Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!
Ultimele din seria "Esti ceea ce mananci", dar la fel de importante ca si lipidele, glucidele si proteinele, sunt vitaminele si mineralele . Ele completeaza grupul de elemente nutritive pe care organismul tau trebuie sa le primeasca in fiecare zi. Mai mult decat atat, atunci cand suferi de carenta unei vitamine sau unui mineral, efectul se observa imediat asupra sanatatii sau frumusetii tale.
Vestea buna este ca poti furniza organismului tau necesarul de vitamine si minerale, dintr-o gama larga de alimente gustoase si accesibile: fructe, legume, lactate, peste si oua. In plus, ai o multitudine de retete la indemana, atat in carti de specialitate cat si pe internet, care vor satisface poftele si dorintele chiar si celui mai mare gurmand sau celui mai capricios copil. |
|
Vitaminele sunt compusi chimici care inlesnesc metabolismul si ajuta la dezvoltarea organismului. Exista 13 vitamine, impartite in doua categorii: 4 solubile in grasimi ( vitaminele A, D, E si K ), numite si vitamine liposolubile, si 9 solubile in apa ( vitamina C si vitaminele din complexul B ), care se mai numesc si vitamine hidrosolubile.
Nu doar gradul sau tipul de solubilitate fac diferenta intre aceste doua grupe de vitamine. De exemplu, la temperaturi ridicate, vitaminele solubile in apa sunt distruse mult mai usor decat cele solubile in grasimi.
Pe de alta parte, vitaminele liposolubile sunt mai greu eliminate de organism si risca astfel sa formeze depozite si sa devina toxice. In schimb, fiind usor de eliminat din organism, vitaminele hidrosolubile pot provoca oricand o carenta, ceea ce inseamna ca trebuie in mod regulat introduse in alimentatie. Astfel, ni se atrage din nou atentia asupra ideii de alimentatie echilibrata si evitare a exceselor!
Deficienta de vitamine Deficienta de vitamine apare datorita mai multor factori, printre care si o alimentatie nepotrivita sau dietele drastice. Nu uitati ca, intotdeauna, o dieta trebuie recomandata de un medic nutritionist, care sa va alcatuiasca un program de alimentatie special, conform organismului si nevoilor voastre! |
|
Si mineralele au ceva de spus!
Mineralele sunt diferite de vitamine, datorita faptului ca sunt compusi anorganici. Mineralele nu participa la furnizarea de energie organismului, insa sunt vitale pentru o multime de functii fiziologice cum sunt activitatea sistemului nervos, structura sistemului osos, reactiile celulare, echilibrul apei in corp, etc.
De exemplu, fosforul si calciul contribuie la formarea oaselor, fierul intra in compozitia sangelui, sodiul si potasiul regleaza sistemul nervos, cromul mentine nivelul glicemiei, seleniul previne distrugerea celulelor.
In corpul uman exista cel putin 16 minerale, iar necesarul zilnic difera foarte mult de la un mineral la altul. De aceea, mineralele sunt impartite in doua categorii: macrominerale si microminerale. De macrominerale avem nevoie in cantitati mari, de la miligrame la grame : calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. Micromineralele sunt necesare in cantitati mici, intre cateva micrograme si un miligram : fier, zinc, iod, crom, seleniu si cupru.
...vitaminele si mineralele nu se gasesc doar in legume si fructe? Acesti nutrienti ne sunt oferiti si de alimente de origine animala cum sunt: produsele lactate (calciu, vit A si K), carne (fier si zinc), oua (seleniu, iod, vit B si D), peste (seleniu, fosfor, magneziu, vit D si complex de vit B).
Amintiti-va de piramida alimentatiei! Este esentiala!
In galerie gasesti o fotografie cu aceasta piramida.
Alte articole care v-ar putea interesa: Esti ceea ce mananci: afla totul despre glucide! Esti ceea ce mananci: lipidele! Esti ceea ce mananci: e randul proteinelor! Subiecte de pe forum: Eurovita par si unghii Tratamente pentru par si unghii Mandarinele |