Cum scapi de gâtul înțepenit! Patru trucuri ușoare care chiar dau roade

Cum scapi de gâtul înțepenit! Patru trucuri ușoare care chiar dau roade

Redactor Raluca Margean

O mișcare simplă precum întoarcerea capului dintr-o parte într-alta poate deveni extrem de complicată atunci când ai gâtul înțepenit. Dacă te-ai trezit vreodată dimineața cu gâtul înțepenit, atunci știi cât de dureroasă poate fi această senzație și cât de dificilă poate fi o simplă privire în lateral.

Un gât înțepenit îți poate provoca dureri de cap, de umeri sau de braț și te pune într-o situație pe cât de dureroasă, pe atât de frustrantă. Vezi care sunt cauzele înțepenirii gâtului și află câteva trucuri ușoare care te vor ajuta să te recuperezi mai repede.

Care sunt cauzele gâtului înțepenit?

gat-intepenit-femeie-care-doarme

Cea mai frecventă cauză a unui gât înțepenit este o încordare sau o entorsă musculară, mușchiul unghiular fiind în mod obișnuit cel mai afectat. Situat în partea din spate și cea laterală a gâtului, acest mușchi are o puternică influență asupra mișcării gâtului.

Diverse activități pe care le efectuăm zi de zi ne pot afecta acest mușchi, provocându-ne o rigiditate extrem de dureroasă. Iată care sunt activitățile ceduce la înțepenirea gâtului:

  • O poziție necorespunzătoare în timpul somnului;
  • Accidente care provoacă mișcări bruște și violente ale capului într-o parte (de exemplu, accidente sportive sau rutiere);
  • Întoarcerea capului în lateral în mod repetat în timpul unei activități, cum ar fi înotul de performanță;
  • Menținerea pentru un timp îndelungat a unei poziții necorespunzătoare (cu capul în jos) atunci când lucrezi la laptop sau te uiți pe tabletă și telefonul mobil;
  • Apariția unor situații de stres sau anxietate excesivă, care pot duce la tensiune la nivelul gâtului;
  • Menținerea gâtului într-o poziție anormală pentru o perioadă lungă, cum ar fi atunci când ții telefonul între gât și umăr.

În unele cazuri, rigiditatea gâtului poate fi un simptom al unor afecțiuni precum hernia cervicală, boala degenerativă a discului cervical, artroza cervicală, infecții sau chiar tumori.

Cum poți scăpa mai ușor de gâtul înțepenit?

Atunci când ai gâtul înțepenit, poți experimenta fie un disconfort ușor, fie poți avea o durere puternică și ascuțită. În cele mai multe cazuri, disconfortul trece de la sine în câteva zile. Însă, atunci când durerea este semnificativă și te împiedică să-ți desfășori activitatea, poți apela la câteva trucuri care te vor ajuta să te refaci mai repede. Iată care sunt acestea:

1. Ia o pauză și odihnește-te. Oferă țesuturilor afectate timp să se vindece. Pentru o zi-două, limitează-ți activitățile și încearcă pe cât posibil să nu mai faci mișcări bruște ale gâtului. Nu înceta activitatea cu totul, sedentarismul poate duce la slăbirea mușchilor și, prin urmare, la imposibilitatea de a susține în mod adecvat gâtul și capul.

2. Aplică gheață pe zona afectată sau aplică terapia cu comprese calde. Gheața ajută la ameliorarea majorității tipurilor de rigiditate a gâtului prin reducerea inflamației locale. Gheața trebuie să fie aplicată în primele 24 până la 48 de ore de la apariția rigidității și durerii. Dacă nu suporți gheața, poți pune comprese calde pe gât, care stimulează fluxul de sânge și, prin urmare, pot favoriza astfel vindecarea. 

gat-intepenit-masaj-la-umeri

3. Efectuează mișcări blânde de întindere a gâtului sau exerciții ușoare de aerobic. În acest fel vei reduce treptat rigiditatea și vei grăbi vindecarea. Dacă durerile sunt foarte mari, poți apela și la ajutorul unui kinetoterapeut. În plus, poți încerca și exerciții simple de aerobic sau chiar mersul pe jos. Chiar dacă mersul pe jos nu implică direct gâtul, acest exercițiu facilitează transportul oxigenului către țesuturile moi și întreaga coloană vertebrală, favorizând în acest fel procesul de vindecare. 

4. Apelează la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, care reduc inflamația. Totuși, chiar și medicamentele fără prescripție medicală pot avea efecte secundare și pot interacționa cu alte substanțe, așadar discută cu un medic sau farmacist înainte de a lua orice fel de medicamente.

Dacă ai urmat aceste sfaturi și durerea tot nu trece după o săptămână, este recomandat să consulți un medic de specialitate pentru a vedea dacă nu este vorba despre o afecțiune mai gravă. Dacă durerea este însoțită și de alte simptome, precum dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, oboseală nejustificată, probleme de coordonare și schimbarea stării mentale (confuzie sau schimbări bruște ale stării de spirit), cu atât mai mult înseamnă că ai nevoie de un consult de specialitate.

Citește și Gimnastica pentru coloană, esențială pentru cei care stau mult la birou

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.