Durerile articulare, o problemă tot mai întâlnită în rândul tinerilor

Durerile articulare, o problemă tot mai întâlnită în rândul tinerilor
Redactor Divahair.ro
Miercuri, 19.09.2018

Cuprins

Sedentarismul este considerat ca fiind principala cauză a obezității în rândul tinerilor, însă nu este singura problemă de sănătate pe care o creează. Întocmai unei ”epidemii”, pe întreg mapamondul sunt semnalate afecțiuni articulare de la vârste tot mai fragede cauzate de acest mod defectuos de viață.

Cauzele durerilor articulare

Pe lângă obezitate sau moștenirea genetică, principala cauză este lipsa exercițiilor fizice, deci. așa cum spuneam și mai sus, sedentarismul. Școlile au spații de joacă tot mai restrânse, sportul în unitățile de învățământ a devenit un moft, o opțiune, birourile în care muncim sunt mici, întunecoase, sarcinile de serviciu – copleșitoare. Sunt motivele pentru care, cu mic, cu mare, nu mai facem deloc mișcare, într-o eră în care tehnologia ne-a acaparat viețile.

”Sunt tot mai multe cazurile în care tinerii intră în cabinet cu probleme articulare, ale ligamentelor sau cu osteoartrită”, susține medicul Rajeev K Sharma, consultant la Orthopedics and Joint Replacement Surgeon, de la clinicile Apollo, din Indraprastha, India.

Potrivit specialiștilor, problemele articulare în rândul tinerilor reprezintă, din ce în ce mai frecvent, o consecință a stilului de viață. Mersul spre serviciu, la pas sau cu bicicleta, urcatul scărilor (nu, liftul nu este chiar cea mai sănătoasă opțiune!) erau activități care în trecut mențineau corpul activ. Acest tip de exerciții regulate însă nu mai sunt incluse în rutina zilnică și au ca urmări atrofia musculară și a oaselor, ducând la probleme articulare și osoase.

Cum prevenim apariția durerilor articulare

Fii activă. Lipsa activității atrage după sine absorbția defectuoasă a calciului atât de necesar oaselor sănătoase. Așadar, fă exerciții în mod regulat: pilates, yoga sau aerobic sunt câteva dintre sporturile pe care le poți practica. Înotul te va ajuta extrem de mult, dacă vrei să-ți păstrezi articulațiile sănătoase, pentru că în apă impactul mișcărilor este redus la minimum. Atenție însă! Evită activitățile care pot atrage accidentări sau forțarea oaselor ori mușchilor și ai grijă la echipamentul sportiv pe care îl folosești.

Mănâncă sănătos. Nu este un secret pentru nimeni că alcoolul și fumatul sabotează alimentația sănătoasă. Stai departe de aceste tentații, dar și de dulciuri și de mâncărurile procesate. Consumă alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza, cașcavalul. Peștele este un bun prieten al oaselor sănătoase. La fel și spanacul, broccoli, varza, soia, brânza tofu, nucile și oleaginoasele, produsele de panificație bio, fructele de mare, semințele de in.

Ia-ți doza de vitamina D. Este binecunoscut faptul că vitamina D ajută la absorbția calciului în oase, așa că nu ezita să ieși cât mai mult în aer liber și să completezi ”doza” cu suplimente. 

Lipsa vitaminei D afectează aproximativ 30% din populația Romaniei. Câteva dintre simptomele acestei carențe sunt: Rezistența scăzută la infecții, la hipocalcemia refractară, fragilitatea părului, dureri osoase și articulare. Ia-ți doza optima din produsul Ultra Vitamin D, produs ce poate fi găsit pe magazinvavianpharma.ro.

Menține-ți greutatea. Este un mod ideal de a preveni durerile articulare. Chiar dacă tentațiile sunt la tot pasul, încearcă să stai departe de tot ceea ce știi că te îngrașă. Chiar și un kilogram sau două în plus pot să-ți dea bătăi de cap la nivel articular.

Cum tratăm durerile articulare

Masajul. Mergi la masaj cel puțin o dată pe lună, dacă te confrunți cu dureri articulare încă de pe acum. Un kinetoterapeut bun va ști ce ”puncte” să stimuleze pentru o bună circulație a fluidelor în corp, redând astfel elasticitatea cartilagiilor.

Fașa elastică. Dacă durerea articulară este insistentă, este bine să aplici fașă elastică, pentru a detensiona zona.

Gheața. Timp de 15 minute ține pe zona dureroasă o compresă cu gheață. Repetă procedura de 3-4 ori, timp de o săptămână. Această intervenție reduce durerea și inflamațiile.

În cazul în care durerile persistă însă mai mult de trei zile sau zona s-a umflat, cel mai bine este să apelezi la un specialist.

Vezi si
Fenilalanina: beneficii și recomandări
Fenilalanina: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 19.09.2018
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 19.09.2018
Articolul urmator »
Ceai de peliniță: beneficii și recomandări
Ceai de peliniță: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 29.12.2024
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024

Ne găsești pe