Înțepăturile în burtă: care sunt cauzele și cum pot fi tratate

Înțepăturile în burtă: care sunt cauzele și cum pot fi tratate

Redactor Raluca Margean

Nu cred că există cineva care să nu fi experimentat dureri abdominale sau înțepături în burtă cel puțin o dată în viață. Din fericire, pentru multe dintre ele nu trebuie să ne facem griji, pentru că nu sunt semne ale unei boli grave, însă există și situații în care aceste înțepături în burtă pot fi destul de periculoase. Așadar, e important să le tratăm cu maximă importanță și să mergem la doctor dacă durerile sunt constante sau cresc în intensitate.

intepaturi in burta

Înțepături în burtă: cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale

Dacă simți deseori înțepături în burtă de intensitate mică, problemele digestive ar putea fi una dintre posibilele cauze. Sunt însă și situații când acest simptom ascunde afecțiuni mult mai grave. Este dificil de spus cauza unei dureri abdominale judecând doar după un singur simptom, așadar trebuie să fii atentă și la alte simptome, precum febra, senzație de greață și vărsăturile, și să nu eziți să te adresezi medicului dacă manifestarile persistă sau nu cedează cu ajutorul tratamentelor convenționale.

Iată, mai jos, care ar putea fi cele mai frecvente cauze ale înțepăturilor în burtă:

Indigestia. Aceasta apare atunci când mâncăm prea mult și prea repede, mâncăm alimente prea grase, prăjite sau picante sau exagerăm cu fumatul, cafeaua sau băuturile carbogazoase. Anxietatea și stresul pot contribui și ele la apariția indigestiei, așadar este important să avem un stil de viață sănătos pentru a evita acest disconfort. De obicei, indigestia nu ar trebui să ne îngrijoreze. Ea se poate trata cu medicamente care absorb gazele, dar dacă simptomele persistă timp de mai multe zile, e necesar un consult de specialitate, pentru că ar putea fi semnul unei afecțiuni gastrointestinale mai grave. 

Intoxicații alimentare sau infecții cu anumite virusuri. Dacă nu spălăm bine fructele și legumele sau dacă nu gătim mâncarea suficient de bine, bacteriile din alimente ne pot irita stomacul și pot cauza dureri abdominale puternice, însoțite de diaree sau vărsături. De obicei, aceste simptome trec în maximum 2-3 zile și nu necesită un tratament medicamentos. Este important să te hidratezi foarte bine în acele momente, iar dacă simptomele se agravează, nu ezita să mergi la doctor.    

Crampele musculare. Febra musculară poate cauza dureri la nivelul stomacului. Durerea poate apărea atunci când ridici greutăți sau când stai în anumite poziții. Aceste dureri nu sunt periculoase și nu necesită intervenția unui medic. Ele se tratează prin odihnă sau masaje foarte ușoare.   

Sindromul colonului iritabil (SCI). SCI este una dintre cele mai întâlnite tulburări intestinale și afectează mai mult femeile decât bărbații. Diagnosticul de SCI se pune de un medic, după efectuarea mai multe analize, iar tratamentul include, pe lângă medicație corespunzătoare, și schimbarea modului de viață al pacientului. Acesta va trebui să aibă o alimentație mai sănătoasă, să facă mai multă mișcare, să se hidrateze mai mult și să-și refacă flora intestinală prin probiotice.

Alergii sau intoleranțe la anumite produse alimentare. Ca să îți dai seama dacă ai vreo alergie alimentară, trebuie să urmărești cu atenție simptomele atunci când consumi anumite alimente. Intoleranța la gluten sau lapte poate determina apariția unor simptome precum balonare, crampe abdominale, diaree sau, din contră, constipație.

intepaturi in burta cauze

Stresul. Stresul ne poate afecta și sistemul digestiv. Starea de anxietate și stresul zilnic îngreunează digestia și astfel se favorizează formarea de gaze și instalarea balonării.

Tulburările hormonale și crampele menstruale. Un nivel ridicat de progesteron poate avea ca simptome o senzație de balonare, deci și dureri abdominale. Crampele menstruale pot fi însoțite de dureri de spate, dar și de diaree sau senzație de greață. Un antiinflamator este bun pentru atenuarea durerilor, la fel și un duș fierbinte sau un recipient cald pus în partea de jos a abdomenului.     

Boli gastrointestinale inflamatorii (gastrită, ulcer, reflux gastroesofagian). Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului, iar printre cauzele acestei afecțiuni se pot număra infecțiile cu Helicobacter pylori, consumul frecvent de medicamente antiinflamatorii sau stresul. Dacă nu este tratată la timp, gastrita poate avea complicații și se poate transforma în  leziuni la nivelul mucoasei stomacale, așa-numitul ulcer. Simptomele acestor boli gastrointestinale sunt senzația de arsură în stomac și în piept, balonări frecvente, greață, lipsa poftei de mâncare, scaun negru. Durerile pot apărea la scurt timp după masă și pot dura ore întregi. Aceste boli necesită tratament medicamentos urgent, așadar e nevoie de un consult de specialitate.

Chisturi ovariane. Chisturile ovariene sunt, de cele mai multe ori, inofensive. Ele se formează după ovulație și dispar după câteva luni. Durerile cauzate de chisturi sunt în partea de jos a abdomenului și sunt similare cu crampele menstruale. Dacă durerile persistă mai multe zile, este totuși nevoie de un consult ginecologic amănunțit pentru a stabili dacă respectivele chisturi sunt inofensive sau este vorba de alte afecțiuni mai grave.

