Durere în partea stângă jos: 14 cauze posibile

Durere în partea stângă jos: 14 cauze posibile

Redactor Raluca Margean

Durerea reprezintă un semn prin care corpul îți transmite că ceva nu este în regulă, de aceea este bine să nu ignorăm niciun fel de durere. Durerile abdominale sunt frecvente și pot avea diverse cauze, unele mai puțin îngrijorătoare, altele mai serioase. Dacă știm să ne ascultăm corpul, să înțelegem ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei anume dureri și când trebuie să mergem la doctor, ne putem feri de complicații.

durere în partea stângă jos

În general, o durere în partea stângă jos a abdomenului nu ar trebui să ne sperie, pentru că, de cele mai multe ori, în spatele ei stă o afecțiune minoră. Însă există și situații în care o astfel de durere poate fi cauza unei infecții sau a unei boli ceva mai grave. În partea de jos a abdomenului se află o parte din colon, iar în cazul femeilor, ovarul stâng, astfel că durerile asociate acestei părți a abdomenului sunt deseori simptome ale unor afecțiuni ale aparatului digestiv sau ale aparatului reproducător.

În cazurile mai puțin grave, durerile nu sunt de intensitate mare și trec într-o zi sau două. Dacă, dimpotrivă, experimentezi dureri puternice, însoțite și de alte simptome, precum febră, umflături și sensibilitate la atingere în zona respectivă, stări de greață și vărsături, scaune cu sânge sau pielea îngălbenită, e absolut obligatoriu să mergi la un doctor. În aceste  cazuri, e clar nevoie de o analiză serioasă a stării de sănătate pentru a stabili exact cauza acestor dureri.

Principalele cauze ale durerii în partea stângă jos

  1. Diverticulita

De cele mai multe ori, durerea în partea stângă jos a abdomenului este un simptom al diverticulitei. Aceasta este o afecţiune care se dezvoltă atunci când în mucoasa sau în peretele colonului (parte a intestinului gros) se dezvoltă mici săculeți (buzunare) care se inflamează sau se infectează. Diverticulita se manifestă prin dureri abdominale intense în partea stângă, febră, stări de greață, vărsături și sensibilitate în zona respectivă.

Diverticulita este frecventă la persoanele peste 40 de ani și se tratează de obicei prin schimbarea regimului alimentar, odihnă și antibiotice. Pentru unele cazuri mai serioase de diverticulită este nevoie de intervenție chirurgicală, așadar este nevoie de un consult de specialitate pentru a stabili un diagnostic.

  1. Balonare

Prezența aerului și a gazelor la nivel gastrointestinal este normală în procesul de înghițire și digestie, iar acestea se elimină de obicei de la sine. Gazele pot fi supărătoare și se pot intensifica în cazul în care mestecăm gumă, dacă fumăm, mâncăm anumite produse care provoacă gaze sau dacă avem vreo bacterie la nivelul aparatului digestiv. Balonarea poate cauza dureri de intensitate mică sau medie în partea stângă a abdomenului, care trec de obicei repede. Însă, în momentul în care gazele sunt însoțite și de alte simptome, precum diaree sau constipație, stări de greață și vărsături, scăderi inexplicabile în greutate sau scaune cu sânge, e cazul să consulți un doctor, pentru că s-ar putea să fie vorba de afecțiuni mai serioase.   

  1. Boala celiacă

Această afecțiune apare atunci când organismul unei persoane nu poate digera glutenul. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. La unele persoane cu predispoziție genetică, sistemul lor imun reacționează anormal la ingerarea de gluten, ducând la distrugerea mucoasei intestinale și malabsorbția de vitamine și minerale. Simptomele acestei boli includ balonare, dureri abdominale inclusiv în partea stângă jos, oboseală exagerată, diaree sau scăderi în greutate inexplicabile.

Netratată sau tratată incorect, boala celiacă poate avea complicații grave, precum osteoporoză, infertilitate, avort spontan, anemie prin deficit de fier și anumite forme de cancer. 

  1. Zona zoster

Zona zoster este o reactivare a virusului varicelei. Virusul nu dispare niciodată la o persoană care a avut varicelă, rămânând inactiv în rădăcinile nervoase. Din cauza stresului, imunității scăzute și a vârstei înaintate, acest virus se poate reactiva. Persoanele de peste 60 de ani sunt cele mai expuse, incidența bolii crescând după această vârstă tocmai din cauza sistemului imunitar scăzut. Unele boli cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare pot favoriza apariția zonei zoster.

Zona zoster poate apărea și în partea de jos a abdomenului și astfel apar dureri în această zonă, în faza de debut a bolii. Durerile sunt însoțite de mâncărimi și usturimi ale pielii, constipație sau diaree, stare generală de oboseală, ca mai apoi să apară erupția pe zona dureroasă. Zona zoster se tratează cu medicamente antivirale, dar medicul poate prescrie și unguente cu antibiotic. 

  1. Ocluzia intestinală

Ocluzia intestinală reprezintă un blocaj la nivelul intestinului subțire sau gros, care împiedică alimentele și lichidele ingerate să fie eliminate. Cauzele ocluziei intestinale pot fi multiple. Printre ele, amintim: hernia, diverticulita, boala Crohn sau chiar cancerul.

Principalele simptome ale bolii sunt durerile abdominale, fie la nivelul ombilicului, fie laterale, în partea stângă sau dreaptă, în funcție de localizarea ocluziei. Pe lângă dureri abdominale, pot apărea vărsături, constipație, imposibilitatea de a elimina gazele și balonarea. Ocluzia intestinală este o afecțiune gravă și trebuie diagnosticată și tratată rapid.

