Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!

Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!
Raluca Cristea
Miercuri, 17.02.2010

Ultimele din seria "Esti ceea ce mananci", dar la fel de importante ca si lipidele, glucidele si proteinele, sunt vitaminele si mineralele . Ele completeaza grupul de elemente nutritive pe care organismul tau trebuie sa le primeasca in fiecare zi. Mai mult decat atat, atunci cand suferi de carenta unei vitamine sau unui mineral, efectul se observa imediat asupra sanatatii sau frumusetii tale.

Vestea buna este ca poti furniza organismului tau necesarul de vitamine si minerale, dintr-o gama larga de alimente gustoase si accesibile: fructe, legume, lactate, peste si oua.

In plus, ai o multitudine de retete la indemana, atat in carti de specialitate cat si pe internet, care vor satisface poftele si dorintele chiar si celui mai mare gurmand sau celui mai capricios copil.

Alfabetul de vitamine

Vitaminele sunt compusi chimici care inlesnesc metabolismul si ajuta la dezvoltarea organismului. Exista 13 vitamine, impartite in doua categorii: 4 solubile in grasimi ( vitaminele A, D, E si K ), numite si vitamine liposolubile, si 9 solubile in apa ( vitamina C si vitaminele din complexul B ), care se mai numesc si vitamine hidrosolubile.

Nu doar gradul sau tipul de solubilitate fac diferenta intre aceste doua grupe de vitamine. De exemplu, la temperaturi ridicate, vitaminele solubile in apa sunt distruse mult mai usor decat cele solubile in grasimi.

Pe de alta parte, vitaminele liposolubile sunt mai greu eliminate de organism si risca astfel sa formeze depozite si sa devina toxice. In schimb, fiind usor de eliminat din organism, vitaminele hidrosolubile pot provoca oricand o carenta, ceea ce inseamna ca trebuie in mod regulat introduse in alimentatie. Astfel, ni se atrage din nou atentia asupra ideii de alimentatie echilibrata si evitare a exceselor!

Deficienta de vitamine

Deficienta de vitamine apare datorita mai multor factori, printre care si o alimentatie nepotrivita sau dietele drastice.

Nu uitati ca, intotdeauna, o dieta trebuie recomandata de un medic nutritionist, care sa va alcatuiasca un program de alimentatie special, conform organismului si nevoilor voastre!

Printre celelalte cauze ale carentelor de vitamine se numara si sarcina, administrarea unor anumite medicamente sau faptul ca, absorbtia unor vitamine depinde de flora bacteriana intestinala. De exemplu, in urma unui tratament cu antibiotice, flora este perturbata si vitaminele nu mai sunt sintetizate.

Si mineralele au ceva de spus!

Mineralele sunt diferite de vitamine, datorita faptului ca sunt compusi anorganici. Mineralele nu participa la furnizarea de energie organismului, insa sunt vitale pentru o multime de functii fiziologice cum sunt activitatea sistemului nervos, structura sistemului osos, reactiile celulare, echilibrul apei in corp, etc.

De exemplu, fosforul si calciul contribuie la formarea oaselor, fierul intra in compozitia sangelui, sodiul si potasiul regleaza sistemul nervos, cromul mentine nivelul glicemiei, seleniul previne distrugerea celulelor.

In corpul uman exista cel putin 16 minerale, iar necesarul zilnic difera foarte mult de la un mineral la altul. De aceea, mineralele sunt impartite in doua categorii: macrominerale si microminerale. De macrominerale avem nevoie in cantitati mari, de la miligrame la grame : calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. Micromineralele sunt necesare in cantitati mici, intre cateva micrograme si un miligram : fier, zinc, iod, crom, seleniu si cupru.
Stiati ca...

... pentru a ne mentine sanatosi, specialistii ne recomanda 5 portii zilnice de fructe si legume? 5 portii = 800 de grame de fructe si legume. Nu este greu! O banana la micul dejun, un mar pe la ora 10, o portie de legume la masa de pranz si un fruct dulce la desert!

... alimentatia bogata in vitamine si minerale previne aparitia bolilor cardiovasculare, osteoporozei si anumitor tipuri de cancer?

... pentru ca au o structura mai stabila, mineralele raman in alimente chiar si dupa ce acestea au fost gatite, conservate sau inghetate? Totusi, unele minerale se mai si pierd in apa sau lichidul in care au fost pregatite respectivele alimente. De aceea este bine, atunci cand se poate, sa consumati preparatele impreuna cu zeama in care au fost fierte.

...vitaminele si mineralele nu se gasesc doar in legume si fructe? Acesti nutrienti ne sunt oferiti si de alimente de origine animala cum sunt: produsele lactate (calciu, vit A si K), carne (fier si zinc), oua (seleniu, iod, vit B si D), peste (seleniu, fosfor, magneziu, vit D si complex de vit B).

Amintiti-va de piramida alimentatiei! Este esentiala!

In galerie gasesti o fotografie cu aceasta piramida.
Alte articole care v-ar putea interesa:
Esti ceea ce mananci: afla totul despre glucide!
Esti ceea ce mananci: lipidele!
Esti ceea ce mananci: e randul proteinelor!

Subiecte de pe forum:
Eurovita par si unghii
Tratamente pentru par si unghii
Mandarinele
Vezi si
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Miercuri, 17.02.2010
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 17.02.2010
Articolul urmator »
Alimente bogate în acid hialuronic: motive să le incluzi în alimentație
Alimente bogate în acid hialuronic: motive să le incluzi în alimentație
Andreea Baluteanu | Joi, 04.04.2024
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (32)
carolina25
16 martie 2010 17:05

http://lumeacafelei.eva.ro/plantatia-lui-kattyy/ pls da-ti si voi un vot aici.ms anticipat

ADELA (anonim)
12 martie 2010 15:03

va rog dati un vot pe linkul http://lumeacafelei.eva.ro/plantatia-lui-adelastan/

alinutzaluvducky
23 februarie 2010 18:06

super articol stiam unele lucruri dar am mai invatat cate ceva

amadeea (anonim)
18 februarie 2010 22:10

nu mai recomandati fructele ca desert servit imediat dupa masa

Ne găsești pe