Alergii și intoleranțe alimentare: diferențe și diagnostic

Alergii și intoleranțe alimentare: diferențe și diagnostic

Redactor Raluca Margean

Alergiile și intoleranțele alimentare afectează milioane de oameni la nivel global. Aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții, impunând restricții dietetice și provocând simptome neplăcute sau chiar periculoase. Deși termenii "alergie" și "intoleranță" sunt adesea folosiți interschimbabil, ei descriu reacții diferite ale organismului la anumite alimente. În acest articol vom clarifica diferențele dintre alergii și intoleranțe alimentare și vom oferi informații utile despre fiecare în parte!

Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumite substanțe din mediu, numite alergeni. Alergenii sunt în mod obișnut inofensivi, însă pentru anumite persoane, pot fi dăunători. Alergenii includ: polen, venin de insecte, păr de animale sau diverse alimente.

În cazul unei alergii, sistemul imunitar produce anticorpi specifici care identifică în mod eronat alergenul ca fiind o amenințare pentru organism. Această reacție declanșează o serie de evenimente biochimice care pot duce la inflamarea pielii, a sinusurilor, a căilor respiratorii sau a tractului digestiv, atunci când persoana intră în contact cu alergenul respectiv.

Printre simptomele alergiei se numără:

  • Strănutul
  • Mâncărime la nivelul nasului, ochilor sau cerului gurii
  • Nas înfundat, nas curgător
  • Ochi lăcrimați, roșii sau umflați
  • Dificultăți de respirație
  • Înroșirea, iritarea și mâncărimea pielii
Femeie cu iritație pe mână
Sursa foto: iStock.com

În cazul unei alergii alimentare, simptomele pot fi:

  • Furnicături în gură
  • Umflarea buzelor, limbii, feței sau gâtului
  • Urticarie
  • Anafilaxia

Manifestările alergice variază considerabil în intensitate, de la simple iritații minore până la reacții severe, potențial fatale, precum anafilaxia. Deși în prezent nu există o vindecare definitivă pentru majoritatea alergiilor, există numeroase opțiuni terapeutice disponibile pentru gestionarea și ameliorarea simptomelor, îmbunătățind astfel calitatea vieții persoanelor afectate.

Ce sunt intoleranțele alimentare ?

O intoleranță alimentară este atunci când organismul are dificultăți în digerarea anumitor alimente sau ingrediente din alimente. În general, reacțiile corpului nu sunt grave, dar consumul alimentelor la care ești intolerant te poate face să te simți rău.

De obicei, simptomele apar la câteva ore după consumarea alimentelor care provoacă intoleranță și pot include:

  • Diaree sau constipație
  • Balonare
  • Gaze
  • Dureri de burtă sau de cap
  • Senzație de oboseală sau epuizare
  • Dureri articulare
  • Erupții cutanate

Simptomele pot dura câteva ore sau zile.

Alergii vs. intoleranțe alimentare: diferențe de luat în calcul

Reacțiile fizice la anumite alimente sunt frecvente, dar cele mai multe sunt cauzate mai degrabă de o intoleranță alimentară decât de o alergie alimentară. O intoleranță alimentară poate provoca unele dintre aceleași semne și simptome ca o alergie alimentară, așa că oamenii le confundă adesea pe cele două.

Iată câteva diferențe esențiale între cele două afecțiuni:

Mecanismul de declanșare. O alergie alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la o proteină din alimente, în timp ce intoleranța este incapacitatea organismului de a digera anumite alimente. Intoleranța alimentară a fost asociată cu astmul, sindromul oboselii cronice și sindromul intestinului iritabil (IBS).

Viteza de apariție a simptomelor. La alergii simptomele apar rapid, de obicei în câteva minute, până la două ore după consum. În schimb, la intoleranțele alimentare, simptomele pot apărea după câteva ore sau chiar zile.

Severitatea reacției. La alergii, reacțiile pot varia de la ușoare la severe, inclusiv reacții anafilactice care pun viața în pericol. În cazul unei intoleranțe, simptomele sunt  mai puțin severe și rareori pun viața în pericol.

Cantitatea necesară pentru a declanșa o reacție. În cazul alergiilor alimentare, chiar și cantități mici din alimentul la care ești alergică pot declanșa o serie de simptome. În schimb, la o intoleranță alimentară este posibil să poți mânca cantități mici din alimentele respective fără probleme. De asemenea, la intoleranță poți preveni o reacție. De exemplu, dacă ai intoleranță la lactoză, poți bea lapte fără lactoză sau poți lua pastile cu enzimă lactază care ajută la digestie.

Simptome tipice. La o alergie, simptomele pot include urticarie, dificultăți de respirație, umflarea limbii sau gâtului, amețeli. La intoleranțe, reacțiile se limitează la sistemul digestiv și includ balonare, crampe, diaree.

