Vergeturile - cauze si tratament

Vergeturile - cauze si tratament

Georgiana-Daniela Andron

Vergeturile dau multor femei motive de stres si nemultumire legate de propriul corp. Aceste semne cutanate apar sub forma unor cicatrici de culoare deschisa, care se incapataneaza si nu dispar. Vergeturile, cunoscute si sub denumirea de striuri, apar datorita deteriorarii fibrelor de elastina (proteina care confera elasticitate pielii). Poate consideri ca sarcina si modificarile de greutate sunt cauzele acestor cicatrici, dar in realitate, alte fenomene stau la baza aparitiei vergeturilor.

Cum arata vergeturile?

Acestea sunt linii rosii sau mov, care se decoloreaza in timp. Zona cutanata afectata este depresibila si fina la atingere, deoarece leziunea apare in derm (stratul mijlociu al pielii, care ii mentine forma).

Vergeturile pot fi identificate in orice zona a corpului, dar cel mai des acolo unde sunt depozitate grasimile: abdomen (in special in zona ombilicului), sani, brate, axila, spate, coapse (atat intern cat si extern), solduri si fese. Semnele cutanate nu duc la alte probleme de sanatate si nu afecteaza in nici un fel functionalitatea corpului.

Striurile Wickham sunt o forma particulara de lichen plan (afectiune cutanata inflamatorie), care prezinta o retea albicioasa pe suprafata.

De ce apar vergeturile?

Adevaratul motiv pentru dezvoltarea vergeturilor sunt hormonii. Acestia sunt substante chimice produse de catre o celula sau glanda a corpului vostru, cu rolul de a trimite mesaje catre celule din alte parti ale organismului.

Probabil te intrebi ce legatura au hormonii cu graviditatea si castigul in greutate. Ei bine, cand organismul creste - fie ca este vorba de sarcina, ridicare de greutati sau dezvoltare in timpul pubertatii, hormonii au parte de modificari serioase. Glucocorticoizii sunt cei responsabili pentru aparitia vergeturilor. Acesti hormoni, produsi in glandele suprarenale, afecteaza productia fibroblastelor (celulele care formeaza fibrele de elastina si colagen). De aceea, pielea se intinde mai mult decat ii permite materialul de suport si se uzeaza. Vergeturile apar in sindromul Cushing (hiperproductia de glucocorticoizi) si la transsexualii sub terapie hormonala de substitutie. Fiecare din voi reactioneaza diferit la aceste procese, in functie de hormonii, bagajul genetic (ereditar), dieta si exercitiile fizice care va caracterizeaza.

Cum sunt diagnosticate vergeturile?

Examenul histologic (examinarea tesutului la microscop) efectuat in stadiul incipient evidentiaza o inflamatie. In stadiul tardiv, se observa ruperea fibrelor elastice din derm si prezenta unor benzi de colagen impachetate strans.

Diagnosticul va trebui sa precizeze daca vergeturile sunt sau nu datorate sindromului Cushing.

Cum se trateaza vergeturile?

Nu s-a descoperit un tratament perfect al striurilor, dar ai la dispozitie o serie de metode care pot imbunatati aspectul pielii.

vergeturi

Terapia laser diminueaza defectul cutanat. Cele mai bune rezultate apar dupa mai multe sedinte, cand vergeturile devin mai greu de observat cu ochiul liber. Vergeturile incipiente pot disparea in totalitate cu ajutorul unui laser pulsat, iar in prezent se testeaza laserele fractionate pentru indepartarea striurilor vechi. Aceste tratamente pot da o usoara senzatie dureroasa si sunt urmate de putina roseata si edem (umflare) in jurul zonelor tratate.

Singurele creme care s-au dovedit eficiente in tratarea sau preventia vergeturilor sunt cele care contin alfa-hidroxi acizi. Se recomanda utilizarea lor alaturi de cremele cu steroizi.

Cel mai bun tratament ramane totusi preventia. Folositi creme cu produsi retinoici (ai acidului retinoic) si alfa-hidroxi acizi, in combinatie cu steroizi.

Nu uita ca oricat de mult sport ai face si oricat de multa atentie ai acorda dietei pe care o urmezi, vergeturile apar doar la semnalele hormonilor. Asa ca nu amana o vizita la endocrinolog sau dermatolog atunci cand vrei sa le tratezi.

 

Bibliografie:

ABC of dermatology, K. Paul Buxton

http://www.stretchmarks.org

http://encyclopedia.thefreedictionary.com

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.