Alunitele sau Nevii Pigmentari

Alunitele sau Nevii Pigmentari

Streinu Victoria

Toată lumea are alunițe. Diferența este că unele persoane pot avea 30-40 de alunițe pe corp, în timp ce altele pot avea până la 400. Te poți naște cu ele sau le poți dezvolta în timpul vieții. Oamenii care au foarte multe alunițe sunt mai predispuși la apariția cancerului pielii, însă nu este cazul să te îngrijorezi. În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre alunițe sau nevi pigmentari, inclusiv când sunt inofensive și când periculoase.

Ce sunt alunițele?

Alunițele sunt excrescențe de pe piele care se dezvoltă atunci când celulele producătoare de pigment (melanocite) cresc în grupuri. Alunițele variază în culoare, putând fi de la nuanța naturală a pielii, bej sau roz, la maro închis sau chiar spre negru.

Femeie cu alunițe pe spate
Sursa foto: Pexels.com

Alunițele pot apărea oriunde la nivelul pielii. De obicei, au dimensiuni reduse (< 5 mm) și sunt bine definite. Majoritatea alunițelor apar încă din copilărie, probabil datorită expunerii la soare ca un mecanism de protecție al organismului împotriva razelor ultraviolete. Totuși, uneori sunt implicați anumitț factori genetici precum în cazul sindromului nevilor displazici sau alunițelor multiple atipice familiale și melanomului, în care mai mulți membri ai unei familii manifestă un număr mare de alunițe, câteodată chiar sute (numărul normal de alunițe este de până la 40).

Ciclul de viață al unei alunițe este de aproximativ 50 de ani. Pe măsură ce trec anii, alunițele se schimbă de obicei lent, devenind ridicate și mai deschise la culoare. Adesea, firele de păr se dezvoltă pe aluniță. Unele alunițe nu se vor schimba deloc, iar altele vor dispărea încet în timp.

Diferența dintre nevi și alunițe

Alunițele sunt cunoscute și sub denumirea de nevi. De fapt ”nevi pigmentari” este termenul medical pentru alunițe.

Există mai multe tipuri de ”nevi pigmentari”, șu anume:

Nevi obișnuiți - Aceștia sunt alunițele normale, de culoare roz, cafeniu sau maro și cu o margine distinctă.

Nevi congenitali- În acest termen intră alunițele cu care te-ai născut. Nevi congenitali apar la aproximativ una din 100 de persoane. Aceste alunițe pot avea mai multe șanse să devină melanom decât alunițele care apar după naștere. Dacă alunița ta are mai mult de opt milimetri în diametru, are un risc mai mare de a deveni canceroasă.

Nevi displazici-  Aceste alunițe sunt mai mari decât o gumă de creion și au formă neregulată. Nevii displazici tind să aibă o culoare neuniformă, cu centre maro închis și margini mai deschise, neuniforme. Aceste alunițe tind să fie ereditare (moștenite), iar persoanele care le au pot avea mai mult de 100 de alunițe. Dacă aveți nevi displazici, atunci aveți o șansă mai mare de a dezvolta melanom malign (canceros). 

Ce semnificație are apariția bruscă a alunițelor pe corp?

O nouă aluniță apare atunci când melanocitele, celulele producătoare de pigment din pielea unei persoane, proliferează sau se dublează. Nu se cunoaște cauza exactă pentru apariția bruscă a alunițelor sau nevilor pigmentari mai târziu în viață. Totuși, cele mai multe sunt benigne și pot apărea:

  • Ca urmare a înaintării în vârstă
  • Din cauza administrării unor medicamente
  • După evenimente traumatizante ca arsuri cutanate de gradul II, arsuri solare , necroliză epidermică toxică sau epidermoliza buloasă  
  • Din cauza mutațiilor genetice
  • Ca urmare a unui sistem imunitar scăzut

Este important de știut că orice aluniță care apare și arată neobișnuit poate fi un motiv de îngrijorare. Alunițele noi sunt mai predispuse să devină canceroase. Studiile au arătat că peste 70% dintre melanoame au apărut dintr-o nouă aluniță.

Cât de periculoși sunt nevii pigmentari?

Majoritatea nevilor pigmentari nu sunt periculoși. Cei care ar trebui examinați de un medic sunt aceia care au un aspect diferit față de ceilalți de pe corp sau apar spontan (după vârsta de 20 ani). Dacă observi schimbări de culoare, mărime sau formă la o aluniță, ar trebui să consulți un dermatolog. De asemenea, acestea trebuie analizate dacă sângerează sau secretă lichid, se descuamează sau provoacă durere.

Auto-examinarea este la fel de importantă. Cu o oglindă, privește atent zonele cutanate cu alunițe. Acordă o atenție deosebită zonelor expuse frecvent la soare precum față, mâini și brațe, torace, gât și urechi.

Semne că alunițele sunt periculoase

Alunițele pot da indicii dacă o persoană suferă de unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer - melanomul malign (cancer al pielii). Cea mai frecventă localizare a melanomului la bărbați este spatele, iar la femei gamba. Acest tip de cancer apare adesea la femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani.

