Cum tratezi acasă toxiinfecția alimentară

Cum tratezi acasă toxiinfecția alimentară

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni digestive provocate de consumul alimentelor sau al băuturilor contaminate cu diferiți agenți patogeni, cel mai adesea cu salmonella, stafilococul auriu, E. coli, campylobacter, listeria, giardia etc.

Este greu să crezi că te poți îmbolnăvi savurându-ți mâncarea preferată. Totuși, se întâmplă să te trezești cu stomacul dat peste cap, cu crampe și grețuri și alte asemenea „bucurii” ce fac parte din gama de simptome ale unei toxiinfecții alimentare.

Ce-i de făcut? Din fericire, dacă știi cum să acționezi, este un disconfort de care poți scăpa singură, la tine acasă, fără a te mai prezenta la medic. Nu e deloc greu, mai ales că „ajutoarele” îți sunt foarte la îndemână, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Cauzele toxiinfecțiilor alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzatea mai ales de manipularea necorespunzătoare a alimentelor, ceea ce conduce la contaminarea lor. Alte cauze frecvente ale apariției toxiinfecției alimentare sunt:

- prepararea insuficientă a mâncărurilor sau reîncălzirea lor la temperaturi nepotrivite
- igiena deficitară a persoanelor care prepară, ambalează sau transportă produsele alimentare
- depozitarea necorespunzătoare a alimentelor
- consumarea alimentelor expirate
- consumarea de preparate de la comercianții ambulanți nesiguri, pe stradă, pe plajă etc.
- mâinile murdare ale persoanei care mănâncă

Alimentele care provoacă frecvent toxiinfecții alimentare

Nu orice aliment poate să provoace o toxiinfecție alimentară. Bacteriile care cauzează toxiinfecție alimentară sunt întâlnite cel mai frecvent în:

  • ouă și produse care conțin ouă
  • carne și produse din carne
  • fructe de mare
  • produse lactate

Există însă și cazuri de contaminare a unor produse vegetale (salată, pepeni, alte legume și fructe), precum și a unui număr (destul de limitat) de preparate alimentare ambalate.

Experții consideră că bacteriile care cauzează diverse boli digestive nu vor putea fi niciodată eliminate complet din lanțul alimentar; există chiar un consens în legătură cu contaminarea bacteriană a alimentelor: aceasta este în continuă creștere și reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. De aceea, mai ales acum, în perioada verii, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea germenilor și alterarea rapidă a alimentelor, ar trebui să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm.

Simptomele toxiinfecției alimentare

Simptomele survin, în general, la circa 10 ore după ingerarea alimentului contaminat, iar intensitatea lor variază în funcție de vârsta și de starea de sănătate a fiecărui individ. Cele mai semnificative simptome sunt:

- crampe abdominale
- diaree
- greață
- vărsături
- dureri de cap
- o stare generală proastă

Toxiinfecția alimentară: când să mergi la doctor

De regulă, toxiinfecţia alimentară nu persistă mai mult de două-trei zile, iar simptomele dispar treptat. Există însă şi cazuri de toxiinfecţie alimentară severă - în special, la copiii mici, la oamenii în vârstă, la bolnavi și la cei cu sistemul imunitar deficitar –, care se manifestă prin simptome ce ar trebui să te alarmeze şi să te trimită de urgenţă la medic:

- frisoane
- dureri și slăbiciune musculară
- pierderea poftei de mâncare
- transpirație abundentă
- diaree persistentă
- febră
- deshidratare severă
- scăderea tensiunii arteriale
- bătăi rapide ale inimii
- stare de slăbiciune
- ameţeală
- alterarea accentuată a stării generale
- leșin

Tratamentul toxiinfecției alimentare

Față de alte afecțiuni digestive (ale căror simptome durează mai mult și sunt însoțite de o scădere importantă în greutate și de prezența de mucus sau sânge în urină), toxiinfecția alimentară obișnuită nu necesită tratamente complicate sau costisitoare. Este obligatorie doar rehidratarea organismului, rareori fiind necesare alte medicamente decât cel mult:

- antivomitive
- antialgice
- antidiareice
- antiseptice intestinale

Sunt contraindicate medicamentele ce opresc tranzitul intestinal, deoarece permit stagnarea agenților patogeni și a toxinelor în tractul digestiv.

