Cum poți lua coronavirus fără să iei contact cu o persoană infectată

Cum poți lua coronavirus fără să iei contact cu o persoană infectată

Cristina Gherghina

Coronavirusul a îngenuncheat întreaga lume! În fiecare zi sunt înregistrate noi cazuri de infecții cu coronavirus, iar medicii încearcă din răsputeri să salveze cât mai multe vieți. Cu toate că medicii și autoritățile se află în prima linie în lupta combaterii acesui virus, și cetățenii sunt responsabili de stoparea pandemiei. De aceea este important să știm toate modalitățile prin care virusul periculos se poate transmite, chiar și atunci când nu intrăm în contact cu o persoană infectată. 

Un nou studiu privind coronavirusul realizat de cercetătorii de la Institutele Naționale a Sănătății și de la Universitatea din Pennsylvania, au descoperit au descoperit o nouă modalitate prin care coronavirusul poate infecta o persoană, potrivit CNN.

Citește și Opinia unui medic aruncă totul în aer. ”Tinerii ar trebui lăsați să se infecteze cu coronavirus, iar copiilor să li se permită să se joace DOAR afară”

transmitere coronavirus

Potrivit lor, vorbitul cu voce tare timp de un minut într-un spațiu închis poate genera până la cel puțin 1,000 de picături care conțin particule de COVID-19. 

Aceste picături provenite de la persoanele infectate cu noul coronavirus ar putea rămâne în aer pentru mai mult de 8 minute, ceea ce ar putea genera noi infecții prin inhalarea acestor particule, potrivit studiului. 

Pentru a dovedi acest lucru, specialiștii au pus o persoană să rostească sintagma "stay healthy" ( "rămâi sănătos" n.r.) printr-un orificiu conectat la o cameră, simulând astfel un spațiu cu un mediu aerian închis.

Această sintagmă a fost special aleagă din cauza grupului de litere "th" din interiorul cuvântului "healthy", care, potrivit cercetorilor, generează picături în momentul pronunției. 

După rostirea acestei sintagme de către subiect, specialiștii au folosit un laser pentru a vedea ce s-a întâmplat cu picăturile provenite din rostirea cuvintelor. 

Nu mică le-a fost mirarea să observe că picăturile mari s-au micșorat pe măsură ce au s-au evaporat parțial și au continuat să rămână în aer. 

Citește și: Anunț îngrijorător de la OMS: „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”

Pe baza noii descoperiri, cercetătorii au concluzionat că în viața reală, astfel de particule generate de persoanele infectate cu coronavirus ar putea exista chiar și după ce persoana în cauza a părăsit acel spațiu. De aceea, ei trag un semnal de alarmă pentru că aceste particule pot fi inhalate de persoane sănătoare care intră în spațiul respectiv, infectându-se cu noul coronavirus. 

Reamintim că România a ieșit din starea de urgență, urmând să fie instaurată starea de alertă. Până la acest moment, au fost înregistrate în țara noastră 16,247 de cazuri de coronavirus și 1,056 de decese. Mai multe informații pe datelazi.ro

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cât iei la Bacalaureat?
Incepe quiz
Cât iei la Bacalaureat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.