Fara depresii toamna asta!

Fara depresii toamna asta!
Raluca Cristea
Joi, 01.10.2009

Temperaturile incep sa scada, aerul este mai rece, vantul bate mai tare si ploua din ce in ce mai des... A venit, a venit toamna...

Fara vlaga, cu privirea pierduta, usor de enervat, cu o tristete aparent inexplicabila in suflet... Uneori ti se spune ca ai picat in "butoiul cu melancolie" sau ca "ti s-au inecat corabiile". Pesimismul este cuvantul de ordine si da senzatia ca ai imbatranit brusc.

Te regasesti in descriere? S-ar putea ca vina sa o poarte depresia sau astenia de toamna.

Inceputul de toamna poate sa insemne, pe langa schimbarile climatice si schimbari ale starii tale psihice. Trebuie sa stii cum sa te adaptezi si sa ai grija ca sistemul tau imunitar sa fie intarit.

Cel putin o data in viata, starile depresive ne afecteaza pe fiecare dintre noi. Potrivit specialistilor, depresia e pe locul doi in clasamentul celor mai des intalnite afectiuni medicale, dupa hipertensiune, estimandu-se ca cel putin un pacient din zece sufera de aceasta boala.

Din nefericire, majoritatea cazurilor trec neobservate. Mai grav insa, este faptul ca, daca aceasta afectiune dureaza prea mult sau capata o forma severa, numita in termeni medicali depresie majora, efectele ei pot fi devastatoare. Poate provoca tulburari ale functiilor normale ale organismului, cum sunt hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica si psihica, capacitatea de concentrare. Netratata la timp, poate duce chiar la deces.

Studiile efectuate de catre cercetatorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca depresia este una din principalele cauze ale reducerii timpului de lucru pe plan mondial.

Cum recunosti depresia?


Ai fost deranjata adesea, in ultimul timp, de sentimente de angoasa, tristete, disperare sau descurajare? Ti-ai pierdut interesul sau placerea fata de activitati obisnuite, ce pana nu de mult iti erau pe plac? Daca ai raspuns afirmativ la aceste intrebari, este neaparat necesar sa consulti un medic, caci este foarte posibil ca depresia sa fi aparut in viata ta.

In plus, la femeile cu varsta peste 50 de ani, prezenta depresiei este asociata cu riscul crescut de deces cauzat de bolile cardiovasculare.

Depresia si bolile cardiovasculare

Cercetatorii au studiat legatura dintre depresie si sanatatea inimii, ajungand la concluzia ca, dintr-un total de 93.676 de femei, aproape 16% au avut un nivel ridicat al starii depresive. Rata deceselor datorate bolilor de inima a fost, in consecinta, cu 50% mai mare in randul femeilor depresive.


S-a dovedit ca aceasta crestere a ratei mortalitatii asociate cu depresia nu tine cont de varsta, rasa, indice de masa corporala, nivel de activitate si alte situatii ce influenteaza de obicei factorii de risc.

Identificarea depresiei ca factor de risc pentru bolile de inima este o noutate. Nici macar specialistii nu pot explica de ce sau cum afecteaza depresia sanatatea inimii. Concluzia lor insa, este ca aceste constatari sunt o dovada puternica a existentei unei legaturi stranse intre depresie - boli cardiovasculare - deces, fiind necesare cercetari suplimentare in acest domeniu.

Totusi, daca respecti un regim alimentar si de viata sanatos si nu iti infranezi emotiile, depresia nu isi va putea face loc in viata ta.

Alege alimentele potrivite!

Ceea ce mananci este extrem de important in imunizarea organismului tau dar si pentru sanatatea ta psihica!

  Toamna, trebuie sa ii oferi corpului necesarul de vitamine si haine adecvate pentru a intari sistemul imunitar.

Daca vrei sa asimilezi mai bine vitaminele si proteinele, ofera organismului tau o cura de detoxifiere, care ar trebui repetata in fiecare primavara si toamna. In plus, vremea aceasta uscata si mai rece iti usuca pielea si face ca parul tau sa fie mai fragil si mai predispus la rupere. 
Asa ca, nu trebuie sa uiti de fructe, legume si cereale integrale! Introdu in meniul tau si mazare, fasole, morcovi, mere, pere, banane. Nu uita de ofertele gustoase ale toamnei, printre care se numara si strugurii, prunele, perele, nucile.


Metode de tratament

Pe langa o alimentatie echilibrata, care are si ea rolul de prevenire a depresiei dar si de tratament, exista o multime de alte metode care te scot din aceasta situatie neplacuta!

In primul rand, ai nevoie de consiliere din partea unui psiholog, psihiatru sau neurolog, mai ales daca depresia dureaza de mai mult de o saptamana.

Deoarece depresia este o afectiune a psihicului, specialistii sunt de parere ca unele carti ii ajuta pe pacienti sa inteleaga mai bine anumite situatii si sa armonizeze elementele sanatatii mintale.

Vointa este extrem de necesara pentru indentificarea gandurilor negre sau autocritice si dezvoltarea unei atitudini conform realitatii, care sa te ajute sa te accepti asa cum esti si sa nu mai vezi raul sau obstacolul acolo unde nu exista.

Activitatea fizica regulata, cum ar fi mersul pe jos cu pasi vioi, timp de 30 - 45 de minute zilnic, este o metoda de tratament recunoscuta si eficienta, practicata de multa vreme.

  
In plus, este de mare ajutor pentru sanatatea inimii, in bolile cardiovasculare, despre care am amintit mai sus.

Nu ezita sa ceri ajutor celor dragi. Faramitarea, discutarea despre problemele care te coplesesc si identificarea unor pasi concreti de rezolvare nu poate fi decat benefica! 

Programeaza-ti activitati placute si antrenante, plimbari, intalniri cu prietenii, in fiecare zi. Bucura-te de placerile vietii!
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Plantele te ajuta sa scapi de stres si oboseala
Cromoterapia: Fascinanta lume a culorilor!

Subiecte de pe forum:

Psihologul
Sanatate la varsta a doua
Hai sa radem, poze amuzante
Articolul urmator »
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Raluca Margean | Duminică, 15.09.2024
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (85)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Metoda Niksen: ce presupune și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 16.10.2024
Prunele: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024
diva4you
21 octombrie 2009 20:08

unele dintre sfaturi sunt chiar foarte bune. altele mi se par, sincer cam inutile

Daniela (anonim)
9 octombrie 2009 20:08

Sunt bune ...si nu prea aceste sfaturi...Nimeni nu intra in depresie din senin, sau doar pentru ca e inceput de toamna...Trebuiesc gasite cauzele si facut ceva in privinta lor..Credeti-ma ,stiu despre ce vorbesc!! Va doresc ,din suflet sa nu aveti parte de asa ceva!

FLORICA (anonim)
6 octombrie 2009 13:01

claudia ce ai spus tu in articolul tau este teorie se vede ca nai avut in viata ta asa ceva tu crezi ca atunci cind esti depresiv mai ai chef de ris si de prieteni

anna (anonim)
5 octombrie 2009 19:07

Dap!Total descrierea mea!Un sfat e mereu binevenit

crsdva
3 octombrie 2009 21:09

un articol de folos si venit la momentul potrivit ;)

Ne găsești pe