli chiuveta și bolul cu apă și detergent. Spală-te apoi pe mâini pentru cel puțin 30 de secunde, cu apă și săpun, ca să previi orice risc de toxiinfecţie.

Toxiinfecţia nu e doar acea boală pe care o face altcineva, o persoană care nu ține cont de regulile de igienă sau care mănâncă în localuri obscure. Toxiinfecţia te poate lovi și pe tine, așa că fii extra precaută! Nu mai spăla carnea înainte de a o găti, căci doar nu vrei să salvezi bacteriile de la o moarte sigură în cuptor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.