Infestatia cu paduchi - simptome, diagnostic, tratament

Infestatia cu paduchi - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Ai mancarimi la nivelul pielii capului, corpului sau regiunii pubiene?

Paduchii pot fi cauza!

Pediculoza reprezinta infestatia cu paduchi.

Paduchii sunt mici paraziti care traiesc pe oameni si se hranesc cu sange. Ei provoaca rareori probleme medicale serioase, dar sunt neplacuti si transmisibili. La intervale de aproximativ patru ore, un paduche musca un mic vas de sange pentru a-si lua masa. Nu simti muscaturile initiale deoarece paduchii injecteaza un anestezic. Muscaturile incep sa provoace mai tarziu mancarimi, iar scarpinatul poate duce la infectie.

Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis) sunt cam de marimea unei seminte de susan si pot fi vazuti cu usurinta, desi se ascund rapid ca raspuns la lumina. Ouale lor, numite lindini, sunt abia vizibile, forme ovalare albicioase cimentate de firele de par. Paduchii capului sunt foarte contagiosi, mai ales printre copiii de scoala. Numarul de fete care au paduchi este de doua ori mai mare decat al baietilor, nu din cauza lungimii mai mari a parului, ci deoarece fetele au mai multe contacte fizice una cu cealalta si impart cu alte persoane mai multe articole personale (palarii, haine, piepteni etc) care pot transmite paduchii capului.

Paduchii lati (Phthirius pubis) sunt insecte galben-cenusii care se gasesc in zona pubiana si se transmit prin contact sexual. De marimea unei gamalii de ac, ei sunt relativ translucizi si sunt greu de vazut pe o piele deschisa la culoare. Ouale pot fi vazute cu greu, mici particule albe lipite atat de puternic de firele de par incat nu pot fi indepartate printr-o spalare normala.

Paduchii de corp (Pediculus humanus corporis) sunt aproape identici ca aspect cu cei ai capului, dar sunt mult mai greu de gasit. Cand nu se hranesc, ei au tendinta de a se ascunde in cusaturile si cutele hainelor si asternuturilor. Semnele prezentei lor sunt urmele de scarpinat, urticaria sau mici bubite rosii, de obicei pe umeri, torace sau fese. Daca paduchii nu sunt tratati, pot sa apara eruptii.

Cauzele care determina infestatia cu paduchi

In ciuda unei pareri raspandite, paduchii nu sunt legati de lipsa de igiena. De fapt, se pare ca paduchii de cap prefera parul curat, in defavoarea celui murdar. Paduchii vietuiesc cu succes in toata lumea, in orice loc in care multi oameni se afla in contact strans, de exemplu in scoli.

Semnele pediculozei

Paduchii de cap: mancarimi intense pe scalp, mai ales in spatele urechilor si la ceafa.

Paduchii de corp: urme de scarpinat, fara explicatie, pe corp, urticarie, eczema si cosuri rosii pe umeri sau torace.

Paduchii lati: mancarimi continue in jurul zonei pubiene si, uneori, o eruptie.

Diagnosticul pediculozei

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si a evidentierii parazitilor adulti si oualelor prin examen direct.

Complicatiile infestatiei cu paduchi

Formele extinse ale pediculozei capului se pot complica, in special la adolescente, cu o eruptie (pete rosii sau basicute) la nivelul pometilor.

Pediculoza corpului si cea pubiana se poate complica cu suprainfectii consecutive gratajului, ce pot determina:

- impetigo (boala de piele contagioasa caracterizata prin pete rosii acoperite de basicute);
- furunculi (inflamatie purulenta la nivelul pielii);
- escoriatii (leziune cutanata);
- lichenifieri (piele ingrosata);
- adenite latero-cervicale (inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului).

paduchi

Tratamentul infestatiei cu paduchi

Pentru a scapa de paduchii de cap, cel mai obisnuit tratament este omorarea adultilor cu crema lavabila cu Permethrin 1%, aplicatie unica, sau sampon Lindan 1% si eliminarea lindinilor cu ajutorul unui pieptene special, cu dinti subtiri.

Pentru rezultate optime trebuie tratati si ceilalti membri ai familiei; circa 60% dintre copiii infectati au rude purtatoare de paduchi.

Pentru a evita transmiterea paduchilor, copiii infectati trebuie sa nu mearga la scoala pana cand vor fi tratati. Spala toate hainele, prosoapele si asternuturile cu apa fierbinte si detergent.

Poti, de asemenea, steriliza asternuturile si alte articole punandu-le intr-o punga de plastic timp de 14 zile; in circa o saptamana, ouale vor face paduchi, care vor muri de foamne. Pieptenii, periile si clamele pentru par pot fi dezinfectate prin scufundare timp de 10 minute  in apa fierbinte cu sapun.

Daca preferi sa eviti utilizarea de insecticide, incearca o tehnica "exclusiv prin pieptanare". Spala-ti parul cu sampon si balsam obisnuit si lasa-l ud. Cu un pieptene cu dinti fini, piaptana-te lent de la radacini spre varfuri, pe rand cate o suvita de par. Paduchii vor ateriza pe spatele pieptenelui, sunt prinsi intre dinti sau cad. Distribuie minim 30 de manevre de pieptanare pe suprafata capului. Repeta la fiecare 3 zile. Deoarece paduchii nou-nascuti nu fac oua in prima saptamana, toti paduchii ar trebui sa dispara dupa circa doua saptamani de pieptanat.

Paduchii lati se trateaza cu unguent Lindan 1% sau crema lavabila de Permetrina 5%, urmata de spalare cu apa si sapun. Partenerul tau sexual trebuie de asemenea tratat.

Paduchii lati pot fi uneori gasiti in gene sau sprancene. Acestia se indeparteaza mecanic, apoi se utilizeaza Lindan sau Malation in solutie apoasa.

Pediculoza corpului se trateaza prin bai calde cu sampon Lindan 1%.

Medicina alternativa recomanda aromoterapia ca adjuvant al tratamentului conventional. Pentru tratamentul paduchilor de cap, spalati parul si clateste-l cu cate 6 picaturi de ulei esential de rozmarin si cimbru, sau 12 picaturi de ulei esential de levantica, amestecat intr-o jumatate de litru de apa fierbinte.

Sfaturi esentiale in preventia pediculozei

Prevenirea infestarii cu paduchi este la fel de importanta ca si tratamentul initial, mai ales pentru paduchii de cap. Daca descoperi paduchi la copilul tau, anunta imediat autoritatile scolii sau gradinitei, deoarece colegii de clasa sunt probabil infestati.

Vorbeste cu copiii tai si cu prietenii lor, pentru a te asigura ca inteleg riscurile.

Ti se poate parea neplacut sa vorbesti despre acest subiect cu persoane straine, dar paduchii de cap sunt o neplacere sociala cu care se poate lupta doar social.

 

BIBLIOGRAFIE:

A new short textbook of Microbial and Parasitic Infection, Edward Arnold

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (57)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.