Analize hormonale: cand si de ce sa le faci
Dereglarile hormonale sunt intalnite tot mai frecvent in randul femeilor, iar problemele care apar in urma acestor disfunctionalitati pot fi uneori extrem de grave.
Care sunt, asadar, analizele hormonale recomandate pentru orice femeie si de ce este bine sa le faci afli mai jos:
Hormonul TSH este cel care stimuleaza productia si secretia hormonilor tiroidieni, iar o valoare crescuta a acestuia poate fi cauzata de un hipotiroidism primar, tiroidita sau cretinism congenital, in timp ce o valoare mica poate indica o insuficienta hipotalamica sau hipotiroidie secundara.
T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) sunt secretati de glanda tiroida si au un rol vital in functionarea normala a metabolismului si a dezvoltarii normale a organismului. Secretia crescuta a acestor hormoni tiroidieni duce la accelerarea ritmului cardiac, anxietate si cresterea poftei de mancare.
FHS este hormonul care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni din ovar, inainte de eliberarea ovulului, la momentul ovulatiei. Nivelele crescute ale acestui hormon arata o disfunctie in ovare si poate fi asociata cu infertilitatea sau subfertilitatea, in timp ce un nivel scazut conduce la dezvoltarea incompleta in timpul pubertatii si functionare ovariana deficitara.
LH stimuleaza ovulatia si sinteza de progesteron, valorile crescute ale acestui hormon indicand pubertate precoce, adenom hipofizar, sindrom de feminizare testiculara, iar valorile scazute pot indica o anorexie nervoasa, malnutritie sau insuficienta gonadica primara.
DHEA este o analiza recomandata in indentificarea excesului de hormoni androgini, a infertilitatii, a lipsei menstruatiei sau a pilozitatii crescute.
Estrogenii sunt cei care regleaza dezvoltarea sexuala a femeii, iar valorile crescute ale acestora pot arata hipertiroidie, o posibila sarcina, pubertatea precoce sau tumori ovariene.
Progesteronul cunoaste valori crescute in cazul sarcinii, a unui chist ovarian, partea a doua a ciclului ovulator, in timp ce valorile scazute pot fi determinate de preeclampsie, iminenta de avort, insuficienta placentara ovariana, cancer ovarian.
O cantitate mare de ACTH poate fi cauzata de stresul in exces, insa poate indica in acelasi timp un sindrom andrenogenital sau boli precum Addison sau Cusching.
Cortisolul plasmatic este un hormon secretat de glanda suprarenala, iar valori crescute ale acestuia pot indica predispozitia la obezitate, hipertiroidie, neoplasm suprarenal, in timp ce valorile scazute pot indica afectiuni hepatice sau o insuficienta suprarenala.
Asadar, este indicat sa-ti faci aceste analize hormonale, la primele semnale ce pot indica fie si cea mai mica anomalie. Ciclul mestrual neregulat, durerile aferente acestuia, excesul de pilozitate, acneea, pofta de mancare crescuta sau scazuta, toate pot indica probleme hormonale, care, descoperite in timp util, isi vor gasi o rezolvare rapida.