Boli parazitare. Paraziții prezenți în intestine pot provoca balonarea care ne dă bătăi de cap. Pe lângă dureri abdominale localizate în zona ombilicului, pacientul mai poate experimenta și alte simptome, precum: stări de greață și vărsături, febră sau frisoane, dureri de cap, senzație de oboseală permanentă, respirație urât mirositoare, lipsa poftei de mâncare sau mâncărimi la nivelul nasului și anusului. Pentru depistarea paraziților este nevoie de examen coproparazitologic (analiza materiilor fecale), iar tratamentul este medicamentos. 

Apendicită. O durere în zona abdominală poate fi și din cauza apendicitei, astfel că este important controlul medical. Apendicita acută reprezintă inflamația/infecția acută a apendicelui cecal și necesită o intervenție chirurgicală pentru înlăturarea apendicelui. Durerea cauzată de apendice se poate resimți în partea din dreapta jos a abdomenului, dar poate debuta în capul pieptului sau în jurul ombilicului. Poate fi însoțită de stări de greață sau vărsături, diaree sau constipație. E foarte importantă diagnosticarea corectă, pentru că apendicita poate duce la peritonită (ruperea apendicelui).

Hernia. Aceasta apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Durerea abdominală poate fi mai intensă la debutul herniei (atunci când rupe orificiul muscular) și apoi să dispară. Simptomele herniei sunt: umflături și durere la nivelul abdomenului, durere la ridicarea de greutăți, senzația de plenitudine, senzația de greață și vărsături. Pentru hernie se intervine chirurgical, așadar este nevoie de un diagnostic corect.

Pietre la rinichi. Pietrele la rinichi se formează ca urmare a deshidratării, unei alimentații nesănătoase sau ca urmare a unor boli digestive. Dacă sunt de mici dimensiuni, pietrele la rinichi nu provoacă dureri. Acestea apar atunci când dimensiunea pietrelor capătă volum. Atunci pot apărea dureri în părțile laterale ale abdomenului care pot dura între câteva minute până la ore întregi. Diagnosticul se stabilește după efectuarea unor analize amănunțite, iar tratamentul diferă în funcție de mărimea pietrelor. Eliminarea lor se poate face pe cale naturală, prin urină, sau cu ajutorul medicamentelor.

Pietrele la vezica biliara. Vezica biliară este un rezervor temporar al bilei, un sac mic aflat sub ficat. Dacă se formează pietre la vezică, acestea pot bloca drumul către intestin și astfel apare durerea resimțită în partea de jos a abdomenului. Durerea apare mai ales după mese ce conțin alimente cu grăsimi și este însoțită de febră, senzație de greață și vărsături, oboseală, balonare și icter. Tratamentul în cazul pietrelor la vezica biliară este intervenția chirurgicală, așadar este foarte important să mergem la doctor pentru a primi un diagnostic corect. Netratate corespunzător, pietrele la vezica biliară pot prezenta complicații severe, precum pancreatita acută sau colecistită acută.

Durerile de burtă jos: Când trebuie să mergem la doctor?

intepaturi in burta tratament

Dacă durerea este puternică, durează mai mult de câteva ore sau continuă să reapară pe parcursul zilei, e cazul să îți faci o programare la doctor.

Durerile abdominale joase

De asemenea, dacă durerile sunt însoțite de următoarele simptome, e necesar să mergi la un consult:

  • Febră
  • Senzație de greață și vărsături
  • Ești deshidratată, urina are o culoare închisă și îți este sete încontinuu
  • Simți durere de fiecare dată când urinezi
  • Te doare abdomenul când apeși ușor pe el
  • Stări puternice de oboseală
  • Scăderi în greutate inexplicabile
  • Icter (culoare galbenă a pielii)
  • Umflături la nivelul abdomenului
  • Dureri ascuțite care durează mai mult de 5-6 ore
  • Dureri abdominale în timpul sarcinii
  • Scaune cu sânge, albe sau foarte închise la culoare (spre negru)

Cum se stabilește corect diagnosticul

Este foarte greu să stabilești un diagnostic pe baza unui singur simptom, așadar este nevoie de analize detaliate pentru a afla exact cauza durerilor abdominale. În funcție de simptomele pe care le are fiecare pacient, doctorul ar putea recomanda efectuarea următoarele teste suplimentare:

  • analize de sânge
  • teste de urină
  • ecografie abdominală
  • examinare CT (tomografie computerizată)
  • ecografie intravaginală

Medicamente pentru durerea de burtă

Cele mai frecvente medicamente care pot fi luate fara reteta, pentru durerea de burta (cat si pentru alte dureri) sunt paracetamolul, aspirina si ibuprofenul.

Trebuie sa stim insa ca paracetamolul are capacitatea sa reduca febra, este analgezic, insa nu va reduce inflamatia, asa cum face ibuprofenul.

Nu uita de asemenea ca un consum indelungat de medicamente si nerespectarea dozei recomandate de paracetamol pot afecta ficatul. Aspirina reduce durerea si inflamatia, poate preveni si infarctul miocardic, insa are efecte adverse asupra sistemului gastrointestinal.

Este important sa discuti cu un medic despre durerea de burta si sa nu apelezi la tratamente de pe internet. Medicamentele prezentate pot fi luate doar 1-2 zile, pentru a calma durerea, pana la vizita la un specialist.

Durerile abdominale nu trebuie trecute cu vederea! Înțepăturile în burtă pot fi simptome ale unor afecțiuni inofensive, însă pot fi și cauza unor boli mai grave, așadar un consult de specialitate este extrem de important pentru a se pune un diagnostic corect.

Dacă prezinți unele dintre simptomele prezentate mai sus, mergi de urgență la doctor. Nu aștepta să treacă durerile de la sine, pentru că situația se poate agrava!

Surse foto: Unsplash, Pixabay

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.