Onicomicoza - simptome, diagnostic, tratament

Onicomicoza - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Ti s-au ingalbenit unghiile? S-au ingrosat si au devenit mai friabile? Se rup usor? E posibil sa fie onicomicoza.

Ce este onicomicoza?

Micoza este o afectiune produsa de fungi numite ciuperci sau micete. Fungii sunt organisme eucariote, unicelulari (levurile) sau pluricelulari (dermatofitii) si pot fi saprofite (traiesc pe substante organice din mediul extern)sau parazite (traiesc pe seama organismelor vii si produc anumite leziuni).

Micozele determinate de dermatofiti sunt cunoscute sub denumirea de Tinea sau dermatofitoze.

Cauza aparitiei onicomicozei o reprezinta infectia cu dermatofiti din genul Trycophyton. Infectia intereseaza numai unghia, fara sa afecteze si pielea din jurul acesteia.

Infectia cu fungi a unghiei poate fi produsa prin contact direct (grataj/zgariere a unei alte leziuni micotice) sau indirect prin obiectele de toaleta (ex: trusa de machiaj) sau din sol. 

Simptomele si semnele infectiei fungice a unghiei

Infectia fungica a unghiei apare frecvent la persoanele cu sistemul imun deprimat, in special la cei cu alte boli asociate (cancer, diabet zaharat, infectia cu HIV), la persoanele in varsta.

Onicomicoza debuteaza la marginea libera a unghiei sau pe partile laterale printr-o mica pata, triunghiulara de culoare alb-galbuie, lipsita de luciu.

Aceasta pata alb-galbuie se intinde progresiv, fara sa afecteze pielea din jurul unghiei. Unghia se ingroasa, devine mata, fragila si se rupe cu usurinta (friabila).

In zona subunghiala se constituie un depozit stratificat care ridica unghia de pe patul unghial.

Diagnosticul de onicomicoza

Semnele prezente (ingalbenirea si ingrosarea unghiei, la care se mai adauga friabilitatea acesteia) determina persoana in cauza sa mearga la un consult dermatologic. Diagnosticul de infectie fungica a unghiei este sustinut, pe langa semnele prezente, de examene paraclinice:

- examenul micologic direct al unui fragment de unghie in care sunt vizibili dermatofitii;

- cultivarea ciupercilor pe medii de cultura (Sabourand) si identificarea acestora prin examen microscop al culturii.

Diagnosticul de onicomicoza trebuie confirmat inainte de a incepe tratamentul, pentru ca exista alte afectiuni care produc leziuni asemanatoare si care beneficiaza de un alt tratament.

Asadar, infectia fungica a unghiei trebuie diferentiata de afectarea unghiala care apare in psoriazis, lichen plan, onixis (unghie incarnata).

Tratamentul onicomicozei

Onicomicoza afecteaza atat unghiile de la maini, cat si cele de la picioare. Tratamentul onicomicozelor pentru unghiile mainii dureaza 6 luni, in timp ce tratarea onicomicozelor unghiilor de la picioare dureaza aproximativ 1 an de zile.

 Tratamentul infectiilor fungice ale unghiei include tratament local si tratament general. Ca tratament general se administreaza Ketoconazol si Itraconazol, dozele fiind stabilite de catre medicul dermatolog.

Tratamentul local consta in aplicarea pe unghie de lacuri anti-fungice (Amorafina, Butenafina).

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.0 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.