Deoarece toxiinfecția alimentară este o boală autolimitată, organismul elimină singur și rapid germenii. Tocmai de aceea nu sunt folosite antibioticele în formele de îmbolnăviri comune, ci doar foarte rar, în cazurile cele mai grave - sub 10% din cazurile de toxiinfecție alimentară necesită tratament cu antibiotice. Uneori, antibioticele pot agrava boala, dezechilibrând flora intestinală.

Remedii naturale pentru toxiinfecția alimentară

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune digestivă ușoară, care poate fi tratată la domiciliu, utilizând remedii la îndemână.

Prima măsură - rehidratarea organismului

Dacă suferi de intoxicații alimentare, corpul tău pierde mai multă apă decât în mod obișnuit, mai ales atunci când printre simptome sunt prezente vărsăturile sau diareea. De aceea, rehidratarea este obligatorie: apa și ceaiul trebuie să-ți fie mereu la îndemână în zilele în care te recuperezi după o toxiinfecție alimentară. Trebuie să asiguri organismului un aport sporit de lichide și de săruri minerale; poți folosi și săruri de rehidratare hidroelectrolitică și produse probiotice, pentru refacerea florei intestinale.

Pentru a ajunge la o reechilibrarea hidroelectrolitică, este recomandat:

- să bei cel puțin 2 litri de lichid pe zi
- să consumi lichide fără conținut solid - supe, dar nu ciorbe; sucuri de citrice, dar nu și sucuri cu pulpă de fructe
- să eviți lactatele dacă te confrunți cu vărsături, deoarece acestea pot agrava situația
- în loc de apă, este de preferat să bei amestecuri de ceaiuri cu acțiune anticolitică, antidiareică, antiinflamatoare, calmantă și cicatrizantă (mentă, mușețel, sunătoare, anason, cimbru, sovârf, roiniță, afin, ghimbir, merișor, fenicul, scoarță de stejar, frunze de nuc și de zmeur etc.)

Bea de trei ori pe zi câte o cană cu ceai, neîndulcit (totuși, dacă dorești, poți îndulci ceaiul cu miere sau cu puțin zahăr).

Dieta riguroasă - obligatorie în combaterea toxiinfecției alimentare

Este, de asemenea, importantă menținerea unui regim alimentar corespunzător. Acesta poate fi compus, la început, din zeamă de orez și supă limpede de legume. Reluarea alimentației cu mâncăruri solide o vei face treptat, începând cu produse ușoare: piure de legume (morcovi, cartofi), orez fiert, iaurt natural (simplu, fără fructe), brânză de vaci degresată și pâine prăjită. După ce simptomele se diminuează, poți introduce treptat fructele (mere, banane, afine, papaya).

Evită următoarele:

- alimentele picante
- alimentele acide
- produsele lactate
- produsele bogate în grăsimi
- băuturile acidulate
- energizantele 

Când scaunul revine la normal, este permisă introducerea treptată a alimentelor de bază, precum carnea fiartă sau pâinea.

