Chist mucos (mucocel) - simptome, diagnostic si tratament

Chist mucos (mucocel) - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Chistul mucos sau mucocelul este o afectiune chistica benigna a glandelor salivare din cavitatea bucala. Aceasta leziune apare ca un sac nedureros, subtire, localizat pe suprafata interioara a buzelor si care contine in interior un lichid limpede.

Persoanele afectate se plang de prezenta unor  vezicule  multiple care se rup spontan lasand o ulceratie superficiala. Chistul mucos se vindeca complet in cateva zile. Leziunile mai profunde se prezinta ca niste papule care devin galbui in cateva luni.

Cauzele chistului mucos

Chisturile mucoase sunt frecvente. Ele sunt nedureroase, dar pot deveni suparatoare datorita denivelarii constiente din gura. Cauza chisturile mucoase se datoreaza retragerii membranei(gingiei) intre dinti.

Aceste leziuni sunt inofensive, insa daca sunt lasate netratate pot forma un cucui permanent pe suprafata interioara a buzelor. Ele se mai numesc ranula cand apar pe gingii si in cerul gurii.

Mecanismul formarii chisturilor mucoase nu este in totalitate clar, totusi se sugereaza o etiologie traumatica. De aceea, o alta localizare a acestui tip de chist este in jurul piercing-ului sau a altor bijuterii introduse in gura. 

Simptomele unui chist mucos

Aceasta afectiune poate aparea la pacienti de toate varstele, insa cazurile cele mai frecvente de chisturi mucoase apar la cei mai tineri de 30 de ani. Chisturile mucoase de retentie sunt mai comune la persoanele in varsta.

Simptomele unui chist mucos variaza in functie de tipul si localizarea leziunilor. Persoanele cu chisturi superficiale pot acuza aparitia mai multor vezicule care se rup si lasa o ulceratie superficiala. Aceste leziuni se vindeca complet in cateva zile. In unele cazuri, leziunile pot aparea ulterior in acelasi loc.

Tabloul clasic al unui chist mucos se prezinta ca:

- vezicule sau papule in forma de dom

- aspectul lor stralucitor in faza initiala

- in timp devin galbui ca ceara

- dispar in cateva luni

Un mucocel situat in tesutul profund prezinta o faza de crestere lenta determinand mase ferme, profunde in regiunea afectata. Cele mai frecvente localizari ale chistului mucos sunt:

- pe limba

- in cerul gurii

- in interiorul obrajilor

- in jurul buzelor

- in jurul zonelor cu bijuterii

Diagnosticul unui chist mucos

De obicei, diagnosticul unui chist mucos se face de catre medicul specialist dermatolog doar in urma efectuarii unui examen fizic, cand doctorul se uita la respectiva leziune.

 

Alte posibilitati de diagnostic sunt reprezentate de urmatoarele studii:

- radiografie plana care arata densitatea tesuturilor moi

- sonograma care evidentiaza o masa rotunda sau lobulata hipoecogena cu margini bine definite

- computer tomografia arata o formatiune de densitatea apei, bine definita

- aspiratia cu ac fin este folosita pentru evaluarea leziunilor profunde care demonstreaza existenta lichidului mucoid

cavitatea bucala

Tratamentul unui chist mucos

Un chist mucos, de obicei, poate sa dispara singur prin rupere spontana. Deschiderea sacului cu lichid, in partea de sus cu un ac steril, va ajuta la vindecare, iar in cazul in care leziunea reapare va trebui iarasi eliminata.

Pentru a preveni infectia si deteriorarea tesutului, deschiderea sacului nu ar trebui sa fie facuta acasa, mai ales de catre parinti in cazul copiilor. Acest lucru ar trebui sa fie efectuat de catre medicul specialist.

Alte posibilitati de tratament ale chistului mucos sunt chirurgia orala si unele tehnici de stomatologie care ar putea inlatura cu usurinta aceste vezicule, in cazul in care continua sa fie inconfortabile.

Prognosticul pacientilor diagnosticati cu chist mucos este unul excelent, totusi recurenta este frecventa in absenta rezectiei glandelor salivare asociate.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.