Cum se poate face diabet pe bază de stres

Cum se poate face diabet pe bază de stres

Redactor Alexa Galgau

Diabetul este o boală complexă, ale cărei cauze sunt încă cercetate în amănunt, iar de fiecare dată se dovedește că există mult mai mulți factori de risc decât credeam. Fără să ne dăm seama, stilul nostru de viață poate să ne conducă încet, dar sigur, către diabetul de tip II, una dintre cele mai grave și răspândite boli ale acestei ere. Mai nou, stresul a fost catalogat drept unul dintre cei mai mari factori de risc în ceea ce privește această boală, deși până acum nu se făcuse neapărat legătura dintre acesta și diabet.

Citește mai multe despre diabetul pe bază de stres și de ce reprezintă un risc major pentru sănătate stilul tău de viață haotic!

Diabet pe bază de stres

 După ce oamenii de știință au constatat cu surprindere că există o legătură între diabet și poluarea din aer, acum s-a mai găsit o legătură între această boală și stresul pe care îl simțim zi de zi, deoarece acesta influențează abilitatea corpului de a regla glicemia și rezistența la insulină - substanță produsă de pancreas. Aceasta are rolul de a transforma glucoza din sânge în energie, adică în combustibil pentru corp și pentru toate funcțiile lui.

Psihologii au intervievat mai bine de 1.5 milioane de bărbați suedezi pentru a verifica măsura în care fac față stresului de zi cu zi, iar participanții la acest studiu au fost monitorizați timp de 25 de ani pentru a se vedea inclusiv dacă prezintă riscul de a face diabet. În mod surprinzător, participanții care nu și-au gestionat bine stresul au prezentat un risc de 1.5 ori mai mare de a se îmbolnăvi decât cei care rezistau mai bine la stres.

Și nu este totuși o noutate faptul că stresul afectează foarte multe funcții ale corpului. Aceasta se întâmplă din cauza instictului de supraviețuire de fapt, care însă nu ne ajută prea mult în situațiile cotidiene care ne creează stres. Creierul nu poate distinge prea bine între o situație care ne pune viața în pericol și una care ne creează doar stres, fără însă a ne amenința direct. Din acest motiv, corpul primește semnale de la creier să pregătească să fugă sau să se lupte, iar pentru a intra în acest mod, trebuie să își diminueze anumite funcții, care nu sunt imediat necesare pentru supraviețuire. Printre acestea, digestia și imunitatea sunt cele mai afectate, și se pare că nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului, duce și la eliberarea unei cantități mari de glucoză în sânge, tocmai pentru ca trupul nostru să aibă suficientă energie să răspundă amenințării.

Deși într-o situație extremă această reacție ne poate salva viața, atunci când stresul este constant, ajungem să ne distrugem corpul, care nu mai functionează așa cum ar trebui. Atunci când suntem într-o stare de anxietate continuă, corpul nu va putea să regleze nivelul glicemiei, ceea ce în timp poate să ducă la instalarea diabetului.

Obiceiurile proaste de zi cu zi, conjugate cu stresul, care deja a devenit o constantă în viața celor mai mulți dintre noi, reprezintă o cale sigură de a ne distruge sănătatea și de a face diabet. Chiar și atunci când nu mâncăm dulciuri, cele care până nu demult au fost aproape exclusiv blamate pentru declanșarea acestei boli.

În plus, persoanele stresate au multe alte probleme ce le strică stilul de viață și, astfel, intră  într-un cerc vicios periculos. Stresul extrem poate să provoace insomnie, care mai departe duce la eliberarea excesivă de hormon al stresului, dar și la dereglarea hormonilor ce reglează apetitul. Oamenii foarte stresați au adesea tendința de a consuma alimente nesănătoase, precum cele grase, sărate sau dulci. Există o legătură strânsă între somn și greutate, așa cum arată studiile recente! Iar pe termen lung, consecințele sunt și mai grave, deoarece putem să ne alegem cu diabet pe bază de stres.

Soluția nu este deloc simplă, pentru că viața omului modern este astfel organizată încât mai degrabă să ne obișnuim cu stresul decât sa îl combatem. Este, totuși, recomandat să încerci cât mai multe tehnici de relaxare, până o găsești pe cea care funcționează foarte bine pentru tine.

Cu pași mărunți și cu mai multă grijă pentru sănătatea ta, poți să elimini riscul de a face diabet pe bază de stres.

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce tip de barbat te poate face fericita?
Incepe quiz
Ce tip de barbat te poate face fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.