  1. Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi provoacă dureri atunci când se mișcă în interiorul rinichiului sau în ureteră (tubul care leagă rinichiul de vezică). Durerea este severă în părțile laterale și în spate, sub coaste, poate să vină în valuri, să se amelioreze sau, dimpotrivă, să se înrăutățească, în funcție de cum se deplasează piatrele respective prin tractul urinar. Cauzele acestei afecțiuni pot fi diverse, de la alimentație nesănătoasă, la hidratare insuficientă și până la o afecțiune ereditară.

Dacă durerile sunt însoțite de dureri la urinare, stări de greață și vărsături, febră sau frisoane, atunci trebuie să consulți un doctor imediat.

  1. Hernie

Hernia apare atunci când o parte a țesutului intestinal pătrunde printre straturile mușchilor abdominali slăbiți, provocând o umflătură. Hernia poate provoca dureri abdominale severe, mai ales când pacientul ridică un obiect greu, tușește sau se apleacă. Pe lângă aceste dureri, simptomele herniei sunt: senzația de plenitudine și umflături la nivelul abdomenului inferior. Hernia se tratează chirugical, așadar un consult de specialitate e absolut obligatoriu.

  1. Intoleranță la lactoză

durere în partea stângă jos

O persoană cu intoleranță la lactoză nu poate digera laptele sau produsele din lapte. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul persoanei respective are deficiență de lactază, o enzimă produsă de mucoasa intestinului subțire. Astfel, dacă organismul nu produce această enzimă, ea nu poate fi absorbită apar simptome precum balonare, dureri abdominale, diaree și stări de greață.

Durere în partea stângă jos - cauze care afectează doar femeile

  1. Dureri menstruale

De obicei, durerile menstruale nu sunt foarte mari, însă dacă acestea cresc în intensitate, te deranjează foarte tare astfel încât nu îți poți desfășura activitățile zilnice, atunci e cazul să consulți un doctor, pentru a vedea cauza acestor dureri profunde.

  1. Endometrioza

Endometrul este mucoasa care căptușește interiorul uterului și care se elimină prin menstruație. Endometrioza este o boală care este cauzată de apariția unui țesut similar cu cel al endometrului în locuri neobișnuite din corp (în afara uterului, pe ovare, pe trompele uterine, pe intestine sau la nivelul organelor din abdomen).

Simptomele endometriozei sunt sângerările abundente, balonarea, crampele similare celor menstruale, diareea sau constipația, durerile în timpul actului sexual, durerile la urinare sau oboseala cronică. Endometrioza este o boală cronică și poate avea complicații grave, printre care și infertilitatea. Tratamentul este medicamentos, dar și chirurgical, iar pentru a stabili diagnostic corect sunt necesare analize detaliate.

  1. Chisturi ovariene

Un chist ovarian este un sac umplut cu fluid în interiorul sau pe suprafața unui ovar. Chisturile sunt normale și cele mai multe nu produc simptome. Ele trec de la sine în câteva luni, fără a fi nevoie de vreun tratament. În schimb, un chist mare poate provoca disconfort, apăsând pe vezica urinară și determinând urinarea frecventă. Dacă un chist se rupe, poate provoca unele probleme grave, cum ar fi durere severă sau sângerare internă.

Așadar, dacă ai dureri abdominale severe, subite, febră și vărsături, dacă respiri prea repede, ai pielea rece și te simți foarte slăbită, trebuie să mergi de urgență la doctor.

  1. Torsiunea ovariană

Torsiunea ovariană reprezintă rotația ovarului astfel încât artera și vena ovariană se blochează. Această afecțiune este foarte rară și reprezintă o urgență ginecologică. Apare în special la femeile tinere, aflate în perioada reproductivă, și are ca simptome durerea abdominală severă însoțită de vărsături. Pentru a roti ovarul la loc este nevoie de intervenție chirurgicală.  

  1. Sarcină ectopică sau extrauterină

Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, în trompele uterine, în colul uterin sau în cavitatea abdominală. În prima etapă când se instalează această afecțiune, femeia poate avea simptome asemănătoare unei sarcini normale, dar pe măsură ce sarcina înaintează pot apărea sângerări vaginale, dureri abdominale puternice, dureri la urinare sau în timpul actului sexual. Pot apărea complicații grave, așadar dacă ai aceste simptome, te simți slăbită și ai stări de leșin, este cazul să mergi de urgență la medic.

  1. Boală inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină este o complicație frecventă a bolilor cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau infecția cu chlamydia. Simptomele constau în dureri abdominale, febră, scurgeri vaginale urât mirositoare, dureri în timpul actului sexual, senzația de usturime la urinare și sângerări în afara perioadei menstruale. Dacă ai aceste simptome, nu întârzia să-ți faci o programare la doctor. Pentru un diagnostic corect sunt necesare și alte analize detaliate.

Diagnostic și tratament pentru durere în partea stângă jos

durere în partea stângă jos

Pentru un diagnostic corect este nevoie de analize detaliate, care pot consta în teste de urină, teste de sânge, examinare CT (tomografie computerizată), ecografie vaginală sau endoscopie.

E foarte important să te prezinți la doctor dacă, pe lângă o durere în partea stângă jos, ai și alte simptome, precum febră, vărsături, sângerări sau scurgeri vaginale neobișnuite, senzația de usturime sau durere la urinare, senzație de leșin, diaree sau constipație. În funcție de afecțiunea de care suferi, tratamentul poate fi unul medicamentos sau unul chirurgical.

Așadar, consultul de specialitate este absolut necesar pentru a se stabili diagnosticul corect și tratamentul cel mai eficient.

Nu vă tratați singure acasă cu antiinflamatoare și nu lăsați lucrurile să scape de sub control. Mergeți la doctor dacă aveți simptomele prezentate mai sus și aveți mare grijă de voi!

Surse foto: Pixabay, istock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.