Limba geografica (glosita migratorie benigna) - simptome, diagnostic si tratament

Limba geografica (glosita migratorie benigna) - simptome, diagnostic si tratament
Chiriac Iulia
De Chiriac Iulia
Marţi, 18.10.2011

Cuprins

Te ustura limba cand mananci condimentat, sarat sau acid? Ti-au aparut pe limba pete rosiatice care isi modifica pozitia de la o zi la alta? Mergi la un control medical. E posibil sa fie glosita migratorie benigna sau limba geografica.

Ce este limba geografica?

Glosita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a limbii, care apare izolat sau ca marker al unor maladii complexe sau deficiente nutritionale.

Limba geografica este o afectiune inflamatorie benigna a mucoasei linguale si afecteaza mai frecvent femeile si copiii. Poate fi o conditie familiala (caz in care membrii intregii familii sunt predispusi), care se poate asocia cu atopia (hipersensibilitate precoce, specifica omului, cu predispozitie spre anumite manifestari alergice), psoriazisul vulgar.

Evolutia limbii geografice este cronica, imprevizibila, fazele de activare(asociate cu stresul) alterneza cu fazele de remisiune.

Semnele si simptomele limbii geografice

Limba este un organ deosebit de important, intrucat este esential in procesul vorbirii si orice modificare a integritatii acesteia o resimtim foarte usor.      

Semnele si simptomele care apar in afectiunea numita limba geografica sunt:

- discomfort sau senzatie de arsura, atunci cand alimentele sunt condimentate, acide  sau sarate;

- prezenta unor leziuni inelare, bine delimitate, de culoare rosiatica, pe fata dorsala a limbii (cea care este orientata catre cerul gurii) si pe partile laterale ale aceteia, zone care realizeaza aspectul de harta geografica;

- zonele rosiatice isi modifica localizarea pe parcursul zilei, justificand astfel denumirea de glosita migratorie benigna.

Diagnosticul de glosita migratorie benigna/limba geografica

Condimentele, mancarurile sarate sau acide creeaza un discomfort ori senzatie de arsura atunci cand sunt consumate. Si sunt doua posibilitati: ori le evitam, ori mergem la medic si aflam si care este cauza petelor rosiatice de pe limba care isi modifica localizarea pe durata zilei si de la o zi la alta.

Medicul va inspecta cu atentie cavitatea bucala si va efectua analize de laborator specifice, necesare confirmarii diagnosticului de glosita migratorie benigna sau limba geografica.

In acelasi timp, trebuie sa infirme alte posibile diagnostice: candidoza orala, lichen plan, limba fisurata, placi mucoase sifilitice, arsuri chimice si glosita losangica mediana. 


Limba fisurata se considera a fi un stadiu evolutiv tardiv al glositei migratorii si este caracterizata prin prezenta pe fata dorsala a limbii a unui sant lung sau scurt, profund, de la care pornesc numeroase santuri laterale neregulate. Zonele profunde ale santurilor favorizeaza suprainfectia bacteriana.

Tratamentul glositei migartorii benigne

Limba geografica este, cu exceptia discomfortului aparut atunci cand sunt consumate anumite alimente, asimptomatica. Asa incat principalul tratament al limbii geografice il constituie evitarea, atat cat se poate, a alimentelor care creeaza senzatia de arsura linguala.

Tratamentul medicamentos este recomandat in cazurile simptomatice (insotite de durere, senzatie de arsura continua), cazuri destul de rare si consta in administrarea de medicamente antifungice topice (direct pe limba in zonele dureroase) corticosteroizi si analgezice topice

Vezi si
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Marţi, 18.10.2011
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 18.10.2011
Articolul urmator »
Urina verde: cauze și tratament
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (33)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024

Ne găsești pe