Ce trebuie sa stii despre alunitele rosii
Cuprins
Cunoscute sub denumirile stiintifice de „angioame senile" sau „angioame cherry", alunitele rosii sunt cel mai comun tip de angioame si reprezinta niste aglomerari de vase sanguine dilatate care se dezvolta aproape de suprafata pielii. Ele sunt rotunde si au un diametru de cativa milimetri, iar culorile lor pot varia de la rosu aprins la violet. Se formeaza, de regula, la nivelul trunchiului si al extremitatilor, la aproximativ 50% dintre adulti. Aceste angioame apar incepand cu 20 de ani, iar numarul lor creste odata cu inaintarea in varsta.
Afla in continuare care sunt factorii care determina aparitia acestor alunite rosii si cum pot fi ele tratate!
Factori ce influenteaza aparitia acestor alunite rosii
Pana in prezent, nu s-au depistat cauzele care stau la baza formarii acestor angioame, insa s-a observat ca ele se inmultesc la contactul cu anumite substante, cum ar fi 2-butoxietanol sau iperita. Totodata, modificarile hormonale par sa fie un alt factor care determina dezvoltarea acestora. Unele gravide prezinta astfel de alunite rosii pe perioada sarcinii, pentru ca dupa nastere acestea sa involueze. Desi sunt inofensive si nu degenereaza niciodata in cancer de piele, totusi, inmultirea lor intr-un timp relativ scurt poate fi simptomul unei tumori dezvoltate la nivelul organelor interne. De aceea, daca observi ca numarul angioamelor a crescut mult in ultima vreme, prezinta-te de urgenta la medicul dermatolog, care va sti daca este vorba despre o afectiune ce este de competenta lui sau daca este cazul sa te indrume catre medicul oncolog.
Alunitele rosii nu au nevoie de tratament
Nefiind formatiuni maligne, nu este necesar ca alunitele rosii sa fie indepartate. Decizia pentru indepartarea lor se ia, in general, din ratiuni pur estetice. Totusi, daca acestea sangereaza ca urmare a unor leziuni, iar sangerarea nu inceteaza nici dupa 10-15 minute, timp in care ai aplicat presiune pe ele cu ajutorul unui pansament steril, ii poti solicita medicului dermatolog indepartarea lor. Acestea pot fi excizate cu bisturiul, cauterizate cu ajutorul laserului sau supuse terapiei cu azot lichid, un gaz lichefiat si rece, care, pulverizat pe angiom, determina criogenarea tesuturilor din zona pe care a fost aplicat.
Tu ce stii despre alunitele rosii? Te-ai confruntat vreodata cu astfel de formatiuni cutanate?