De ce nu este bine să mănânci pufuleți

De ce nu este bine să mănânci pufuleți

Ionelia Olteanu

Atunci când vine vorba despre alimentație, românii sunt extrem de inventivi. Se găsesc soluții de fiecare dată, mai ales când intervine pofta de a lua o gustare. Printre produsele românești care se vând cel mai bine se numără, cu siguranță, covrigeii, cerealele sau pufuleții. Cei din urmă sunt consumați frecvent și fac parte dintre preferații noștri.

Chiar dacă au un gust bun și oferă o senzație de sațietate, pufuleții nu sunt atât de sănătoși pe cât par. Deși conțin ingrediente simple ca mălai, sare și ulei vegetal, consumul acestora se poate dovedi a fi dăunător, mai ales pentru copii. Foarte mulți părinți cumpără copiilor pufuleți pentru a le face pe plac, fără a se uita cu grijă la ceea ce conțin. Află ce ar trebui să te alarmeze!

pufuleti

Iată de ce nu este bine să mănânci pufuleți!

Specialiștii încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la consumul pufuleților, scoțând la iveală adevăratele ingrediente ce se află în aceștia. De exemplu, prezența zahărului ar putea fi un motiv de îngrijorare, la fel ca aportul mare de sare ce poate determina suprasolicitarea rinichilor. Pe lângă acest lucru, pufuleții mai conțin un colorant artificial ce poartă denumirea de tartrazină și care poate să conducă la apariția alergiilor, în special la persoanele care sunt sensibile la aspirină, dar și celor care suferă de astm. Acest colorant provoacă dificultăți în respirație, eczeme, dar și tulburări de vedere.

În ceea ce privește valoarea nutrițională, produsul nu oferă foarte multe beneficii. Excesul de zaharuri și cantitatea redusă de proteină vegetală de slabă calitate constituie un dezechilibru. Pentru că este sărac în vitamina B1, acesta poate împiedica absorbția unor substanțe importante în organism.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a declarat pentru jurnalul.ro că pufuleții sunt obținuți din făină de porumb, adaos de glucoză și glucide care presupun o încărcătură glicemică ridicată. Pe lângă acest lucru, produsul conține și câțiva aditivi alimentari ce se pot dovedi a fi extrem de periculoși, cum ar fi E 102 și E 124, recunoscuți pentru faptul că pot declanșa sindromul ADHD. E 102 este responsabil de provocarea unor stări de confuzie, alterând percepția și comportamentul, iar E 124 are potențial cancerigen ridicat.

pufuleti cu colorant

Mai mult decât atât, mălaiul folosit la prepararea pufuleților se obține prin expandarea celui grișat, lucru care determină anumite modificări ale amidonului. În concluzie, încărcătura calorică este una mare, mai ales dacă ne raportăm la masa lor și la conținutul foarte scăzut de nutrienți. Conținutul ridicat de sare poate avea efecte negative, mai ales în cazul copiilor. Rinichii sunt suprasolicitați și există riscul apariției de hipertensiune arterială sau probleme la nivelul tiroidei.

Dacă aceste lucruri nu te-au convins, descoperă ce efecte secundare poate avea consumul de porumb asupra organismului tău!

Efecte ale consumului de porumb

1. Reacții alergice. Consumul de porumb poate determina apariția anumitor alergii care se manifestă prin intermediul unor erupții ale pielii sau chiar vărsături. De asemenea, există persoane care pot suferi atac de astm sau de anafilaxie după ce consumă porumb.

2. Nu se recomandă celor care suferă de diabet. Porumbul afectează persoanele care suferă de diabet deoarece acesta crește nivelul de zahăr din sânge, din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. 

3. Balonare și flatulență. Porumbul conține un procent ridicat de amidon, iar atunci când este consumat, determină o reacție în intestinul gros și produce multe gaze.

porumb

4. Indigestie și dureri de stomac. Porumbul este o sursă bună de fibre și alte substanțe nutritive vitale care contribuie la eliminarea substanțelor toxice din organism. Cu toate acestea, o supradoză a acestor fibre poate fi dăunătoare pentru stomac și poate provoca indigestie.

5. Iritație intestinală și diaree. Porumbul nu ar trebui consumat în stare brută, deoarece poate provoca diaree și tulburări intestinale. 

6. Degradarea danturii. Cariile dentare pot fi provocate de cantitatea de zahăr care este conținută în porumb. Acesta este una dintre efectele rare ale consumului, dar care trebuie luat în considerare.

7. Cauzează osteoporoză. Persoanele care au o dietă bazată pe consumul de porumb, care conține o cantitate foarte mică de calciu, riscă să se îmbolnăvească de una dintre cele mai grave afecțiuni ale momentului.

8. Te îngrași din cauza lui. Așa cum am mai menționat, porumbul include foarte mult zahăr și numeroși carbohidrați. Consumul în exces va provoca, cu siguranță, creșterea în greutate. 

După ce ai aflat toate aceste lucruri vei privi cu alți ochi aparent inofensivii pufuleți și te vei gândi de două ori înainte să îi consumi sau înainte să îi dai copilului tău. Ar trebui să iei în considerare alternativele mult mai sănătoase, care îți vor menține starea de bine.  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (41)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.