Etichetele produselor alimentare - o capcana?

Etichetele produselor alimentare - o capcana?

Raluca Cristea

Suntem in plin sezon al caldurii si caniculei. In aceasta perioada a anului, mai mult ca niciodata, trebuie sa te hidratezi si sa mananci sanatos. Ce ocazie mai buna decat anotimpul calduros pentru o alimentatie echilibrata, naturala si bogata in elemente nutritive? Ce faci insa la magazin, cand te afli in fata sutelor de produse? Cum te asiguri ca ai pus in cos alimente care te mentin sanatoasa si frumoasa?

Trebuie sa inveti sa decodifici etichetele produselor alimentare, care pot fi uneori o capcana. Fereste-te de ingredientele greu tolerate de organism, de alimentele cu ingrediente pe care nu le cunosti sau de faimoasele E-uri. Ideea de baza este sa consumi alimente in stare naturala si alimente a caror eticheta este extrem de clara mai ales cu privire la ingredientele nu tocmai bune pentru sanatate (zahar, grasimi, calorii, etc.)

Ca sa mananci sanatos, trebuie sa fii informata cu privire la tot ceea ce tine de etichetele produselor si sa alegi alimente cat mai proaspete si mai putin modificate!

 

Decodificarea etichetelor

Ciocolata este plina de lapte, supa instant abunda de vitamine si mezelurile sunt de calitate... iar pe spatele ambalajului... E-urile se iau la intrecere.

In fata sutelor de produse de pe raft, putini consumatori intorc pe toate partile fiecare produs in parte. De exemplu, o ciocolata "bogata in lapte" nu arata cat din acest produs ofera echivalentul in calciu al unui pahar cu lapte, cu atat mai mult cu cat ciocolata contine si mult zahar si cacao, deloc recomandate copiilor.

In tarile vestice si incet, incet si in Romania, exista programe care decodifica etichetele produselor alimentare, dar si aplicatii pentru computer si telefonul mobil, care citesc codul de bare sau ofera informatiile necesare despre fiecare ingredient in parte.

Cum trebuie sa arate o eticheta corecta? Ce trebuie sa contina?

Daca vrei sa consumi un aliment de calitate, verifica daca eticheta contine urmatoarele elemente:
- numele produsului, producatorului si / sau a celui care a ambalat produsul;
- adresa producatorului si / sau a celui care a ambalat produsul;
- numele ingredientelor in ordinea proportiei acestora;
- data de fabricatie si data expirarii;
- conditiile de depozitare si conditiile de utilizare;
- indicarea tariei (in cazul bauturilor alcoolice).

In plus, eticheta si / sau ambalajul produsului trebuie sa contina informatii despre starea fizica a produsului sau tratamentele la care a fost supus, cum ar fi: congelare, refrigerare, afumare, fierbere, coacere, uscare, etc.

Este interzisa utilizarea termenilor "mod", "tip", "gen" in asociere cu denumirea sub care este comercializat produsul pe piata, iar lista de ingrediente trebuie sa fie marcata sau colorata altfel decat restul etichetei. Exemple? Bautura tip cola, salam de tipul salam sibiu, etc.

In cazul alimentelor speciale, destinate persoanelor cu diverse afectiuni, eticheta trebuie sa contina, dupa caz, una sau mai multe din mentiunile:
- cu continut redus de hidrati de carbon;
- fara zahar;
- cu inlocuitor de zahar;
- cu continut imbogatit de proteine;
- lipsit de glucide;
- cu continut imbogatit de celuloza;
- contine gluten, etc.


 

Cum recunosti un produs fals sau de o calitate indoielnica ?

