Menopauza- mituri si adevaruri

Menopauza- mituri si adevaruri

Diana Tanasa

In jurul varstei de 50 de ani, corpul unei femei trece printr-o serie de transformari, care pot fi dificil de acceptat, dar sunt inevitabile. Menopauza nu ar trebui sa fie o piedica in calea unui trai fericit, ci trambulina pe care trebuie sa sarim cu dezinvoltura pentru a ajunge pe cele mai inalte culmi ale vietii! Pentru a te sprijini in aceasta „aventura", noi facem distinctia intre miturile si adevarurile care graviteaza in jurul acestui subiect.

1. Toate suferim la menopauza!

Gresit! Este posibil sa fii norocoasa si sa faci parte din cele doua treimi de femei care nu au simptome fizice deranjante, dureroase sau incomode, precum dureri de cap, depresii, insomnii, valuri de caldura, ce pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor sau prin remedii naturiste. Totodata, o treime din femei observa transformari la nivelul corpului, ce pot consta in ingrasare, uscarea pielii, pierderea elasticitatii pielii, insa aceste schimbari nu le jeneaza in mod deosebit.

2. Durerile cauzate de menopauza pot fi ameliorate doar cu medicamente!

Aceasta afirmatie nu este adevarata, deoarece, pe langa medicamentele pentru tratarea durerilor cauzate de menopauza, exista si metode naturiste, care sunt foarte eficiente in indepartarea suferintei, atata timp cat ovarele sunt in continuare active. Printre acestea se numara ceaiul de sunatoare, coada-soricelului, macesul, cretisoara, traista-ciobanului.

pastile de dormit

3. La menopauza te confrunti cu multe schimbari, atat de ordin intern, cat si extern!

Intr-adevar, menopauza este marcata de o serie de transformari, pe care fiecare femeie le resimte intr-un mod diferit, in functie de personalitate, de stilul de viata si de mediul in care traieste. Astfel, menopauza nu atrage dupa sine doar pierderea capacitatii de a avea copii, ci si o diminuare puternica a estrogenului, responsabila pentru problemele cu somnul, pentru starile de depresie si anxietate si pentru valurile de caldura. Un aspect foarte important este acela ca, scaderea estrogenului determina aparitia osteoporozei (intrucat acesta intra in componenta oaselor) si mareste riscul de a suferi o comotie cerebrala sau un infarct. Totodata, o parte a reprezentantelor sexului feminin a afirmat ca se confrunta cu o serie de modificari neplacute, precum: o circulatie a sangelui mai proasta, probleme la nivelul gingiilor, dureri ale membrelor, ochi uscati, subtierea si pierderea elasticitatii pielii, dureri vaginale in timpul contactului sexual, luarea in greutate.

femeie cu riduri

4. Dupa menopauza, viata sexuala este lipsita de farmec!

Valoarea de adevar sau de mit a acestei afirmatii depinde de fiecare dintre noi, deoarece, in functie de atitudinea pe care o adoptam in dormitor, viata noastra sexuala este la fel de incantatoare sau, din contra, lipsita de farmec, chiar inexistenta. Este posibil ca apetitul sexual sa se diminueze, desi, in cazul femeilor sanatoase acesta nu sufera nicio modificare, facilitand sustinerea unei vieti de cuplu armonioase. Totusi, menopauza nu reprezinta o extinctie a dorintelor noastre sexuale, de aceea este recomandat sa acorzi atentie momentelor petrecute cu partenerul tau de viata.

5. La menopauza, toate femeile iau in greutate!

Desi motivul nu este identificat precis, intr-adevar, la menopauza femeile, sau cea mai mare parte a lor, se ingrasa, in ciuda faptului ca isi pastreaza acelasi regim alimentar. Terapia cu hormoni nu impiedica acest proces, de aceea, cea mai eficienta solutie este cresterea duratei de timp pe care o petreci facand miscare si reducerea aportului zilnic de calorii. Renunta treptat la grasimi, dulciuri, sucuri, produse de patiserie si cofetarie, paine alba si paste fainoase, inlocuindu-le cu fructe, legume, sucuri facute in casa, peste, paine neagra.

atentie la ce mananci

6. Dupa menopauza, nu mai ai nicio asteptare de la viata!

Fals! Potrivit unui studiu american, femeile trecute de varsta de 50 de ani sunt mai multumite de ele si se simt mai bine in pielea lor decat cele mai tinere, intrucat simt ca au scapat de grija copiilor, care acum sunt mari, si pot profita la maximum de oportunitatile care le apar in cale. In plus, o mare parte a reprezentantelor sexului feminin care au trecut prin aceasta experienta afirma ca dupa aceasta varsta se simt mai increzatoare in propriile forte, mai hotarate cu privire la viitorul lor, mai constiente de calitatile si abilitatile lor si mai dornice sa experimenteze lucruri noi.

Menopauza este un proces normal, care trebuie luat ca atare si integrat in viata noastra, fara prejudecati sau complexe. Indiferent de transformarile prin care treci, nu uita ca, in fond, ramai acelasi om, inconjurat de persoane care te iubesc si te pretuiesc pentru ceea ce esti dincolo de aparente.

Tu cum privesti menopauza?

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    corne (anonim)
    15 iulie 2013 18:06

    buna am 49 de ani si am ajuns la menopauza fiecere femeie trece peste asta este inevitabil...face parte din viata.daca avem putina grija de noi totul trece