Cum influențează anemia mecanismul emoțiilor

Cum influențează anemia mecanismul emoțiilor

Redactor Andreea Baluteanu

Din fericire, accentul pus pe sănătatea mentală i-a determinat pe cercetători să acorde tot mai multe resurse studierii modului în care funcționează creierul și stabilizează emoțiile. Astfel, tot mai multe voci din comunitatea științifică sunt de părere că persoanele ce suferă de dezechilibre psihologice sau emoționale pot avea la bază un deficit de vitamine sau de minerale.

Și aici intervine fierul, pe care îl consideram inițial responsabil „doar” cu transportul oxigenului la țesuturi sau cu sinteza hemoglobinei, dar care deține și un rol esențial în activitatea cerebrală, așa cum nuanțează experții. Află din rândurile de mai jos cum poate anemia cauzată de lipsă de fier să îți aducă la pachet emoții conflictuale și înclinație spre depresie și anxietate!

Fierul poate controla emoțiile? Ce spun studiile

Principalele funcții ale fierului în organism sunt legate de transportul oxigenului, respirația celulară, susținerea imunității, sinteza hemoglobinei, metabolismul și sinteza ADN-ului. Mai mult, deficitul de fier este cel mai des răspândit la nivel mondial și e regăsit mai ales la femei, provocând anemie, imunitate slabă sau, așa cum au descoperit acum cercetătorii, depresie sau anxietate.

femeie care munceste de acasa extenuata, ilustratie cu femeie prabusita pe pat pe care sta o pisica alba

Astfel, oamenii de știință sunt de părere că comportamentul emoțional este influențat de metabolismul energiei, dar și de homeostaza neurotransmițătorilor. Dat fiind faptul că fierul este implicat în ambele procese, începem să conturăm un tablou tot mai convingător.

Esențial este și rolul pe care fierul îl deține în sinteza glutamatului, a serotoninei și a dopaminei, dar și a acidul gamma-aminobutiric (GABA). Așa cum am spus, acești neurotransmiţători reglează emoțiile și mediază reacțiile psihologice, așa că putem afirma că fierul devine astfel un element de control al afecțiunilor provocate de dezechiliibre comportamentale sau emoționale.

Deși rezultatele studiilor realizate pe șoareci sunt încă neconcludente, comunitatea științifică e tot mai convinsă că anemia prin deficiență de fier are un rol esențial în mecanismul emoțiilor. Edificatoare sunt însă cercetările ce au urmărit dezvoltarea copiilor cu lipsă de fier; astfel, aceștia s-au confruntat cu o dezvoltare întârziată, dificultăți cognitive, anxietate sau depresie socială. Absența acestui mineral poate intensifica de asemenea senzația de teamă, care se menține chiar și atunci când copiii primesc suplimente.

Însă nu numai lipsa de fier poate să provoace dificultăți cognitive și emoționale. Conform oamenilor de știință, și prezența în exces în organism a acestui mineral e la fel de periculoasă. Nivelurile de fier din creier cresc odată cu vârsta, acest mineral fiind prezent în exces la pacienții cu Alzheimer sau Parkinson. În ceea ce privește comportamentele emoționale, excesul de fier poate provoca în special anxietate.

De partea cealaltă, cantități insuficiente de fier au fost observate la bolnavii de schizofrenie și la cei care sufereau de depresie majoră. Și alte minerale sunt implicate în modelarea acestor comportamente, cele mai importante în acest sens fiind seleniul și zincul, care pot cauza depresie, anxietate sau oboseală și lipsă de motivație.

Cauze ale deficienței de fier

Acum, că am realizat cât de important este fierul în organism și ce legătură pregnantă are cu emoțiile noastre, e cazul să acordăm o atenție sporită absorbției acestui mineral. Descoperă care sunt principalele cauze ale deficienței de fier!

  • sângerările (fie din timpul menstruației, fie ca urmare a unui traumatism sau a unei afecțiuni care provoacă hemoragii: ulcerul, hernia, polipii pe colon sau cancerul colorectal);
  • o dietă săracă în surse de fier (carne roșie, ouă, legume cu frunzele verzi sau alimente fortificate cu fier);
  • sarcina;
  • dificultăți de absorbție a fierului care pot apărea în boala celiacă.

În situații de risc pentru lipsa de fier se pot afla și femeile, din cauza pierderilor de sânge de la menstruație, copiii, mai ales cei născuți prematur sau care nu au fost alăptaţi la sân, vegetarienii sau persoanele care donează frecvent sânge.

femeie imbracata in hanorac roz, obosita si suparata, cu depresie si anxietate

Cum previi lipsa de fier și problemele emoționale

Nu permite lipsei de fier să degenereze în anemie și ia cât mai repede inițiativa. Iată care sunt cele mai bune modalități de prevenție a deficienței de fier!

Consumă alimente bogate în fier. Carnea roșie, carnea de pui, fructele de mare, leguminoasele, spanacul, fructele uscate, cerealele sau pastele fortificate cu fier reprezintă surse prețioase ale acestui mineral.

Nu uita de vitamina C, care facilitează absorbția fierului. Ai nevoie să integrezi și alimente precum broccoli, grapefruit-ul, kiwi, pepene, portocale, ardei, căpșuni sau roșii în dieta dacă nu vrei să te plângi de lipsă de fier.

Apelează la un supliment. Ca să acționezi rapid atunci când te confrunți cu perspectiva deficienței de fier, suplimentele sunt ideale. Reține că acestea sunt recomandate și atunci când ești vegetariană.

vitoral ferrum capsule gelatinoase moi Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi conține o combinație de sulfat fier monohidrat (14 mg Fe) și un complex de vitamine și minerale: Vitamina C (24 mg Vit.C); Vitamina B6 (5 mg Vit.B6); Vitamina B9 (400 μg Vit.B9); Vitamina B12 (10 μg Vit.B12); oxid de zinc (12 mg Zn); sulfat de cupru (1mg Cu). Ai tot ce îți trebuie pentru a funcționa echilibrat, pe parcursul întregii zile, fără teamă de dezechilibre emoționale. Doza recomandată este de o capsulă pe zi sau după cum ți-a indicat medicul tău. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.