Deficitul de zinc în sarcină: cauze, simptome, riscuri și remedii

Deficitul de zinc în sarcină: cauze, simptome, riscuri și remedii
Sorina Corneanu
Luni, 18.06.2018

Cuprins

Zincul este un mineral cu rol esențial în întărirea sistemului imunitar. În timpul sarcinii, sistemul imunitar este mai slăbit, iar lupta contra infecțiilor devine mult mai aprigă. În aceste situații, zincul devine indispensabil pentru femeia însărcinată. 

De ce ai nevoie de zinc în timpul sarcinii

Bebelușul are nevoie de zinc pentru dezvoltarea celulară normală. O cantitate optimă de zinc este importantă în timpul sarcinii, pentru că ajută nu numai la menținerea sistemului imunitar puternic, dar susține și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, etapă cu etapă. Potrivit babycenter.com, deficitul de zinc are legătură cu greutatea scăzută a bebelușului la naștere și cu alte probleme în timpul sarcinii, travaliului și nașterii.

femeie insarcinata

De cât zinc ai nevoie zilnic

Femeile gravide au nevoie de peste 11 mg de zinc pe zi. Evident, nu e obligatoriu să obții cantitatea recomandată de zinc în fiecare zi, însă asigură-te că obții cantitatea sugerată măcar o dată pe săptămână! Totodată, păstrează un echilibru în organism: prea mult zinc poate provoca greață, vărsături, dureri abdominale și diaree. Potrivit Academiei Naționale de Științe, adulții nu ar trebui să primească mai mult de 40 mg de zinc pe zi.

Cauzele deficienței de zinc în sarcină

Deficiența de zinc apare atunci când concentrația acestuia în organism scade sub limita optimă. Pe toată perioada sarcinii sunt recomandate analize de sânge care să certifice prezența unei cantități potrivite de zinc în corp. Gravidele care suferă de deficit de zinc au un risc mai crescut să nască un copil cu probleme de dezvoltare fizică, pentru că zincul este esențial în creșterea și dezvoltarea fătului în toate cele 9 luni de sarcină.

Simptome ale deficitului de zinc

Deși pot varia sau pot trece aproape neobservate, simptomele deficitului de zinc în sarcină includ:

- pierderea gustului sau a mirosului;

- insomnie;

căderea excesivă a părului;

- pierderea poftei de mâncare;

- diaree;

- apetit sexual redus;

- pete albe pe unghii;

- vindecarea dificilă a rănilor;

- apatie;

- lipsa de energie;

- pierderea capacități de concentrare.

Vezi 10 cele mai importante simptome ale deficitului de zinc!

Riscuri ale deficitului de zinc în sarcină

S-a constatat că deficitul de zinc în sarcină poate compromite dezvoltarea copilului și poate conduce la complicații în timpul nașterii. Concentrația scăzută de zinc din plasmă reduce transportul de oxigen și substanțe nutritive către făt, dar modifică și nivelul hormonal al gravidei, crescând riscul de infecții intrauterine și contribuind la nașterea prematură. Greutatea scăzută la naștere și prematuritatea sunt principalii factori de risc pentru mortalitatea neonatală și infantilă. 

Deficitul de zinc în sarcină poate conduce la complicații grave, inclusiv avort spontan. De aceea, primul trimestru al sarcinii trebuie să fie obligatoriu marcat de o serie de analize de sânge și de administrarea unor suplimente prenatale, la sfatul medicului.

Zincul este esențial pentru echilibrarea hormonilor care contribuie la travaliu, dar și pentru menținerea în echilibru a sistemului imunitar – responsabil cu reducerea riscului de infecții uterine sau alte infecții care pot duce la travaliul prematur.

De asemenea, zincul ajută gravida să-și mențină greutatea ideală și să beneficieze de toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru o sarcină ușoară și sănătoasă.

Esențial pentru creșterea și dezvoltarea neuropsihologică optimă a bebelușului, zincul în cantitate scăzută poate conduce la tulburări de atenție și motorii ale nou-născutului care pot persista până la maturitate.

Alimente bogate în zinc, recomandate în timpul sarcinii

alimentatie sanatoasa in sarcina

Înainte să te gândești la variante de suplimente nutritive, ia în calcul o dietă echilibrată și bogată în alimente care să îți ofere zilnic doza necesară de zinc. Iată care sunt alimentele cele mai bogate în zinc:

Semințele de dovleac - 100 de grame de semințe de dovleac îți oferă 10.3 mg de zinc, 69% din necesarul zilnic. 

Semințele de susan - 100 de grame de semințe de susan îți oferă 10.2 mg zinc, 68% din necesarul zilnic.

Carnea de vită - 100 de grame de carne de vită conține 12.3 mg zinc, respectiv 82% din necesarul zilnic.

Caju - o mână de nuci caju îți oferă 37% din necesarul zilnic de zinc. Alege să înlocuiești desertul cu un mix de semințe, nuci și fructe confiate.

Ciocolata neagră - câteva cubulețe de ciocolată neagră sunt suficiente pentru a-ți oferi zilnic 22% din necesarul de zinc.

Vezi 10 beneficii extraordinare ale ciocolatei negre!

Suplimente alimentare . Dacă ești însărcinată și suferi de deficit de zinc, încearcă PREGNACARE tablete, supliment nutritiv ce poate fi administrat încă din perioada de preconcepție, în sarcină sau în perioada de alăptare. 

PREGNACARE tablete beneficiază de o formulă avansată ce include 19 vitamine și minerale importante pentru mamă și copil, precum: acid folic, complex de vitamina B, vitaminele E, C, D, K, fier, zinc, magneziu, iod, cupru. Produsul PREGNACARE tablete este disponibil pe http://www.magazinvavianpharma.ro/ tablete pentru gravide

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024

Ne găsești pe