De ce transpiri iarna și cum să scapi de mirosul neplăcut

De ce transpiri iarna și cum să scapi de mirosul neplăcut

Paula Rotaru

Transpirația este un proces firesc prin care corpul își reglează temperatura internă. Majoritatea oamenilor transpiră abundent vara, ca urmare a temperaturilor crescute, însă există și o categorie aparte, cea a persoanelor care transpiră chiar și iarna, la temperaturi foate scăzute. Cum se explică acest fenomen? Ei bine, există mai multe explicații.

Află mai jos care sunt cauzele transpirației în timpul iernii și ce măsuri poți lua pentru a scăpa de această problemă!

Transpiri iarna? Află de ce și cum scapi de această problemă!

Ca să facem față temperaturilor din ce în ce mai scăzute, ne îmbrăcăm mai gros, dar comitem o greșeală majoră care duce la apariția transpirației: nu apelăm la layering. Cu alte cuvinte, punem pe noi un pulover gros de lână, de care nu ne putem descotorosi odată ce ajungem la muncă sau în mijloacele de transport în comun, unde temperaturile sunt cu mult mai mari decât cele de afară.

Prin urmare, este indicat să purtăm haine în straturi, pe care le putem da jos pe măsură ce simțim nevoia. Nu știi ce haine să alegi pentru a evita transpirația și, în același timp, care te protejează de frig? Ține cont de regula celor trei straturi, respectată cu sfințenie de iubitorii de drumeții pe munte.

Primul strat, cel de bază, oferă senzație de căldură și confort, păstrându-ți pielea uscată – trebuie evitate hainele din bumbac, pentru că acest material reține umezeala. În schimb, sunt indicate bluzele de corp din material sintetic combinat cu lână Merinos, care izolează foarte bine și cresc capacitatea de uscare. Astfel, chiar dacă dacă transpiri, pielea ta va rămâne uscată și nu se va instala senzația de frig.

Al doilea strat menține temperatura corpului la un nivel confortabil și poate fi alcătuit dintr-o jachetă sintetică, un pulover de lână cu fermoar sau o geacă de puf.

În fine, cel de-al treilea strat are rolul de a asigura protecția la ploaie, vânt, ninsoare – acesta este compus dintr-o jachetă confortabilă impermeabilă, subțire sau groasă, din materiale sintetice precum elastan și poliester, care te feresc de toate intemperiile și elimină eficient transpirația.

Însă există și alte motive pentru care transpiri iarna. Unul dintre ele poate fi faptul că nu faci față efortului fizic. Mersul prin zăpadă poate fi un adevărat test de rezistență, în urma căruia poți ajunge udă leoarcă dacă nu ești obișnuită să faci mișcare. Prin urmare, încearcă să îți stabilești un program de exerciții pe care să le faci zilnic. Astfel, scapi de kilogramele în plus și îți „antrenezi” corpul să facă față drumurilor pline de zăpadă.

Transpirația în timpul iernii poate fi pusă și pe seama anumitor medicamente pe care ești nevoită să le iei. De exemplu, antidepresivele și medicamentele destinate tratamentului diabetului pot avea reacții adverse precum transpirația excesivă. Sigur, nu trebuie să renunți la ele, dar poți discuta cu medicul pentru schimbarea dozei sau găsirea altor soluții pentru a contracara acest efect nedorit.

Dacă transpiri abundent iarna și te îmbraci corespunzător, n-ar strica să-ți verifici nivelul glicemiei. O altă posibilă explicație a transpirației abundente poate fi hipoglicemia, adică nivelul redus al zahărului din sânge, care se poate manifesta astfel. O vizită la medic se impune când transpirația îți dă bătăi de cap fără justificare!

Stresul și anxietatea sunt, de asemenea, factori care pot crește temperatura corpului, favorizând transpirația.

La fel de bine poate fi vorba și despre o răceală sau gripă. Însă la acest capitol simțim nevoia să distrugem un mit, și anume acela conform căruia transpirația ar crește riscul de îmbolnăvire.

Potrivit unui studiu din 2015, realizat de savanții de la Universitatea Yale și publicat în Proceedings of the National Academy of Science, nu transpirația este de vină pentru apariția răcelii sau a gripei. Dacă ar fi așa, toată vara am sta răciți și gripați.

Din contră, cercetările au demonstrat că rinovirusurile, care stau la baza răcelilor, se dezvoltă cu precădere în mediile aglomerate, cum ar fi de exemplu, un autobuz supraîncărcat sau un birou plin cu oameni – unde temperatura este crescută – care strănută, tușesc și își suflă nasul, împrăștiind astfel germenii și crescând riscul de viroze. Prin urmare, răcești nu din cauza traspirației, ci a combinației de temperaturi crescute din mediul ambiant cu oamenii care sunt deja răciți. 

Însă e drept că transpirația este o consecință a răcelii sau gripei, acesta fiind modul prin care corpul luptă cu virusurile sau bacteriile. Consumând mai multe lichide – apă, supe, ceaiuri – și stând la căldură, acoperiți cu pături groase, transpirăm mai mult, dar acesta nu este un lucru rău, pentru că astfel corpul elimină toxine cât mai multe.

Nu în ultimul rând, transpirația abundentă, chiar și în timpul iernii, poate fi semnul unei afecțiuni numite hiperhidroză. Persoanele care suferă de această problemă transpiră excesiv la nivelul feței, palmelor, tălpilor, axilelor și în zona inghinală, indiferent de sezon, și pot apărea și alte simptome, în funcție de cauză, precum crampe musculare, dureri abdominale, febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, tulburări de somn sau scădere inexplicabilă în greutate.

Hiperhidroza poate fi cauzată, la rândul ei, de numeroase afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, cum ar fi anxietatea, atacurile de panică, stresul, hipertiroidismul, infecțiile, menopauza sau, în cazurile severe, infarctul de miocard. În astfel de situații, este indicat tratamentul cauzei, nu al efectului!

Hiperhidroza poate fi cauzată și de consumul excesiv de alcool, cafea sau alimente condimentate, administrarea de droguri (cocaină, metamfetamină) sau medicamente antidepresive, antipiretice sau pentru tratamentul tiroidei.

Pentru a ține în frâu transpirația din timpul iernii, Vavian Pharma îți pune la dispoziție antiperspirantul-minune Perspirex Comfort Roll-on, un produs care menține o protecție superioară, de lungă durată, pentru 3-5 zile. Perspirex este un antiperspirant din categoria premium ce nu conține coloranți, conservanți artificiali, parabeni sau parfum. Preț 58,31 de lei

 

Surse foto: iStock, Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.