Tratamente naturiste eficiente în tratarea toxiinfecției alimentare

Pentru tratarea formelor obișnuite de toxiinfecție alimentară, alături de un regim alimentar mai strict, poți face apel la terapiile naturale la îndemână. Efectele principale ale unor asemenea remedii:

- combat diareea și deshidratarea
- ameliorează celelalte simptome
- contribuie la creșterea imunității

Există mai multe remedii naturale pe care le poți folosi cu încredere când suferi de toxiinfecție alimentară și pe care probabil că le ai deja în bucătăria proprie. Iată câteva recomandări:

Ghimbirul aduce o ușurare rapidă în toxiinfecția alimentară

De mii de ani, datorită efectelor sale preventive și terapeutice puternice, ghimbirul a fost folosit pentru tratamentul a nenumărate afecțiuni. Ghimbirul îmbunătățește absorbția și asimilarea substanțelor nutritive esențiale și ajută digestia. Prin urmare, acesta funcționează ca o soluție rapidă pentru combaterea greațurilor și a vărsăturilor, oferind o ușurare instantanee.

Se folosește sub formă de:

- ceai: fierbe timp de câteva minute o linguriță de ghimbir proaspăt, tocat, cu o ceașcă de apă (dacă dorești, adaugă puțin zahăr sau miere pentru îndulcire)
- câteva picături de suc de ghimbir, în amestec cu o linguriță de miere (ia amestecul de mai multe ori pe zi, pentru a reduce inflamația și durerea)
- felii de ghimbir

Oțetul din cidru de mere are efect antibacterian în toxiinfecția alimentară

Deși este de natură acidă, oțetul din cidru de mere are un efect alcalin datorită modului în care este metabolizat în organism. Astfel, poate atenua simptomele toxiinfecțiilor alimentare; calmează mucoasa intestinală și distruge bacteriile, oferindu-ți o ușurare instantanee.

Pentru acest efect rapid:

- amestecă două linguri de oțet din cidru de mere într-o ceașcă cu apă fierbinte și bea înainte de masă
- alternativ, poți bea două până la trei lingurițe de oțet din cidru de mere nediluat

Lămâile au multiple beneficii în combaterea toxiinfecției alimentare

Proprietățile antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene ale lămâilor te pot ajuta mult - acidul din lămâi contribuie la distrugerea bacteriilor care provoacă intoxicații alimentare și la creșterea imunității.

Utilizare:

- o linguriță de suc de lămâie cu un vârf de cuțit de zahăr (bea amestecul de două până la de trei ori pe zi
- suc de lămâie cu apă caldă (curăță sistemul digestiv)

Frunzele de busuioc au un efect calmant în toxiinfecția alimentară

Busuiocul este o plantă excelentă pentru a calma disconfortul abdominal cauzat de toxiinfecțiile alimentare. De asemenea, are proprietăți antimicrobiene care ajută la combaterea microorganismelor. Poți obține efecte benefice de la busuioc în mai multe moduri:

- suc de busuioc amestecat cu o lingură de miere (la acest amestec poți adăuga, de asemenea, suc de coriandru proaspăt)
- ulei de busuioc: pune câteva picături de ulei de busuioc în amestec cu patru cești de apă (bea-l încet, pe parcursul întregii zile, pentru a distruge bacteriile cauzatoare de dureri de stomac și de alte probleme)
- frunze de busuioc: amestecă frunzele de busuioc cu trei linguri de iaurt simplu, puțină sare de mare și puțin piper negru (mănâncă această combinație de trei până la de patru ori pe zi, până când simptomele toxiinfecției nu mai dispar)

Usturoiul ucide germenii patogeni cauzatori ai toxiinfecției alimentare

Usturoiul este foarte eficient în combaterea toxiinfecției alimentare, datorită puternicelor sale proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. De asemenea, ameliorează simptome precum diareea și durerea abdominală. Alternativele folosirii lui sunt:

- un cățel de usturoi proaspăt înghițit cu apă
- sucul de usturoi (dacă poți tolera mirosul de usturoi)
- un amestec de ulei de usturoi și ulei de soia

Chimionul, relaxant pentru durerile de stomac din toxiinfecția alimentară

Semințele de chimion pot ușura disconfortul abdominal, inflamația stomacului și diareea cauzate de toxiinfecția alimentară, echilibrând metabolismul. Pentru o ușurare instantanee, încearcă următoarele soluții:

