Cum îți afectează lumina albastră sănătatea și cum te protejezi

Cum îți afectează lumina albastră sănătatea și cum te protejezi

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Până la apariția luminii artificiale, oamenii foloseau soarele ca sursă de lumină în desfășurarea activităților zilnice și își petreceau serile și nopțile în întuneric. Odată cu apariția becului și a diverselor invenții tehnologice, oamenii tind să petreacă tot mai mult timp în această lumină artificială, chiar și pe durata zilei.

Telefonul a devenit un accesoriu indispensabil, încetând de mult a fi doar un mijloc de comunicare. Utilizăm acest dispozitiv zilnic pentru a vedea ce mai fac prietenii noștri de pe site-urile de socializare, pentru a afla anumite informații sau pentru a citi ultimele știri. De asemenea, calculatorul a devenit indispensabil în majoritatea meseriilor. Jobul ne obligă să folosim aceste unealtă pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice, foile și pixurile fiind din ce în ce mai rar utilizate în majoritatea birourilor.

familie cu dispozitive tehnologice

Iată cum îți afectează lumina albastră sănătatea!

Deoarece suntem obișnuiți cu astfel de dispozitive tehnologice, nu prea ne mai gândim la efectele luminii pe care acestea le propagă. Majoritatea electronicelor cu ecrane emit o lumină albastră extrem de periculoasă pentru ochi, ce are un impact negativ nu doar asupra vederii, ci și asupra stării generale de sănătate, conform huffingtonpost.com.

O expunere îndelungată la lumina albastră poate să îți afecteze vederea în două moduri. Primul și cel mai comun efect al acestei lumini este încordarea ochiului. Atunci când te uiți la un ecran, rata de clipire scade semnificativ, iar ochiul este afectat.

Dacă ai avut vreodată impresia că vederea îți este încețoșată în timp ce stăteai în fața calculatorului, află că acesta este un efect al încordării ochiului. Ochii pot obosi în acest mod și îi poți simți uscați și grei. Atunci când uiți să clipești, mai apar și durerile de cap. Aceste simptome sunt lucruri cu care te confrunți în fiecare zi și tocmai din acest motiv nu le acorzi o atenție prea mare. Totuși această afecțiune a ochiului netratată poate duce la probleme cronice. În filmulețul de mai jos vei vedea exact cum sunt afectați ochii de lumina albastră.

O altă modalitatea prin care lumina albastră îți afectează sănătatea este reprezentată de slăbirea vederii. Lumina albastră este, așa cum îi spune și numele, o sursă de lumină care oferă o culoare albastră. Aceasta este periculoasă deoarece are cele mai mari lungimi de undă ale luminii vizibile. Energia produsă este capabilă să pătrundă adânc în interiorul ochilor, inclusiv prin filtrele naturale ale ochiului.

Deși lumina albastră nu este o invenție nouă, problema cea mai mare este reprezentată de cantitatea de energie care îți penetrează ochii zilnic. Cu această expunere care crește în timp, ochii sunt afectați pentru totdeauna. Spre deosebire de efectul de încordare a ochilor, lumina albastră este cumulativă și poate duce la boli precum degenerarea maculară.

Cine este afectat de lumina albastră?

Cei mai predispuși la dezvoltarea acestor afecțiuni ale ochilor sunt copiii. În zilele noastre, multe teme se fac online sau cu ajutorul calculatorului. Fiecare copil are acces la propriile dispozitive digitale, pe care le folosește mai mult decât este nevoie și indicat.

Diferența dintre copii și adulți este că cei mici nu au ochii complet dezvoltați și nici toți pigmenții protectori care să filtreze această lumină periculoasă. Pentru aceștia, lumina albastră poate fi comparată cu radiațiile UV, iar efectele pot fi dezastruoase, conform huffingtonpost.com.

Riscurile expunerii la lumină albastră noaptea

Studiile au arătat că există o legătură clară între expunerea la lumina albastră și apariția câtorva tipuri de cancer (de sân, de prostată), diabet, boli de inimă și obezitate, conform health.harvard.edu. Totuși, nu este destul de clar de ce expunerea la această lumină pe timp de noapte ne afectează mai mult decât în timpul zilei. Tot ce se știe este că expunerea la lumină scade secreția de melatonină, hormonul care influențează ritmurile circadiane. Însă există studii care arată că nivelul scăzut de melatonină cauzat de expunerea la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate favoriza instalarea cancerului.

Un studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea Harvard arată că expunerea îndelungată la lumina albastră poate creșe riscul de diabet și obezitate. Cercetătorii au făcut mai multe studii pe persoanele expuse la o astfel de lumină și au observat că nivelul de zahăr din sânge creștea, aceștia intrând într-o oarecare stare de prediabet, iar nivelul de leptină, hormonul care te face să te simți sătul după ce mănânci, scădea considerabil.

Chiar și lumina difuză poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane și poate afecta secreția de melatonină. Luminozitatea pe care majoritatea lămpilor și a becurilor o produc are, de asemenea, efecte negative asupra vederii și creierului, conform health.harvard.edu. Expunerea la lumina artificială în timpul nopții este principalul motiv pentru care mulți oameni nu au parte de un somn odihnitor. Somnul insuficient crește riscul de depresie, dar și de diabet și probleme cardiovasculare, potrivit sursei menționate mai sus.

copil in lumina rosie

Cum te protejezi de lumina albastră

Primul lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta și a familiei tale este să folosești becuri normale în defavoarea luminii fluorescente și a becurilor LED. Conform health.harvard.com, și becurile normale produc lumină albastră, însă într-o cantitate mult mai mică față de becurile economice și cele ecologice. Pe  timp de seară, specialiștii recomandă să folosești lumina roșie, deoarece aceasta nu îți schimbă ritmul circadian și nu afectează nici producția de melatonină.

De asemenea, trebuie să eviți pe cât posibil ecranele luminoase cu două-trei ore înainte de culcare. Dacă lucrezi în ture de noapte, încearcă să folosești ochelari cu protecție sau să îți instalezi o aplicație care să filtreze undele de lumină albastră și verde.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.