Tiroidita Hashimoto - simptome,diagnostic si tratament

Tiroidita Hashimoto - simptome,diagnostic si tratament

Dondas Andrei

Ce este tiroidita Hashimoto?

Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine, intrucat prin hormonii pe care ii secreta contribuie la buna dezvoltare si diferentiere a tuturor celulelor din organism. Este situata in zona anterioara a gatului si cantareste la adult aproximativ 20 de grame. Hormonii tiroidieni sunt tiroxina si triiodotironina.

Tiroidita Hashimoto, tiroidita autoimuna sau tiroidita limfocitara cronica, este une dintre cele mai frecvente afectiuni tiroidiene.  Este o forma de tiroidita(inflamatie a glandei tiroide) a carei cauza nu este pe deplin cunoscuta; exista o predispozitie genetica, dar la aparitia ei pot contribui si infectiile, substantele toxice si excesul de iod.

Se asociaza adesea cu alte boli autoimmune: diabet zaharat, insuficienta cortico-suprarenaliana, vitiligo, anemie Biermer, lupus , poliartrita reumatoida, dermatomiozita , miastenie.

Tiroidita autoimuna este intalnita mult mai frecvent la femei decat la barbati.

Simptomele si semnele tiroiditei Hashimoto

 

Tiroidita Hashimoto mai este cunoscuta sub denumirea de gusa limfadenoida. Astfel, principalul semn al acestei afectiuni il constituie formarea gusei. Gusa are aspect de cauciuc, se dezvolta treptat, in decursul a mai multor luni, si nu doare.

Formarea gusei este insotita uneori de ingrosarea gatului, cauzata de marirea de volum a ganglionilor latero-cervicali (adenopatie). Poate sa evolueze cu hipertiroidiehipotiroidie  sau fara sa modifice nivelul de hormoni tiroidieni din sange.

Alte semne si simptome care pot sa apara sunt anxietate, iritabilitate, diaree sau constipatie, nervozitate, tahicardie, raguseala.


Diagnosticul de tiroidita Hashimoto

Prezenta gusei si a maririi de volum a ganglionilor latero-cervicali orienteaza diagnosticul catre o afectiune a glandei tiroide. Pentru a confirma acest diagnostic si pentru a exclude alte boli ale tiroidei trebuia facute analize de laborator:

- dozarea anticorpilor anti-tiroidieni - prezenti in tiroidita Hashimoto,

- dozarea hormonilor tiroidieni (tiroxina si triiodotironina),

- electroforeza proteinelor indica hipergamaglobulinemie,

- ecografia,

- scintigrafie,

- punctia cu ac subtire confirma diagnosticul.

Tratamentul tiroiditei Hashimoto

Pentru a trata afectiunile autoimune, de obicei se folosesc corticosteroizi. In tiroidita Hashimoto corticoterapia este ineficace.

In formele de tiroidita autoimuna cu hipotiroidie se administreaza hormoni tiroidieni. Formele cu hipertiroidie beneficiaza de tratament cu antitiroidiene de sinteza.

In cazul in care volumul gusei nu scade, cand apare raguseala din cauza compresiunii gusei sau cand sunt dubii in ceea ce priveste diagnosticul, atunci este recomandat tratament chirurgical.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (71)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.