- o linguriță de semințe de chimion fierte într-o ceașcă de apă, la care adaugă o linguriță de suc de coriandru și puțină sare (bea de două ori pe zi, timp de câteva zile)
- două lingurițe de chimion măcinat amestecate cu iaurt (se consumă de două ori pe zi)

Mierea, excelentă împotriva indigestiei provocate de toxiinfecția alimentară

Mierea are proprietăți antibacteriene și antifungice, care pot fi foarte benefice pentru tratarea eficientă a indigestiei și a altor simptome cauzate de toxiinfecția alimentară. Mierea ca remediu natural poate fi:

- consumată în formă pură
- adăugată în ceai

O linguriță de miere, de trei ori pe zi, poate face minuni pentru vindecarea unui stomac deranjat. De asemenea, mierea ține sub control excesul de acid în stomac.

Propolisul - antibiotic natural puternic în lupta cu toxiinfecția alimentară

Acest produs al stupului este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale existente și se poate dovedi foarte eficient în combaterea efectelor toxiinfecției alimentare. Se administrează sub formă de tinctură de propolis, timp de până la 15 zile. Doza zilnică se stabilește în funcție de vârsta bolnavului, conform indicațiilor din prospect.

Tot în categoria antibioticelor naturale deosebit de eficiente se înscriu și uleiurile esențiale de:

- mentă
- fenicul
- cimbru
- lavandă
- scorțișoară
- cuișoare
- lămâie

Acestea se administrează câte trei picături, de trei ori pe zi, în cure de 10-14 zile.

Semințele de schinduf, în combinație cu iaurt

Iaurtul are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene care ajută în lupta împotriva germenilor ce provoacă toxiinfecția alimentară, iar semințele de schinduf (denumit și fân grecesc sau sfindoc) ajută la tratarea disconfortului abdominal provocat de această infecție alimentară (dar și la tratarea inflamațiilor și a ulcerelor stomacale).

Poți lua o linguriță de semințe de schinduf împreună cu o lingură de iaurt. Trebuie doar să înghiți semințele, nu să le și mesteci. Efectul combinat al semințelor de schinduf și al iaurtului combate diareea și vărsăturile și îți va oferi o ușurare imediată a durerilor de stomac.

Alte remedii care pot fi de folos în vindecarea toxiinfecțiilor alimentare:

- echinaceea: remediu foarte puternic împotriva toxiinfecției alimentare, administrată sub formă de tinctură (o linguriță, în 150 ml apă sau ceai, de două-trei ori pe zi), capsule (vezi prospectul), infuzie (două-trei căni pe zi, timp de 15 zile)
- mentă și mușețel: se administrează timp de 10-15 zile, sub formă de ceai (o cană, de două ori pe zi), tinctură (o linguriță, diluată în 150 ml apă sau ceai, de două-trei ori pe zi)
- sunătoare: are proprietăți antiseptice, reglează digestia, combate vărsăturile (se consumă sub formă de ceai sau tinctură - o linguriță, în 150 ml apă sau ceai)
- anghinare: combate greața și vărsăturile (se consumă două căni de infuzie pe zi)
- cărbunele medicinal: poate fi utilizat cu succes pentru rolul său absorbant și antitoxic (ia o capsulă, de trei ori pe pe zi)
- prebiotice și probiotice: ajută la refacerea florei intestinale

Remediile naturale trebuie administrate pe o perioadă de 10-14 zile și îți ajută la ameliorarea simptomelor. Alături de acestea, masajul blând al abdomenului cu ulei de coriandru sau de mentă (câteva picături, diluate într-un ulei vegetal) ajută la calmarea colicilor abdominale.

În cele mai multe cazuri, toxiinfecția alimentară poate trece de la sine, fără tratament medicamentos, cu un regim alimentar adecvat și remedii naturale. Dacă situația se agravează, trebuie să apelezi la medic pentru a-ți prescrie un tratament.

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.