In multe cazuri, produsul fals imita atat de bine originalul, incat doar niste specialisti isi pot da seama. Totusi, exista anumite semne si caracteristici care dau de gol un aliment contrafacut si anume:
- pretul, care este cu pana la 50% mai mic decat al produsului original;
- locatia de comercializare: tarabe, buticuri de cartier, bacanii;
- ambalajul este de proasta calitate, iar calitatea textului imprimat pe ambalaj lasa si el de dorit din cauza cernelurilor de calitate inferioara;
- informatiile de pe ambalaj sunt incomplete ( adresa producatorului este inlocuita de o casuta postala sau o abreviere, compozitia este incomplet redata) sau gresit tiparite ( litere inversate si denumiri traduse gresit).

Mesajele ademenitoare - proba adevarului!

Ca si consumator, esti bombardata cu zeci de mesaje comerciale in fiecare zi. La rafturile hipermarketurilor esti atrasa de diverse produse: iaurturi de crestere, iaurturi pentru usurarea digestiei, cicolata "plina" cu lapte, ciocolata pentru memorie, snaksuri cu vitamine... si lista poate continua.

Toate aceste produse joaca o carte a sanatatii insa mesajele sunt la limita legii. Din punct de vedere legal, intr-o reclama, producatorului ii este interzis sa specifice ce efecte extraordinare ar putea avea un anumit produs asupra sanatatii, atat timp cat acest efect nu este dovedit si stabilit oficial. Bineinteles, proba este greu de realizat, de teama rezultatelor total paralele cu reclama.

Daca esti mama, situatia este si mai complicata deoarece copiii sunt tinta marilor producatori, care mizeaza pe curiozitatea si inocenta micutilor dar si pe dorinta parintilor de a le oferi copiilor tot ceea ce isi doresc.
 

Mai mult decat atat multe produse, insa nu toate dintr-o anumita categorie, contin mesaje ademenitoare si total lipsite de adevar, precum: "recomandat de pediatri", "intareste rezistenta organismului", "ajuta la cresterea puterii de concentrare".

Iata un exemplu, direct de pe ambalajul unui otet de mere cu miere: "gratie vitaminelor si componentelor biotic active din compozitia sa are reale proprietati terapeutice in combaterea starilor febrile ale gripei, a bolilor de rinichi, in cura de slabire si ajuta la fortifierea organismului". Un astfel de mesaj este greu de interpretat si mai ales, greu de dovedit, asadar poate fi un mesaj mincinos.

Parlamentul European si "metoda semaforului"

De curand, Organizatia Consumatorilor Europeni a propus o etichetare unica pentru ambalajele produselor alimentare, conform "metodei semaforului", adica cu buline rosii, galbene sau verzi, in functie de continutul nutritiv al fiecarui aliment in parte.

Parlamentul European a respins aceasta propunere, pe motiv ca ar induce consumatorii in eroare. Un exemplu oferit de europarlamentarul german Renate Sommer este acela ca, aceste criterii permit ca un suc de mere natural dar cu continut mai mare de zahar sa primeasca bulina rosie, in timp ce o doza de bautura light tip cola ar primi bulina verde. Asadar, "metoda semaforului" a fost considerata irelevanta in cazul multor produse.

Pe de alta parte, OCE a declarat ca 80% dintre consumatorii europeni ar fi de acord cu o noua clasificare a alimentelor in functie de continutul de grasimi, grasimi saturate, zahar si sare, prin aplicarea bulinelor colorate. Membrii OCE sunt dezamagiti de decizia Parlamentului European, mai ales in conditiile in care obezitatea devine tot mai mult un fenomen ingrijorator in Europa.


Tu ce crezi, ar trebui realizat un nou sistem de clasificare a produselor?  Citesti cu atentie eticheta alimentelor pe care le consumi?

Alte articole care te-ar putea interesa:
10 simptome care ascund probleme de sanatate
Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!
Esti ceea ce mananci: e randul proteinelor!

Subiecte de pe forum:

Frumusetea cere apa
Produsele naturale
Mandarinele
Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (73)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ANCA (anonim)
    2 ianuarie 2011 01:01

    e important si cine produce,unde,si cine le distribuie,firma tara adresa...