Femeie care are alunițe pe obraz
Sursa foto: Pexels.com

Următorii pași sunt extrem de importanți în deosebirea unei alunițe normale de un posibil melanom malign:

- A (asymmetry): leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumătăți de aluniță nu se potrivește cu cealaltă jumătate);
- B (border): marginile neregulate ale leziunilor, crestate, pătate;
- C (colour): colorație neuniformă;
- D (diameter): diametru nevi pigmentari > 6 mm;
- E (enlargement): mărirea în volum a aluniței.

Alte lucruri care pot indica o problemă cu alunițele sau nevii pigmentari includ:

  • Deschiderea la culoare a unei alunițe, inclusiv apariția unui halou alb în jurul marginii sale
  • Sângerare sau disconfort/sensibilitate de la aluniță
  • O aluniță care arată foarte diferit de celelalte alunițe 

Unii dermatologi recomandă oamenilor să facă fotografii lunar ale zonelor cu multe alunițe, cum ar fi spatele, pentru a putea observa modificările. Este important să urmărești și zone precum unghiile, picioarele și mâinile, deoarece melanoamele pot apărea și acolo.

Ce faci dacă ți se rupe o aluniță? 

Când o aluniță este zgâriată sau ruptă, cel mai probabil va sângera. Factorii declanșatori care pot provoca sângerarea unei alunițe includ prinderea acesteia pe îmbrăcăminte sau bijuterii, aplicarea de machiaj sau produse de îngrijire a pielii în apropierea acesteia, frecarea unei mușcături de insecte sau îndepărtarea firelor de păr din jurul ei.

Acest lucru se întâmplă deoarece pielea de sub aluniță a fost rănită, ceea ce face să pară ca și cum alunița sângerează. Vasele pielii de sub aluniță se pot slăbi și devin predispuse la răni.

Deși o aluniță care sângerează poate fi dureroasă, în general, ea poate fi tratată cu ușurință acasă, parcurgând următorii pași:

  1. Aplică un tifon steril îmbibat cu alcool pentru a steriliza rana
  2. Apasă puțin asupra zonei pentru a opri sângerarea
  3. Acoperă zona cu un bandaj, dar evită să folosești adeziv pe pielea din jur
  4. Mergi de urgență la medicul dermatolog dacă alunița continuă să sângereze

Deși cele mai frecvente leziuni cu alunițe nu necesită tratament suplimentar, o aluniță care sângerează continuu poate indica cancer de piele. Pentru a vedea dacă este cazul tău, medicul va recomanda efectuarea unei biopsii.

De ce te mănâncă alunițele?

Alunițele sau nevii pigmentari pot provoca mâncărime atunci când nervii pielii sunt iritați. Această senzație poate fi cauzată de pielea uscată, descuamarea pielii, arsuri solare sau anumite substanțe chimice aplicate pe piele. În plus, mâncărimile de la aluniță pot fi datorate unei schimbări din interiorul aluniței.

De obicei, dacă singurul simptom pe care-l observi la aluniță este mâncărimea, cel mai probabil acesta nu este un motiv de îngrijorare.

Tratamentul alunițelor

Examenul dermatologic este definitoriu, medicul stabilind dacă este necesară efectuarea biopsiei sau exciziei totale a aluniței, pentru investigații suplimentare. Există 2 metode principale de îndepărtare a unui nev pigmentar: excizia prin grataj (răzuire) și excizia eliptică.

Excizia prin grataj se folosește, de obicei, pentru înlăturarea alunițelor inestetice. Inițial se indică folosirea unui anestezic local, după care se îndepărtează partea superioară a zonei aferente, aceasta rămânând roșie în comparație cu pielea înconjurătoare. Dacă alunița era închisă la culoare sau conținea fire de păr, este foarte probabil ca acestea să persiste sau, uneori, aceasta poate crește sau să devină pigmentată din nou.

Excizia eliptică este utilizată atât pentru alunițele normale, cât și pentru cele atipice. Această procedură a fost denumită astfel deoarece excizia descrie un contur oval, ce conține alunița și țesut înconjurător. Ca și la prima metodă, se anesteziază pacientul, după care se efectuează excizia, cu bisturiu sau laser. În funcție de instrumentul utilizat, pacientul va avea sau nu nevoie de suturi (după folosirea bisturiului se fac câteva suturi).

O tehnică modernă este cea a tratamentului laser. Intervenția este mai ușoară, iar pacientul se recuperează complet în 2 săptămâni (cade crusta formată). Pacienții preferă în general această formă de tratament deoarece criteriile estetice sunt îndeplinite eficient.

Îndepărtarea alunițelor

Poți fi un candidat pentru îndepărtarea alunițelor dacă...

...ai pielea deschisă la culoare;
...ești informat cu referire la procedura;
...ai o stare fizica și psihică bună;
...vrei să îți îmbunătățești aspectul fizic;
...nu consumi alcool, marijuana sau steroizi anabolici.

Acestea sunt doar câteva dintre criteriile pe care un chirurg le va avea în vedere înaintea supunerii unui pacient unei asemenea proceduri.

După ce ai aflat ce sunt alunițele sau nevii pigmentari, îți recomandăm să citești și: Ce spun aluniţele de pe corp despre destinul tău

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: clevelandclinic.orgmedicalnewstoday.comwalkindermatology.com

Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?
Incepe quiz
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.