Esti ceea ce mananci - e randul proteinelor!

Aminoacizii sunt chiar "caramizile" care construiesc organismul uman, pentru ca, din aminoacizi sunt produse sute de proteine diferite, cu functii diferite. Pentru o viata normala, un om are nevoie de 22 de aminoacizi, 14 pe care organismul ii poate produce singur, ceilalti 8, trebuind sa fie asimilati din alimentatie.
Cei 8 aminoacizi, numiti aminoacizi esentiali, sunt: lisina, triptofanul, fenilalanina, metionina, valina, leucina, izoleucina si histidina. Aproape orice aliment de origine animala, cum sunt laptele si carnea, contin acesti aminoacizi esentiali. Totusi, asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa consumam doar astfel de alimente, la fel de folositoare putand fi si legumele sau cerealele. |
![]() |
Proteinele - nu se poate fara ele!
Proteinele reprezinta o sursa importanta de energie si mai ales, intra in alcatuirea fiecarei parti a organismului: muschi, organe, oase, tesuturi, nervi, piele, ochi, dinti, par si unghii. Tot proteinele participa la formarea enzimelor, hormonilor, substantelor care ne apara de infectii, controland metabolismul.
Stiai ca 70% suntem alcatuiti din apa si 30% din proteine? Asadar, proteinele au cea mai mare pondere in organism, dupa apa.
Portia zilnica de sanatate!
Chiar daca meniul tau zilnic iti asigura cantitatea necesara de proteine, organismul nu digera si nu foloseste intreaga cantitate. Daca de exemplu, consumi un aliment care contine 10g proteine, organismul va asimila maxim 2g, iar restul va fi transformat in calorii. Poate te intrebi, de ce? Pentru ca, proteinele sunt fabricate doar daca sunt prezenti in acelasi timp, toti cei 8 aminoacizi, in proportii echilibrate. Pare cam complicat, nu-i asa?
Proteinele nu pot fi stocate pentru a putea fi folosite mai tarziu, asa cum se intampla in cazul lipidelor si glucidelor, astfel ca organismul trebuie aprovizionat zilnic cu astfel de nutrienti.
1g de proteine = 4 kilocalorii, iar necesarul zilnic, atat pentru copii cat si pentru adulti, este de aproximativ 1g de proteine pentru fiecare kilogram al corpului. Astfel, daca greutatea ta este de 55kg, ai nevoie de un aport zilnic de 55g de proteine.
In cazul persoanelor supraponderale, calculul se face luandu-se in evidenta greutatea ideala pentru inaltimea persoanei in cauza.
Stiati ca... ...alimentele cel mai bogate in proteine sunt: carnea, puiul, pestele, ouale, laptele si produsele lactate? ...exista si alimente de origine vegetala care contin proteine? Acestea sunt fasolea, lintea, mazarea, alunele si nucile. ...triptofanul este un aminoacid folosit de creier pentru a produce serotonina? Triptofanul se gaseste in cantitati mari in carnea de pui, miel, somon, creveti, lactate, nuci, alune si banane. |
![]() |
...aminoacizii mentin buna dispozitie, sporesc concentrarea si atentia, combat insomnia si stimuleaza libidoul?
...oboseala se poate datora si unei alimentatii sarace in proteine? Alte simptome datorate carentei de proteine sunt unghiile fragile, parul subtiat si casant, ochii umflati dimineata.
...o cana cu lapte = 8g de proteine, 90g piept de pui = 10g de proteine, 80g de broccoli = 2g de proteine
Alte articole care te-ar putea interesa:
Tulburari de alimentatie - anorexica sau bulimica? |