    Krrissa Si Atat
    16 august 2010 22:10

    ar fi super sa foloseasca metoda semaforului :D

    any (anonim)
    26 iulie 2010 22:10

    bravo! un bun semnal de alarma este acest articol

    ana (anonim)
    26 iulie 2010 20:08

    Cele mai simple metode: cumparati numai legume si fructe in stare proaspata si care miros a fructe si legume, din piata de la tarani, preferati produsele locale si nu de import, nu cumparati mezeluri si alimente procesate ci numai carne in starea ei pura, daca se poate bio, daca nu, macar de la producatori romani si sa fie proaspata. Fiti atenti la oua sa nu fie vechi si crapate, renuntati la margarine, mezeluri, parizer, crenvursti etc pt ca toate sunt pline de tot felul de aditivi. Renuntati la branza topita, preferati telemeaua, urda, branza de capra, branza proaspata de vaca, cascavalurile fara umpluturi si arome etc. Daca aveti nevoie de un produs si nu gasiti nici unul fara e-uri atunci alegeti-l pe cel cu cele mai putine sau mai bine faceti in casa (de exemplu prajituri, inghetata). Cumparati-va masina de facut paine, e mai ieftin si mai sanatos. Cine are o curte sau rude pe la tara ar fi bine sa cultive macar niste legume si fructe pt consumul propriu.

    Daniela (anonim)
    25 iulie 2010 19:07

    Eu pana acum 2 saptamani,cand am aflat adevarata importanta a ambalajului un produs pentru informare,ma uitam numai la valorile nutritionale si energetice.De 14 zile am inceput sa aleg produsele cele mai convenabile,si din punct de vedere al ingredientelor,nu numai al cerintelor pe care le aveam anterior,in urma unei emisiuni Dr.Oz,unde dadea detalii telespectatorilor despre ce sa (nu) punem in cosul de cumparaturi.Chiar incerc sa imi gatesc eu acasa,din ingrediente cat mai simple si sanatoase,anumite preparate pe care in comert le gasim incarcate de E-uri,adaosuri,coloranti s.a.m.d.Cat despre articol,este foarte interesant,foarte amanuntit pentru a ne ajuta sa nu ne lasam inselati de ambalajele produsului.Va voi lua in considerare sfaturile inainte de alege orice produs alimentar(cu exceptia fructelor si a legumelor) si chiar daca voi „pierde” timpul studiind eticheta fiecarui produs,nu ma intereseaza!Sigur voi adauga peste 8 ani vietii mele,doar consumand alimente demne de a fi considerate SANATOASE.Va pup dulce si va urez sa aveti cat mai mult succes,la fiecare articol!

    rocksy (anonim)
    22 iulie 2010 18:06

    Sincer nu prea ma uitam chiar la toate etichetele, la unele da, dar la altele nu..din pacate...Insa de azi inainte o voi face cu mare atentie, desi nu pot sa nu ii dau dreptate lui "iersnic" care are dreptate in ce spune, pentru ca etichetele fie ele si conform standardelor de corectitudine, ar putea fi undeva inselatoare..

    un cititor (anonim)
    22 iulie 2010 10:10

    Foarte bun articolul, Felicitari !

    bia_78_bia
    22 iulie 2010 08:08

    Eu am terminat o facultate in domeniu si am facut practica in multe fabrici de mezeluri si lactate.Daca ati vedea cum se face parizerul si multe altele va asigur ca nu ati manca niciodata.Si curatenia din aceste locuri lasa de dorit de foarte multe ori.Iar cand inspectorii veneau se pregateau pachetele...tipic romanesc.Acum locuiesc in afara Romaniei si am avut placerea de a vizita ceva fabricute.Dar nu se compara....Deci ,mare atentie !

    iersnic
    22 iulie 2010 01:01

    daca am sti ce contin cu adevarat alimentele nu am consuma 80% din ele