Nodulii tiroidieni - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauza nodulilor tiroidieni
- Semnele si simptomele nodulilor tiroidieni
- Diagnosticul nodulilor tiroidieni
- Tratamentul nodulilor tiroidieni
Nodulii tiroidieni pot aparea in orice parte a glandei, putandu-se palpa cu usurinta, pe masura ce altii pot fi ascunsi adanc in tesutul glandular, fiind foarte greu de simtit la palpare.
Cauza nodulilor tiroidieni
Nodulii tiroidieni pot fi simpli sau multipli. O glanda tiroida care contine noduli multipli poarta numele de gusa multinodulara. Daca nodulul este umplut cu lichid sau sange, este numit chist tiroidian. Glanda tiroida extrage iodul din mancarea pe care o consumam si o foloseste pentru a ,,fabrica'' doi hormoni principali: tiroxina (T4) si tirotonina (T3). Acesti hormoni mentin rata la care corpul tau foloseste grasimile
si carbohidratii, ajuta la controlarea temperaturii corpului, iti
influenteaza ritmul cardiac si ajuta la reglarea productiei de
proteine.
Nu se cunosc cauzele determinante ale nodulilor tiroidieni, dar urmatorii factori sunt frecvent implicati: lipsa iodului in dieta, boala Hashimoto - o afectiune autoimuna care cauzeaza inflamatia cronica si hipotiroidism, un defect genetic al receptorilor care elibereaza hormoni tiroidieni stimulatori (TSH), expunerea la radiatii la nivelul capului sau gatului in copilarie.
Semnele si simptomele nodulilor tiroidieni
Marea majoritate a nodulilor tiroidieni nu cauzeaza simptome. Totusi, daca celulele din noduli functioneaza si produc hormoni tiroidieni proprii, nodulul poate produce semne si simptome sau prea multi hormoni tiroidieni, determinand hipertiroidism .
Un numar scazut de pacienti acuza durere la locul nodulului care iradiaza la nivelul fetei si in urechi. Daca nodulul este foarte mare, poate face compresie pe esofag sau trahee, cauzand dificultate la inghitire si la respiratie. In situatii mai rare, pacientul se poate plange de raguseala sau vorbire cu dificultate, datorate compresiunii laringelui (cutia vocii).
![]() |
Diagnosticul nodulilor tiroidieni
Nodulii tiroidieni sunt descoperiti de obicei de catre medic, la un examen de rutina al gatului. Ocazional, un pacient poate remarca un nodul ca o mica formatiune pe gat, cand se priveste in oglinda. Odata ce nodulul este descoperit, medicul il va evalua cu atentie. Medicul trebuie sa ii faca un istoric medical complet pacientului, iar daca acesta este mai tanar de 20 de ani sau mai in varsta de 70 de ani, exista sanse mari ca acest nodul sa fie canceros. Desi femeile tind sa aiba mai multi noduli tiroidieni decat barbatii, nodulii depistati la barbati sunt cel mai adesea cancerosi. In ciuda importantei, istoricul nu poate diferentia un nodul benign, de unul malign.
Examinarea fizica - medicul ar trebui sa determine daca este un nodul sau mai multi noduli si cum apare restul glandei. Se efectueaza si teste de sange, care includ hormonii tiroidieni T3, T4 si hormonii care stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni de stimulare tiroidieni(TSH). Se mai efectueaza de asemenea ultrasonografie pentru a detecta: nodulii care nu se simt la palpare, numarul nodulilor si marimea lor, daca sunt chistici sau solizi si se face de asemenea o punctie de aspiratie pentru a determina tipul nodulilor: benigni sau maligni.
Tratamentul nodulilor tiroidieni
Daca rezultatul biopsiei a confirmat existenta nodulilor foliculari adenomatosi (benigni), cu un oarecare risc de malignizare, a nodulilor foliculari cancerosi sau a altor noduli cu o suspiciune mare de a dezvolta cancer , se ia decizia de a fi extirpati. Majoritatea nodulilor cancerosi sunt tratabili si foarte putini dintre ei pun in pericol viata. Orice nodul care nu este extirpat trebuie urmarit de aproape, prin examinari periodice la fiecare 6-12 luni.
Ocazional medicul poate incerca sa produca remisia nodulului prin doze supresoare de hormon tiroidian. Daca un nodul produce hipertiroidism , este de obicei benign. Tratamentul este tintit pe prevenirea semnelor si simptomelor hipertiroidismului, cum ar fi: osteoporoza, palpitatii. Tratamentul include distrugerea glandei folosind iod radioactiv (izotopul Iod131) si blocarea producerii hormonilor tiroidieni cu medicamente.
Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, un nodul intr-o glanda functionala normala fiind mai probabil sa fie malign, decat un nodul intr-o glanda care hiperfunctioneaza. Trebuie sa va palpati gatul periodic pentru a depista precoce acesti noduli, tratamentul devenind astfel mult mai simplu si perioada de recuperare semnificativ mai mica.
Bibliografie:
1.,,The Complet Thyroid Book'', autori:Kenneth Ain, M. Sara Rosenthal.
2.,, Thyroid Cytopatholoy'', autori:Douglas P. Clark, William C. Faquin.