Cum se pune diagnosticul de alergie ?

Când simptomele apar în câteva minute de la consumul alimentului cu probleme, identificarea alergenului este ușoară. Cu toate acestea, diagnosticul de alergie se va stabili după efectuarea mai multor investigații și proceduri, precum:

Tinerea unui jurnal cu alimente și simptomele care apar după consum.

Sub supravegherea unui specialist clinic în imunologie/alergie sau dietetician, se vor elimina din dietă toate alimentele suspecte timp de 2 săptămâni, apoi se vor reintroduce treptat pentru a testa reacțiile (cu excepția cazurilor de anafilaxie).

Se vor efectua teste pe piele pentru a observa reacțiile organismului sau teste de sânge, pentru a măsura cantitatea de anticorpi care provoacă alergia (anticorpii imunoglobulinei E (IgE).

Cum se pune diagnosticul de intoleranță alimentară? 

Diagnostic medical
Sursa foto: Pixabay.com

Cele mai frecvente substanțe la care apar intoleranțele alimentare sunt: lactoza, histamina și glutenul, însă doar pentru intoleranța la lactoză există un test specific de detectare. Acesta este testul de respirație cu hidrogen. În timpul acestui test, bei un lichid care conține lactoză, apoi respiri într-un recipient la fiecare 30 de minute timp de câteva ore. Dacă ai intoleranță la lactoză, lactoza nedigerată va provoca un nivel ridicat de hidrogen în respirație.

O altă metodă de a detecta intoleranța la lactoză este să consumi o soluție de lactoză, apoi să observi dacă apar simptome.

Testele de alergie nu pot detecta intoleranța alimentară.

Alte metode de diagnostic, includ, ca și în cazul alergiilor:

  • Ținerea unui jurnal alimentar pentru a urmări mesele și simptomele.
  • Eliminarea alimentelor suspecte din dietă timp de 2-6 săptămâni. Dacă simptomele dispar în această perioadă – și apoi revin când începi să mănânci din nou mâncarea – este posibil să ai o intoleranță alimentară.

Tratament pentru alergii

Tratamentele pentru alergii includ:

Evitarea alergenilor. După ce au fost identificați alergenii declanșatori de reacții alergice, alimentele respective se vor elimina din dietă.

Medicamente. În funcție de alergie, medicamentele pot ajuta la reducerea reacției sistemului imunitar și la ușurarea simptomelor. Acestea pot fi antihistamine sau corticosteroizi. Pentru reacții adverse severe, se vor face de urgență injecții cu epinefrină care reduc simptomele până când primești un tratament de urgență la spital.

Imunoterapie. Pentru alergii severe sau alergii care nu sunt complet atenuate de alt tratament, medicul poate recomanda imunoterapia cu alergeni. Acest tratament presupune o serie de injecții cu extracte de alergen purificate, administrate de obicei pe o perioadă de câțiva ani.

Tratament pentru intoleranțe alimentare

Persoanele cu intoleranțe alimentare trebuie să-și schimbe dieta pentru a limita sau elimina alimentele problematice. Totuși, majoritatea oamenilor cu intoleranță alimentară pot consuma alimentele respective în cantități mici, iar când apar simptome, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi antiacidele sau antidiareice, pot ajuta.

De asemenea, persoanele care au intoleranță la lactoză pot consuma lapte și produse lactate fără lactoză sau pot lua pastile de lactază înainte de a consuma produse lactate sau pot adăuga picături de lactază direct în lapte pentru a descompune lactoza. Este important de știut că persoanele care au intoleranță la lactoză s-ar putea să nu primească suficient calciu și vitamina D dacă elimină complet produsele lactate. De aceea, se recomandă să ia enzime de lactază.

În ceea ce privește persoanele care reduc consumul de produse cu gluten, acestea ar trebui să mănânce mai multe legume proaspete, fructe și cereale integrale fără gluten pentru a se asigura că primesc suficiente fibre și alți nutrienți (vitaminele B) importanți pentru sănătate.

În concluzie, deși au unele simptome similare, alergiile și intoleranțele alimentare diferă fundamental în mecanismele lor de acțiune și în modul în care afectează organismul. Înțelegerea diferențelor dintre aceste două condiții este crucială pentru diagnosticarea corectă și gestionarea eficientă a simptomelor. Este important de reținut că atât alergiile, cât și intoleranțele alimentare pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. De aceea, dacă crezi că suferi de una dintre aceste afecțiuni, este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat.

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Mayoclinic.orgClevelandclinic.org

Articolul urmator
Scorul Roma: ce este și de ce este important
Scorul Roma: ce este și de ce este important
Ce tulburare psihică riști să ai?
Incepe quiz
Ce tulburare psihică riști să ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.