Cum să îmbătrânești sănătos și să te ferești de boli

Cum să îmbătrânești sănătos și să te ferești de boli

Sorina Corneanu

Pe măsură ce înaintam în vârstă, apar numeroase modificări fiziologice și crește riscul apariției afecțiunilor cronice: boli de inimă, temutul accident vascular, cancer și demența cerebrală. Dar vârsta nu e o condiție obligatorie pentru a ne îmbolnăvi. O bună stare psihică înseamnă și un corp sănătos, iar întârzierea bolilor – sau chiar prevenirea acestora – e floare la ureche.

Ideea de îmbătrânire „sănătoasă” este o adevărată industrie. Ne lovim peste tot felul de sfaturi despre cum ar trebui să trăim, ce ar trebui să mâncăm, la ce ore și în ce condiții.

Există numeroase ipoteze cu privire la ceea ce înseamnă un mod de viață sănătos și ce cuprinde rutina zilnică pentru o bună funcționare a organismului. S-a constatat că, pe măsura înaintării în viață, oamenii devin mult mai atenți la semnalele organismului, mai precauți cu ceea ce consumă și mai activi fizic.

Industria farmaceutică este și ea foarte activă și pregătită să susțină eventualele probleme apărute. Vânzările de suplimente de calciu și vitamina D pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor au ajuns la 7,8 miliarde de euro în 2016 și se asteaptă creșteri în perioada 2016-2021.

Dar corpul uman găzduieste o comunitate complexă de microbi cu efecte semnificative asupra sănătătii. Acesta are capacitatea incontestabilă de a se regenera și de a se vindeca singur. Totodată, organismul știe care îi sunt problemele și are toate „ustensilele” interne necesare pentru autovindecare, în momentul în care devenim conștienți de afecțiunea cu care ne confruntăm.

batrani fericiti

Nu există prea târziu sau prea devreme atunci când vorbim de un stil de viață sănătos. Drumul pentru o îmbătrânire sănătoasă poate începe oricând. Mai mult decât atât, cu cât mai devreme, se spune, cu atât mai bine. Îngrijirea potrivită înseamnă o mai bună calitate a vieții, prevenirea afecțiunilor cronice și ameliorarea celor deja existente.

În primul rând, pentru o îmbătrânire sănătoasă, este obligatorie activitatea fizică. S-a demonstrat că exercițiile fizice mențin psihicul în formă, iar acesta este principalul factor care întreține o bună funcționare a organismului. Mișcarea reduce stresul, previne anxietatea și, implicit, ține la distanță alte afecțiuni cronice grave care derivă din acestea.

Pentru că stresul generează o mulțime de probleme, în special de la o anumită vârstă, meditația, plimbările lungi și un stil de viață cât mai liniștit sunt absolut obligatorii.

Odată cu înaintarea în vârstă, sedentarismul devine o problemă stringentă. Lipsa activității fizice crește riscul apariției unor boli precum hipertensiunea arterială, boala pulmonară cronică, obezitatea – care conduce la diabet și chiar cancer – și osteoporoza, boala secolului.

Descoperă în clipul alăturat mai multe despre îmbătrânirea sănătoasă.

Diminuarea funcțiilor cognitive este un fenomen firesc în rândul persoanelor vârstnice. „Această încetinire a funcțiilor cognitive apare ca un deficit de neuroni, după pierderea celor din partea anterioară a creierului, și nu este un fapt complet negativ”, spune Herve Platel, neuropsiholog la Universitatea din Caen, Franța, și membru al echipei create de neurologul Bernard Lechevalier, care s-a ocupat de legăturile dintre muzică și creier. „Muzica ajută la orientarea în spațiu și susține memoria emoțională, emițând unde melodice care se propagă în corpul pacientului, jucând chiar rol de analgezic”, spune cel din urmă.

muzica

Astfel, activitățile artistice, cititul și muzica, ascultată zilnic, susțin activitatea cerebrală a creierului, oferă o mai bună stare de spirit și previn boala Alzheimer.

Asociația „Pour que l'esprit vive” susține diverse activități, ateliere și terapii bazate pe efectul muzicii destinate persoanelor în vârstă, iar neurologii au observat modificări majore în ce privește starea de sănătate a bătrânilor.  

Alimentația este și ea foarte importantă atunci când înaintezi în vârstă. Carnea ar trebui să fie consumată mai rar, iar legumele și fructele proaspete ar trebui să fie parte esențială din dieta zilnică.

Diminuarea functiilor cognitive reprezintă o etapă normală în procesul îmbătrânirii, dar un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago arată că persoanele de vârsta a treia care au mâncat sănătos și au respectat câteva reguli simple și-au păstrat funcția cerebrală mult mai bine decât cei care au ignorat acest aspect.

Diversitatea este un medicament extraordinar și îți permite să te menții în formă și să privești anii în plus ca pe un dar, în niciun caz ca pe o povară. În definitiv, suntem singurii responsabili pentru ceea ce trăim, pentru energia și vitalitatea emanate din interior spre exterior. Vârsta e doar o cifră, nu un impediment în calea sănătății.  

Pentru menținerea sănătății, vitalității și stării de bine, cu relevanță pentru sănătatea femeii, încearcă suplimentul alimentar natural WELLWOMAN tablete.

Disponibil online, pe Vavianpharma.ro, și în farmacii.

pastileWELLWOMAN tablete, 41.42 de lei

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.